funiQ logo

Százéves házak Újbudán - séta a kerületben

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 2 km
Össz. emelkedő:  18 m
Össz. lejtő: -4 m
Magasság max.: 124 m
Magasság min.: 104 m
Start: Szent Gellért tér
Megközelítés:
autó: parkolás a környező utcákban
tömegközlekedés: metró: M4; villamos: 19, 41, 47, 47/B, 48, 49, 56, 56/A; busz: 7, 133E; hajó: D11, D12

A séta a Budapest100 civil városi fesztivál Újbudán álló épületeibe enged betekintést, azok keletkezésének történeteivel vagy épp lakóikhoz kapcsolódó érdekességeikkel fűszerezve.

Az épületek többsége az elmúlt években ülte 100. születésnapját, és rengeteg érdekes történet fűződik hozzájuk. Sétánk során kilenc különleges épületnél állunk meg, hogy bekukkantsunk rég elfeledett, de máig velünk élő történeteikbe.

Útvonal

Kezdjük sétánkat rögtön két idézettel: “Általában az emberek, hát fontosak az emberek a városban? Párisban csak az emberek utálatosak és érdektelenek. Én a várossal akarom Önt megismertetni, azt hiszem, a házak az igazán lényegesek.” írja 1935-ben Szerb Antal, a Pesten tanító, de lelkében örök budai irodalomtörténész, a Nyugat folyóirat harmadik generációjának legtehetségesebb írója, esszéistája “Budapesti kalauz marslakók számára” című könyvecskéjében.

Mivel a Budapest100 közönsége nem marslakó, sőt a szervezői sem; és ugyan mi is a várossal akarjuk megismertetni Önt, de nekünk az emberek és az ő történeteik ugyanolyan fontosak. Jöjjön tehát a másik idézet, az egyik kutató önkéntesünktől, aki így indult neki a rakparti tematikának 2017-ben: “Nagyon szeretem Budapestet, különösen a régi házak romantikája varázsol el. Egy-egy épület mellett elhaladva mindig beleképzelem magam a ház lakóinak életébe, milyen lehetett, amikor a kapun belépett a postás, vagy amikor a szerelmes fiatalok kiszöktek egymáshoz az éj leple alatt.

Mi más is lehetne tehát a legideálisabb kiindulópont egy újbudai Budapest100 sétának, mint egy 2017-ben ünneplő bérpalota a Szent Gellért téren? A hármas számú házban irodát fenntartó építészek nyitották ki a fesztivál idejére a Budapesti Műszaki Egyetemhez mindig is szorosan kötődő épületet, bár első sorban nem az ő múltbéli kollégáik látogatták a házban működő kávéházat, mert ismertebb vendégei inkább kémia professzorok vagy gépészek voltak. Ennek az az egyszerű magyarázata van, hogy a BME campus CH, azaz Chemie épülete a közvetlen szomszéd. És hogy mitől kapta az épület az Eraviszkusz nevet, az a bővebb leírásból kiderül.

Eraviszkusz-ház Az 1900-as évek elején épített palotában 1905-től a Műegyetem kávéház, vendéglő és sörcsarnok kapott helyet. Ebben az időben a Műegyetem diákjainak és tanárainak fő találkahelye volt az épület. A Szent Gellért térre és a Duna-partra néző Eraviszkusz-ház ma a Palack Borbárnak ad otthont.

Eraviszkusz-ház
Eraviszkusz-ház Fotó: funiQ

A Lágymányos városrész legnagyobb, legismertebb intézménye, a Budapesti Műszaki Egyetem történelmi campusa mellett haladunk tovább a Budafoki úton, és a kerítést követve jutunk el sétánk következő állomásához, a Bertalan Lajos és a Budafoki utca sarkára.

Az egyetem és tulajdonképpen a Gellért-hegy és Kopaszi-gát közötti egész negyed egy - városi léptéket tekintve nagyon fiatal - huszadik századi lelemény Budapest történetében: a Duna még 120 évvel ezelőtt is vígan hömpölygött itt. A vigalom sajnos a Duna-part mellett élőkre nem mindig volt jellemző: a rakpartok kiépítéséig rendszeres és súlyos árvizek pusztították az ember alkotta létesítményeket.

Az 1870-es években Buda, Pest, Óbuda és a Margitsziget egyesítésével jött el az idő, hogy az ilyen rettentő drága közmunkákat is elkezdje Budapest Székesfőváros erre kijelölt hivatala, a Közmunkák Tanácsa.

