funiQ logo

Budapest

A nyüzsgő metropolisz

Budapestet impozáns középületei, történelmi hídjai, 225 múzeuma és galériája, száznál is több kávézója, parkjai, széles sétálóutcái, eklektikus városképe és természetesen a Duna emeli a világ legszebb fővárosainak sorába.

A belvárosi Duna-part hatalmas része tartozik az UNESCO világörökségi oltalma alá: Budán a Duna-part látképe a budai Várnegyeddel, a Gellért Fürdő, a Citadella, míg a pesti oldalon a Parlament, az Akadémia és a Gresham-palota, valamint az Andrássy út, alatta a Millenniumi Földalattival és a Hősök terével.

Budapest a gyógyító vizek és a rekreáció városa is: a fővárosban két tucat gyógy-, strand- és élményfürdő üzemel, mi több, az ország több mint ötszáz ásvány- és gyógyvízforrásának közel fele itt bukkan a felszínre. A népszerű fővárosi ásványvizekkel palackozva, sőt ivókutakban is találkozhatunk. A termálvíz csodálatos munkája hozta létre a Budapest alatt húzódó, mintegy 200 barlangot. Ma már Magyarország leghosszabb barlangja is a fővárosé: több budai barlang járatainak összekötésével jött létre a Szépvölgyi-barlangrendszer, mely közel 29 km-nyi hosszúságával első hazánkban.

Budapest a kulináris élményeket is gazdagon tálalja: ha az Andrássy út környékén járnak, ne felejtsék el felkeresni a patinás kávépalotákat és cukrászdákat, ha pedig a Ráday utca és a Liszt Ferenc tér felé veszik az irányt, mindenképpen keressék fel a modern, letisztult ízlésvilágú cafékat, éttermeket, bisztrókat és bárokat. Az igazán ínyencek bátran kukkantsanak be Budapest fenséges ízeket felvonultató házi rétesüzemeibe, palacsintázóiba, csokoládéműhelyeibe.

A gasztroélmények után vágyókat szolgálják a város romkocsmái, vásárcsarnokai, múzeumai, galériái, borbárjai, újabbnál újabb sétálóutcái, lakáséttermei, melyek exkluzív élményekkel várják a látogatókat.

szövegforrás: Magyar Turizmus Zrt.

Látnivalók

Budai Vár és Mátyás Templom

A budai Vár és a teljes várnegyed Budapest leghíresebb és egyik leglátogatottabb turisztikai nevezetessége. A királyi palota az ország egyik szimbóluma; a XIII. századtól csaták, háborúk színhelye. A Várnegyedben három templom – köztük a Szentháromság téren álló Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék, Budapest egyik legszebb és leghíresebb katolikus temploma –, öt múzeum, több történelmi jelentőségű épület, emlékmű és színház is van. A Halászbástyáról és a Nemzeti Galéria előtti térről fenséges a panoráma, a Duna egyik legszebb szakasza látható innen.

Lánchíd

A főváros első, műemlék hídja, háttérben a budai Várral csodálatos látvány, ami sok turistát csalogatott már Budapestre. Gróf Széchenyi István felkérésére William Tierney Clark tervező és Adam Clark kivitelező építették meg 1839–1849 között. A világháborús pusztításokat ez a dunai híd sem élte túl, 1949-ben, készítésének 100. évfordulóján építették újjá. A budai oldalon található alagút tetejére gyalog is fel lehet jutni, ahonnan kiváló látkép nyílik a Dunára.

Országház

A Duna partján áll az ország legnagyobb épülete, az Országgyűlés állandó helyszíne, a neogótikus stílusban épült Parlament. Az épületegyüttest 1884–1904 között építették Steindl Imre tervei szerint. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m, kupolájának  magassága 96 m. 2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények: Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard.

 

Parlament naplementében
Parlament naplementében

Hősök tere

A hatalmas terület három fő eleme az 1896-ban épült Műcsarnok, az 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű, melynek 36 m magas középső oszlopán Gabriel arkangyal a Szent Koronát és az apostoli kettős keresztet tartja. Az emlékmű eklektikus stílusban épült, félköríves alakban. A bal és a jobb oszlopcsarnokban a magyar történelem hét–hét neves személyiségének bronzszobra áll.

Szent István Bazilika

A Szent István Bazilika Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége. A Szent István-kultusz fő helyszíne. Itt őrzik ereklyeként a bazilika névadójának, a magyar államalapító király, I. (Szent) István épségben maradt mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot. Budapest legnagyobb templomának kupolája a város minden pontjáról látható. A klasszicista stílusú bazilika 1851-től 1905-ig épült és itt helyezték örök nyugalomra azegyik leghíresebb magyart, Puskás Ferenc labdarugót 2006-ban. A bazilikában rendszeresen tartanak orgonakoncerteket.

Andrássy út

Az Andrássy út Budapest 2310 m hosszúságú, egységes architektúrájú sugárútja, amely a Belvárost köti össze a Városligettel. Az Andrássy út az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal és a végében fekvő Hősök terével együtt 2002-ben a világörökség része lett. Budapest eklektikus épületeinek színe-java itt látható, számos gyönyörű, belső teret, szobrot, szökőkutat rejtő bérházzal és az Ybl Miklós tervei alapján épült Operaházzal.

Dohány utcai Zsinagóga

A világ második és Európa – az amszterdamival együtt – legnagyobb zsidó temploma. 1854–59 között épült romantikus stílusban, Feszl Frigyes közreműködésével, Ludwig Förster tervei szerint. A háromezer ülőhelyes zsinagógát erőteljes keleties hatás, sokszínű nyerstéglahasználat és a belső térben látható öntöttvas szerkezet jellemzi. A II. világháború idején itt volt a budapesti gettó határa.
A zsidónegyedet bemutató, idegenvezetővel kísért túra lehetséges.

Margit-Sziget

A Duna zöld hajója, források, fürdők , dúsfüvű rétek birodalma.  A Margit híd és az Árpád híd között elnyúló karcsú, 2,8 km hosszú sziget a főváros legszebb parkja. A szigeten középkori szakrális építészeti emlékek modern „skywalk” úttal, szoborsétányok, az UNESCO által védettnek nyilvánított víztorony és a híres zenélőkút mellett strand, futópálya, szálloda, éttermek, szórakozóhelyek is találhatók.

Budapest Gyógyfürdői

A város hivatalosan 1934-ben nyerte el a fürdőváros címet, de már az ókori rómaiak is élvezték a természetes hőforrások kincseit. Naponta 70 millió liter gyógyvíz buzog fel az eddig feltárt 118 természetes forrásból, 21–78 Celsius-fokon. Budapest 15 gyógyfürdője közül 10 egész évben nyitva tart. Budapest számos ivókútjából pedig meg is kóstolhatjuk a gyógyhatású vizeket.

Gellérthegy és Citadella

A Gellérthegy a főváros népszerű kirándulóhelye. Itt található a Citadella – egy egykori erődítmény, amelyet az 1848–49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg- uralkodóház. Innen látható a világörökséget képező budapesti panoráma a legteljesebb pompájában. A hegy nevezetességei még: Szent Gellért püspök szobra, a Szent Gellért Sziklatemplom és a Szabadságszobor.

Szövegforrás: Budapesti Fesztivál- és Turisztikaiközpont