funiQ logo

Budapest

A nyüzsgő metropolisz

Budapestet impozáns középületei, történelmi hídjai, 225 múzeuma és galériája, száznál is több kávézója, parkjai, széles sétálóutcái, eklektikus városképe és természetesen a Duna emeli a világ legszebb fővárosainak sorába.

Lánchíd
Lánchíd, háttérben a Gresham-palotával és a Bazilikával Fotó: funiQ
Halászbástya télen
Halászbástya télen Fotó: funiQ

A belvárosi Duna-part hatalmas része tartozik az UNESCO világörökségi oltalma alá: Budán a Duna-part látképe a budai Várnegyeddel, a Gellért Fürdő, a Citadella, míg a pesti oldalon a Parlament, az Akadémia és a Gresham-palota, valamint az Andrássy út, alatta a Millenniumi Földalattival és a Hősök terével.

Budapest a gyógyító vizek és a rekreáció városa is: a fővárosban két tucat gyógy-, strand- és élményfürdő üzemel, mi több, az ország több mint ötszáz ásvány- és gyógyvízforrásának közel fele itt bukkan a felszínre. A népszerű fővárosi ásványvizekkel palackozva, sőt ivókutakban is találkozhatunk. A termálvíz csodálatos munkája hozta létre a Budapest alatt húzódó, mintegy 200 barlangot. Ma már Magyarország leghosszabb barlangja is a fővárosé: több budai barlang járatainak összekötésével jött létre a Szépvölgyi-barlangrendszer, mely közel 29 km-nyi hosszúságával első hazánkban.

panoráma a Mátyás-templom tornyából

Budapest a kulináris élményeket is gazdagon tálalja: ha az Andrássy út környékén járnak, ne felejtsék el felkeresni a patinás kávépalotákat és cukrászdákat, ha pedig a Ráday utca és a Liszt Ferenc tér felé veszik az irányt, mindenképpen keressék fel a modern, letisztult ízlésvilágú kávézókat, éttermeket, bisztrókat és bárokat. Az igazán ínyencek bátran kukkantsanak be Budapest fenséges ízeket felvonultató házi rétesüzemeibe, palacsintázóiba, csokoládéműhelyeibe.

A gasztroélmények után vágyókat szolgálják a város romkocsmái, vásárcsarnokai, múzeumai, galériái, borbárjai, újabbnál újabb sétálóutcái, lakáséttermei, melyek exkluzív élményekkel várják a látogatókat.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Gyalogtúrák

Látnivalók

Parlament A Duna partján álló Parlamentet Steindl Imre tervezte, 1885 és 1904 között épült meg. Az épület historizáló stílusú, ötvözi a gótika, a reneszánsz és a barokk stílusjegyeit. A korabeli politikát tükrözi, hogy külön terme van az alsó és a felső táblának. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m.

Parlament

Budai vár A Budai Várnegyedben találjuk a világörökségi védelem alatt álló Budavári Palotát vagy köznapi nevén a Várat. Az eredetileg a középkori gótika stílusában épült várat többször átépítették, jelenleg inkább a barok elemek látszódnak. Napjainkban több kulturális intézménynek is otthont ad.

Budai vár

Szent István-bazilika 54 év alatt épült meg három főépítész vezetése alatt, de végül a város egyik legfőbb látványossága lett. A Szent István-bazilika az ország harmadik legmagasabb épülete, gyönyörű körpanorámát biztosítva kilátójából. Itt őrzik a Szent Jobbot, de a bazilika éppúgy színtere kulturális eseményeknek is.

Szent István-bazilika
Szent István-bazilika Fotó: funiQ

Mátyás-templom A neogótikus Mátyás-templom a Budai Várnegyedben található, díszes tornyával és színes Zsolnay-cserepes tetőjével nélkülözhetetlen része a budai panorámának. Az eredetileg XIII. századi templomot többször is átalakították, mai, neogót külsejét a XIX. században kapta Schulek Frigyes tervei alapján.

