funiQ logo

Százéves házak Újbudán - Bartók Béla út 50.

Az 1914-ben elkészült ház építését megelőzően a térség a Duna árterébe tartozott, így az akkori Fehérvári úton csak szántóföld és szőlő volt. A szabályozásokat követően a Fehérvári út egyből a kerületrész fő útvonala lett. Fehérvári útnak akkor a mai Bartók Béla utat hívták, pontosabban a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig tartó szakaszát.

Bartók Béla út 50.
Bartók Béla út 50. Fotó: Rostás Bianka

Az akkor még 48. szám alatt álló ház építtetője, Kalmár Sándor hordóügyi bizományosból lett szeszgyáros volt, aki 1944-es haláláig az első emeleti első lakásban lakott. A földszinten sokáig csemegeüzlet működött, de volt már itt népművészeti bolt is. A második világháborúban az épületet sajnos bombatalálat érte, a javítás során került lapostető a hátsó szárnyra.

függőfolyosók a Bartók Béla út 50.-ben
Függőfolyosók a Bartók Béla út 50.-ben Fotó: Rostás Bianka
  • a Bartók Béla út 50. előtere
    A Bartók Béla út 50. előtere Fotó: Rostás Bianka
  • a Bartók Béla út 50. melléklépcsői a belső udvarból nézve
    A Bartók Béla út 50. melléklépcsői a belső udvarból nézve Fotó: Rostás Bianka
  • a Bartók Béla út 50. belső udvara
    A Bartók Béla út 50. belső udvara Fotó: Rostás Bianka
  • a Bartók Béla út 50. bejárati ajtaja belülről nézve
    A Bartók Béla út 50. bejárati ajtaja belülről nézve Fotó: Rostás Bianka

Az épület premodern stílusban készült Málnai Béla és Haász Gyula tervei alapján, a kettőjükre jellemző megmozgatott tömegformákkal és minimális díszítéssel, amely mégis elegánssá teszi műveiket.

Túraajánlatok

Százéves házak Újbudán - séta a kerületben A séta a Budapest100 városi fesztivál újbudai "résztvevőit" mutatja be. Ezek az épületek mind elmúltak 100 évesek, és rengeteg érdekes történet fűződik hozzájuk. Sétánk során kilenc különleges épületnél állunk meg, hogy bekukkantsunk rég elfeledett, de máig velünk élő történeteikbe.