Maga a Kopaszi-gát, a mai Szent Gellért tértől indulva a Lágymányosi öbölig is 1873-ra készült el, egy évre a városegyesítő törvény beiktatása után. A gát - ami igazából egy földnyelv volt - és a budai szárazföld között így egy tó alakult ki, aminek a partja a mai Bartók Béla út vonalán haladt a BME könyvtár magasságáig, onnan a Bertalan Lajos utca törésvonaláig húzódott, majd a Stoczek József utcán keresztül a mai Infopark A épületének nyugati homlokzata előtt tartott a Kelenföldi Erőmű alállomása után dél felé, hogy belefusson a mai napig létező Kopaszi-gát öblébe, és onnantól “szokásos” Duna-partként folytatódjon.

Lágymányos a tó feltöltésével és az Egyetem ideköltözésével az 1910-es években indult fejlődésnek, és a város csak 1930-ban döntött a tó teljes feltöltéséről. Így kezdhetett épülni 1910-ben a már addigra a természettől elnyert területre a Bertalan Lajos utca 20. szám alatti ház, amelyet 1914-ben adtak át.

Százéves házak Újbudán - Bertalan Lajos utca 20. Lágymányos a korabeli tó feltöltésével az 1910-es években indult fejlődésnek, ennek egyik korai épülete az 1904-ben átadott Bertalan Lajos utca 20. alatti ház. A hullámzás motívum nemcsak a homlokzaton, de a lépcsőkorlátokon is megjelenik, ráadásul a mozgalmas külső gazdag díszítéssel van ellátva.

A Bertalan Lajos utca sarkáról nem megyünk messzire, csak ahol eddig jöttünk, a Budafoki utcán tovább, egészen a 35-ös számig. Az épület mellett kezdetben foghíjtelkek voltak, az egyiken később egy alkalmi temető is működött, de mindig érdekes lakói voltak: erről bővebben is olvashatnak a házról szóló cikkben.

Százéves házak Újbudán - Budafoki út 35. A Budafoki út és környéke az 1910-es években sokkal nyugodtabb, kevéssé lakott környék volt, mindenféle üzlettel: pék, zöldséges, fagylaltgyár, húscsarnok. A 35. szám mellett kezdetben foghíjtelkek voltak de azóta teljesen beépült az utca, ismert és emlékezetes lakókkal.

Budafoki út 35.
Budafoki út 35. Fotó: Gyulai Szilvia

Még egy kicsit maradunk a Budafoki úton, azonban most nem magánház felé indulunk. A 2015-ben a “best of” Budapest100-on ünneplő ház mai dolgozói a szokásos menettől kicsit eltértek: maguktól jelentkeztek, hogy meg szeretnék mutatni a székhelyüket az áprilisi fesztiválon. Abban az évben minden, 1911-15 közt épült ház lakóközösségét meghívták a szervezők, így az akkor már 103 éves, 1912-ben épült volt dohánygyárat is nagy örömmel fogadták a megnyitó házak közt. Ma a Lechner Tudásközpont lakja a dohányraktár épületét, egy dokumentációs központtal, amelynek kiállító helyisége is van. A gyártelep eredeti épületei ugyan ipari műemlékek, azonban száz év változás-bővítés meghagyta a nyomát. A portástól nyugodtan meg lehet kérdezni, merre van a dokumentációs központ, ha éppen van kiállítás benne, ügyfélfogadási időben érdemes felfedezni a gyártelep belsejét is.

Százéves házak Újbudán - Budafoki út 59. (volt Dohánygyár, Lechner Tudásközpont) A Budapest Lágymányosi Magyar Királyi Dohánygyár épületkomplexuma 1912-ben készült el teljesen. A századforduló ipari építészetének érdekes és szép példája: a funkcionalitás párosul a diszkrét historizáló és szecessziós részlet- és díszítő formákkal. Ma a Lechner Tudásközpont működik itt.

lépcsőház a Lechner Tudásközpontban
Lépcsőház a Lechner Tudásközpontban Fotó: Schöff Gergely

A Budafoki úton kicsit visszamegyünk, és balra bekanyarodunk a Karinthy Frigyes útra. Az utunk egy nagyon újbudai házhoz visz: a XX. század elején a mai nagy-Budapest még nem létezett, az akkori város még csak öt kerületből állt, a mai XI. még az első része volt, bár a határok is máshol voltak, mint ma. 1920-ban a dohánygyárral szemben lassan nőtt ki a földből az a sűrű, magas házakkal tűzdelt negyed, ami ma látható. Még 1920-ban is, az ablakból kinézve, inkább csak gesztenyefákat, kisvárosias környezetet látott Karinthy Frigyes, aki 1930-ig élt a később róla elnevezett utca 2-es számú, majd 1934-ig a 22-es számú házában. Neki nem adatott meg az a furcsán megtisztelő helyzet, mint Deák Ferencnek, aki a még az életében róla elnevezett utcában lakott egy szállóban élete alkonyán. Karinthy igazolványában a lakcíme még Verpeléti út volt, amely egy Heves megyei kis város a Mátra lábánál.

