funiQ logo

Százéves házak Újbudán - Karinthy Frigyes út 24.

A volt Verpeléti (ma Karinthy Frigyes) út 24. alatti, Schwarcz Jenő és Horváth Antal által tervezett ház szerényebb díszítésű épület, ékessége a tágas bejárati csarnok, ahol a lábazatot lila-fekete futóval díszített sárga Zsolnay-csempe borítja.

Az 1914-ben épült házban a régi időket idézi az előcsarnokban fennmaradt százéves szecessziós levélszekrény. Emeletenként hat lakás épült, ebből három kétszobás, kettő háromszobás, egy pedig három szoba-hallos volt. A házban központi porszívórendszer működött. A magasföldszinten helyezkedett el a házmester és a kapus lakása, a tetőtéri szinten pedig a viceházmesteri lakás, valamint két mosókonyha és egy mángorló helyiség. A kapuval szemközt, a lift melletti kis helyiség kapusfülkeként funkcionált.

függőfolyosók a Karinthy Frigyes út 24-ben
Függőfolyosók a Karinthy Frigyes út 24-ben Fotó: Malustyik Mariann
  • Karinthy Frigyes út 24.
    Karinthy Frigyes út 24. Fotó: Malustyik Mariann
  • élénk sárga csempe és mozaikos padló a Karinthy Frigyes út 24. előterében
    Élénk sárga csempe és mozaikos padló a Karinthy Frigyes út 24. előterében Fotó: Malustyik Mariann
  • Karinthy Frigyes út 24.
    Karinthy Frigyes út 24. Fotó: Malustyik Mariann
  • a Karinthy Frigyes út 24. előtere
    A Karinthy Frigyes út 24. előtere Fotó: Malustyik Mariann

A bérlők társadalmi összetétele a lágymányosi városrészre jellemző középosztályi képet mutatott. Az első lakók tisztviselők, magánhivatalnokok, mérnökök, katonatisztek, magánzók és értelmiségiek voltak. A lakók viszonylag gyorsan cserélődtek. Bár a környék ma már a kerület városközpontjához kapcsolódik, ez az utcaszakasz a külvárosias jellegét mindmáig megőrizte.

A városrész krónikása, az ifjúkorában a szomszéd házban élt Karinthy Ferenc így vallott erről: „Nem szép vidék, nem is egységes. Ha idegenek szemével próbálom nézni, semmi különöset nem találnék benne. De aki itt él, annak épp ez a sokszínűsége érdekes, vonzó. Periféria volt, falu is, város is. Noha Budapest azóta hatalmasat nőtt, messze túlnőtt Lágymányoson, ebből a jellegéből máig megőrzött valami. A külváros szépsége, költészete: ez a huszadik század ajándéka a magyar irodalomnak.

Túraajánlatok

Százéves házak Újbudán - séta a kerületben A séta a Budapest100 városi fesztivál újbudai "résztvevőit" mutatja be. Ezek az épületek mind elmúltak 100 évesek, és rengeteg érdekes történet fűződik hozzájuk. Sétánk során kilenc különleges épületnél állunk meg, hogy bekukkantsunk rég elfeledett, de máig velünk élő történeteikbe.