Mátyás-templom

Dohány utcai zsinagóga Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb zsinagógája. A keleties hangulatú, romantikus-neomór stílusú zsinagóga 1859-re készült el Ludwig Förster tervei alapján. Belsejében 3000 férőhely található. Kertjében látható az Emlékfa, a mellette épült Hősök Templomában található a Zsidó Múzeum.

Dohány utcai zsinagóga
Dohány utcai zsinagóga Fotó: funiQ

Gül Baba türbéje Gül baba, a harcos muszlim szerzetes 1541-ben érkezett a török sereggel Budára téríteni, ám a legendák szerint még ugyanebben az évben elhunyt az akkoriban dzsámivá alakított Mátyás-templomban. Nyolcszögletű sírhelye, azaz türbéje ma különleges hangulatú zarándokhely és turistalátványosság.

Gül Baba türbéje
Gül Baba türbéje Fotó: funiQ

Magyar Nemzeti Múzeum A múzeumot Széchényi Ferenc alapította 1802-ben, amikor hatalmas gyűjteményét az államnak adományozta. A klasszicista épület terveit Pollack Mihály készítette, 1847-re készült el. Nem sokkal utána már nemzeti szimbólummá vált, mivel itt tartott beszédet 1848. március 15-én Petőfi Sándor.

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum Fotó: funiQ

Néprajzi Múzeum A múzeum 1872-es alapítása óta foglalkozik Magyarország, Európa és a nagyvilág közösségeinek kulturális emlékeivel. A Haszmann Alajos által tervezett épületben található gyűjtemény alapját Xántus János kelet-ázsiai gyűjtése képezi. Állandó kiállítása a magyar parasztság tárgyi emlékeit mutatja be.

Terror Háza Az épület hazánk legsötétebb diktatúráinak szimbóluma. 1944-ben itt rendezte be székházát a nyilas párt, és a ház pincéiben számos embert kínoztak és öltek meg. A háború után a kommunista rezsim erőszakszervezete, az ÁVH működött itt 1956-ig. Ma Terror Háza Múzeum mutatja be a ház történetét.

Terror Háza
Terror Háza Fotó: funiQ

Lánchíd Budapest első és azóta is legmeghatározóbb hídja, amelyet már gyerekkorunkban is felismertünk az azt őrző kőoroszlánokról, még ha nem is tudtuk melyik híd melyik. A William Tierney Clark által tervezett függőhíd Pest és Buda első állandó összeköttetése, mára a fejlődés és a reformkor jelképe lett.

Lánchíd

Szabadság híd 1896 óta köti össze a budai Szent Gellért teret a pesti Fővám térrel Budapest zöld hídja, a Szabadság híd. A főváros legrövidebb Duna-hídja sem úszta meg sértetlenül a II. világháborút, közepét felrobbantották, ám ez volt az első állandó híd, amely a háború után újra összekötötte Budát és Pestet.

Gresham-palota A Széchenyi téren található épület a magyar szecesszió egyik remek alkotása és a Duna-korzó egyik látványossága. A díszes homlokzatú épületet 1904-06 között építették Quittner Zsigmond tervei alapján. Itt működött a híres Gresham Kávéház és a Pódium Kabaré. Az épület ma luxushotelnek ad otthont.

Gresham-palota

Központi Vásárcsarnok A Pecz Samu-tervezte, Zsolnay-cserepekkel díszített épület 1897-ben nyitotta meg kapuit. A csarnokba lépve mintha egy másik világba csöppentünk volna: amellett, hogy megkóstolhatjuk a legfinomabb magyar terményeket, talán minket is magával ragad az évszázados magyar piaci kultúra hangulata.

Vásárcsarnok

Gyermekvasút A Gyermekvasút a világ leghosszabb, gyerekek által üzemeltetett vasútja. Az eleinte Úttörővasútnak hívott nyomvonalat 1948 és 1950 között építették, hogy népszerűsítse a vasúti közlekedést a gyerekek között. A rendszerváltáskor újjáépített és átnevezett vasút ma a főváros egyik fontos látványossága.

a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása
A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása Fotó: funiQ