Budapesten ugyan több, városról elnevezett közterület van, gondoljunk csak arra, ahonnan jöttünk: Budafoki út, de említhetnénk a Soroksárit vagy a Váci utcát is, azonban ezek országutak kezdetei voltak, amelyek valóban oda vezettek, ahova a nevük mutatta, tehát természetes módon kapták nevüket. A Verpeléti út azonban 1909-ben kapta a nevét a Fővárosi Közmunkák Tanácsától, és csak 1957-ben lett Karinthy Frigyes út híres lakója után. Fia írt is a lakhelyüket adó környékről, ezt a ház bővebb leírásában lehet olvasni.

Százéves házak Újbudán - Karinthy Frigyes út 24. A volt Verpeléti (ma Karinthy Frigyes) út 24. alatti ház szomszédságában lakott az utca későbbi névadója. Az épület ékessége a tágas bejárati csarnok, ahol a lábazatot sárga Zsolnay-csempe borítja. Az 1914-ben épült házban a régi időket idézi a fennmaradt százéves szecessziós levélszekrény is.

függőfolyosók a Karinthy Frigyes út 24-ben
Függőfolyosók a Karinthy Frigyes út 24-ben Fotó: Malustyik Mariann

Nem megyünk messzire innen, csak egyenesen tovább a másik nagy írónkról elnevezett közterület, a Móricz Zsigmond körtér felé. Majdnem a sarkon lesz az előzőhöz hasonlóan Karinthy lakóhelyének szomszédságában található, 1914-ben elkészült épület: ezúttal azt vesszük szemügyre, amely mellett az író tíz évig élt (sétánk előző állomása melletti házban csak 4 évig). Azonban ennek az épületnek nem Karinthy az érdekessége, hanem maga az épület, ami kétség kívül az utca egyik legszebbike. Kívülről - és ha szerencsénk van, belülről mindenképpen - érdemes megnézni. De az sem elhanyagolható, hogy mit rejtett a gyönyörű homlokzat, erről is lehet olvasni a bővebb leírásban.

Százéves házak Újbudán - Karinthy Frigyes út 4-6. A Karinthy Frigyes út egyik legszebb háza 1914-ben épült. Egyik érdekessége, hogy tömör bejárati ajtó helyett egy átlátszó fazettázott üvegű kaput látunk. Az udvaron nem csak a járószint készült Zsolnay lapokból, de körben a lábazat éppen olyan, mint amilyet a kisföldalatti megállóinál használtak.

Karinthy Frigyes utca 4-6.
Karinthy Frigyes utca 4-6. Fotó: Regős Benedek

Sétánk következő állomása a Móricz Zsigmond körtéren át jobbra kanyarodva a Bartók Béla útra vezet. Az 50-es számú épület egy sokkal kevésbé díszes, azonban nagyon érdekes kiképzésű ház, amelyet a modern építészet előfutárai, Málnai Béla és Haász Gyula terveztek.

Mindketten Lechner Ödöntől tanultak a legtöbbet, azonban nem másolták a mestert, inkább újító szellemét tekintették példának. Ezt láthatjuk legismertebb művükön is, a Nádor és Mérleg utca sarkán álló Cseh- és Magyar Iparbanknak épült házon is, amely avatatlan szemnek nem mond sokat a korszak többi épületéhez képest csupasz homlokzatával. De az már csak úgy van, ahogy a németek mondják: "Der liebe Gott steckt im Detail", azaz "a Jóisten a részletekben lakozik" -- mert ennél az épületnél inkább a kisebb és belső részletekre figyeltek a tervezők.

Százéves házak Újbudán - Bartók Béla út 50. Az 1914-es ház építése előtt a térség a Duna árterébe tartozott, így az akkori Fehérvári, mai Bartók Béla úton csak szántóföld és szőlő volt. A szabályozásokat követően az út a kerületrész fő útvonala lett. Az 50-es számú épület premodern stílusban készült Málnai Béla és Haász Gyula tervei alapján.

Sétánk következő állomása a Bartók Béla út “sztárja”, az irodalmi kávéházával híressé vált Hadik-ház. És hogy miért pont Hadik? A futaki grófi Hadik család igazi katonacsalád volt, első neves tagja András, aki a poroszok ellen vitt véghez nagy tetteket az örökösödési háborúban még Mária Terézia uralkodásának kezdetén. Ugyan csapatait erőltetett menetben terelte haza a jól megsarcolt Berlinből, de arra azért szánt időt, hogy ajándékot, a város címerével hímzett, helyben készült női kesztyűket vigyen császár- és királynőjének. Unokája, Ágoston már az 1848-49-es szabadságharcban a magyar oldalon küzdött a Habsburgok ellen, a délvidéki harcok után hadosztályparancsnokként szerelt le.

