funiQ logo

Gresham-palota, Budapest

A Széchenyi téren található épület a magyar szecesszió egyik remek alkotása és a Duna-korzó egyik látványossága. A ma luxushotelnek otthont adó palota nemcsak díszes homlokzata miatt fontos, hanem mert története során teret adott meghatározó művészeti kezdeményezéseknek, illetve a progresszív politikai gondolkodók egyik törzshelye volt.

Gresham-palota

A Gresham-palota helyén egykor a Hild József által tervezett Nákó-ház állt, amely utódjához hasonlóan palotaszerű bérház volt, ami a Gresham Biztosító Társaság tulajdonában állt. A társaság megrendelésére lebontották az épületet, és helyére építették 1904 és 1906 között Quittner Zsigmond tervei alapján a Gresham-palotát. 12 000 négyzetméteres alapterülettel és 5 emeletével kora egyik legnagyobb lakóházának számított, díszes burkolólapjait a Zsolnay-gyár készítette, az üvegablakok Róth Miksa, a szobrok Telcs Ede, Maróti Géza és Ligeti Miklós alkotásai. Belsejében üvegfedésű üzletsor található, amely Budapest legrégibb ilyen jellegű üzletsora; innen nyílik az épület három lépcsőháza. A homlokzatról letekintő alak maga Sir Thomas Gresham, a londoni tőzsde alapítója, illetve az épületet építtető cég névadója.

Gresham palota bejárata
A palota bejárata Fotó: funiQ
Gresham palota kávéháza
A kávéház Fotó: funiQ

Itt működött a híres Gresham Kávéház, amely a kor képzőművészeinek kedvelt találkozóhelye volt. Az úgynevezett Gresham-kör tagjai voltak, akik a nagybányai festőiskola hagyományait folytatták (posztnagybányai stílus). A kör szellemi vezetője Bernáth Aurél volt, tagjai közé tartozott Szőnyi István, Pátzay Pál, Egry József, Ferenczy Béni, Berény Róbert. A palota alagsorában tartották 1921-től a Pódium Kabaré előadásait, amit 1923-ban betiltottak. 1936-tól a Pódium Írók Kabaré kezdte meg működését, amit később szintén betiltottak. A bátor hangú előadásoknak tulajdonítják a pesti kabaré feltámasztását. 1923-tól az Esti Kúrir szerkesztősége is itt működött, amely a polgári liberálisok fontos lapja volt. A palota lakója volt többek között Kossuth Ferenc (Kossuth Lajos fia) és Csortos Gyula színművész is.

Gresham-palota, előtte Hervé Loránth Ervin ideiglenes szobrával
Gresham-palota, előtte Hervé Loránth Ervin ideiglenes szobrával Fotó: funiQ

A II. világháború után és a szocializmus évtizedei alatt folyamatosan romlott az épület állaga. Az épület utolsó lakója, Turay Ida színésznő kiköltözése után teljesen felújították a Greshamet, majd 2004-ben luxusszálloda nyílt az épületben.

Gresham palota Kossuth-lépcsőháza alulról
Kossuth-lépcsőház alulról Fotó: funiQ
Gresham lépcsőházának felirata
Gresham lépcsőházának felirata Fotó: funiQ