Erről a családról nevezték el az 1898-ban épült laktanyát, amelyről az 1911-ben nyílt közeli kávézó is kapta a nevét. A tulajdonos abban reménykedhetett, hogy a közeli tisztek majd eltartják az üzletet, azonban a virágkorra még várni kellett bő egy évtizedet, és nem is katonák jöttek első sorban, de beszéljen erről a Karinthy-család a bővebb leírásban.

A 2010-ben újranyitott kávézó és lakóház az első, 2011-es Budapest100 alkalmával még nem szerepelt a programok közt, azonban ezt 2015-ben bőséggel pótolták a lakók és a kávézó legénysége. Zenés reggelivel indították mindkét napot, aki pedig csak arra járt valamikor két műsorszám közt, megtekinthette a gangos folyosón, az emeletek közt kifüggesztett archív fotó kiállítást. Sőt, az igazán figyelmesek azon is kuncoghattak, hogy a volt portás lakás mellett ez a felirat olvasható: “A lábtörlő használata a további intézkedésig díjtalan!”

Hadik Ház, kávéház A szecessziós stílusban épült Hadik kávéháznak legendás irodalmi múltja van. A XX. század neves írói töltötték itt napjaikat, mint például Kosztolányi Dezső vagy Karinthy Frigyes. A II. világháború alatt bezárt kávézház 2010-ben nyitott meg újra, különféle programlehetőségekkel várva a vendégeket.

Hadik Ház
Hadik Ház Fotó: Nagy Ádám Zoltán

Utolsó állomásunk következik: befordulunk a Gárdonyi térre a Hadik saroképülete előtt, és jobbra fordulunk a Bercsényi utcába. Az 1910-es évek elején a kerület krónikása, már a Dohánygyár kényelmét élvező Zolnay Vilmos említi ezt a frissen kialakult utcát emlékirataiban. Hogy milyen házak mellett mehetett el éjszakai sétái során Zolnay Vilmos? 1894-ben létrejött a Kelenföldi Házépítő Egylet és a századforduló táján alakult meg Holek Sándor üzletember kezdeményezésével az Országos Tisztviselő Szövetség égisze alatt az első társasházi érdekeltség, mely a Bercsényi utcában öt épületet húzott fel szövetkezeti alapon. Holek volt az is, aki kiépíttette az Átlós út mentén a közműveket, utakat és utcákat (Átlós útnak a mai Bartók Béla egy részét nevezték, az elejét a Móriczig Fehérvári útnak hívták).

Ha a foglalkozásként megjelölt szakmákat vesszük figyelembe, akkor megállapíthatjuk, hogy az állami- és magántisztviselők vannak túlsúlyban, illetve rendkívül magas az úgynevezett magánzók aránya is a Bercsényiben (magánzó alatt olyan személyt értettek a korszakban, aki a vagyonából él). A lakatostól a hírlapíróig, a pezsgőgyárostól egy malom igazgatójáig, a rendőrtől a nyugalmazott vasúti alkalmazottig, az „operazenésztől”, a mérnökig, tanárig rengeteg foglalkozás képviselői laktak itt.

Azért azt talán nem túlzás kijelenteni, hogy elsősorban a középosztály számára szolgált otthonul a Bercsényi utca. Még a Hadikban megkezdett kávés téma sem hagy el bennünket, de azt is megtudhatjuk, hogy a 8-10-es szám alatti házat építtető Kutlányáról, az egykori lókupecből lett lágymányosi vállalkozóról mit írtak a korabeli újságok.

Százéves házak Újbudán - Bercsényi utca 8-10. Az épületegyüttest Kutlánya János egykori lókupecből lett építési vállalkozó megbízásából építették 1913-ban. Az épület tulajdonosa 1945-ig egy ügyvéd volt, aki maga is a házban élt. Építésekor modern felszerelésű ház volt, minden lakáshoz tartozott konyha és alapfelszerelés volt a redőny is.

A Budapest100 az egész várost megmozgató, rendhagyó civil esemény, amely 2011 óta sikeresen hívja fel a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre, és az ott élők történeteire. Önkéntesekkel szervezett, közösségépítő városi ünnep, amely izgalmasan sokféle városlakót és generációkon átívelő közösségeket hoz közelebb egymáshoz.