funiQ logo

Százéves házak Újbudán - Budafoki út 59. (volt Dohánygyár, Lechner Tudásközpont)

A Budapest Lágymányosi Magyar Királyi Dohánygyár tervei 1908-1909 folyamán kerültek le Zobel Lajos, az építtető Kereskedelemügyi Minisztérium főtanácsos építészének asztaláról, aki ezidőtájt tervezte a Pécsi Dohánygyárat is.

Budafoki út 59., ma a Lechner Tudásközpont épülete
Budafoki út 59., ma a Lechner Tudásközpont épülete Fotó: Schöff Gergely

A funkció, a gyártási folyamat-technológia racionális megoldása eredményezte a tömbök csoportosítását a sajátos formájú telek adottságaihoz igazítva. A Karinthy úti front mögött, a telek sarkaiban helyezték el az Igazgatósági épületet és egy lakóházat. Az egyes számú kapu mögött pedig egy tervezett útvonal nyitása okán egy sajátos nyitott háromszög alaprajzú műhely-pavilont telepítettek.

Ezt az épületet és a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. irodáit, terv- és dokumentumtárait magában foglaló raktár bal oldali szakaszát a MOL-irodaház építésekor bonthatták el.

A raktárépület a hazai ipari vasbeton szerkezetépítés számon tartandó példái közé sorolható. A vasbeton építészeti alkalmazása – szilárdságtani és tűzbiztonsági okokból – az 1900 körüli években robbanásszerűen terjedt el. Az adatok arra utalnak, hogy a szerkezettervező maga Zobel lehetett, ugyanis az egyik épület „nyugtani” számítását maga végezte. A vasbeton pillérvázas konstrukciónak előnye volt az is, hogy a tartószerkezet és a válaszfalak rendszere függetlenedett egymástól, tehát mindig az aktuális funkcióhoz illeszkedhetett a térsorolás. A megőrződött tervek visszautalnak az eredeti funkcióra is: az alagsorban volt pl. a burnót-liszt raktár, az első emeleten a kész gyártmányt tárolták. A belföldi nyersanyagokat a földszinten, a külföldit a második emeleten őrizték, de itt volt a Havanna szivarcsomagoló is.

lépcsőház a Lechner Tudásközpontban
Lépcsőház a Lechner Tudásközpontban Fotó: Schöff Gergely
  • a Lechner Tudásközpont bejárata
    A Lechner Tudásközpont bejárata Fotó: Klaniczay János
  • Budafoki út 59., ma a Lechner Tudásközpont épülete
    Budafoki út 59., ma a Lechner Tudásközpont épülete Fotó: Klaniczay János
  • átjáró a Budafoki út 59. és a szomszédos épület között
    Átjáró a Budafoki út 59. és a szomszédos épület között Fotó: Klaniczay János
  • régi alaprajzok a Lechner Tudásközpontban
    Régi alaprajzok a Lechner Tudásközpontban Fotó: Schöff Gergely
  • a Lechner Tudásközpont udvara
    A Lechner Tudásközpont udvara Fotó: Schöff Gergely
  • a Budafoki út 59. fala
    A Budafoki út 59. fala Fotó: Klaniczay János
  • régi tervek a Lechner Tudásközpontban
    Régi tervek a Lechner Tudásközpontban Fotó: Schöff Gergely
  • Budafoki út 59.
    Budafoki út 59. Fotó: Klaniczay János
  • a Budafoki út 59. bejárata
    A Budafoki út 59. bejárata Fotó: Klaniczay János
  • régi dokumentumok a Budafoki út 59-ben
    Régi dokumentumok a Budafoki út 59-ben Fotó: Schöff Gergely
  • Budafoki út 59.
    Budafoki út 59. Fotó: Klaniczay János

A komplexum 1912-ben készült el a maga teljességében. A századforduló ipari építészetének érdekes és szép együttese: a funkcionalitás párosul a diszkrét historizáló és szecessziós részlet- és díszítő formákkal. Figyelmet érdemel az egykori kerítés építmény is. Az együttes kerületi védelem alatt áll.

Forrás: Lechner Tudásközpont

Túraajánlatok

Százéves házak Újbudán - séta a kerületben A séta a Budapest100 városi fesztivál újbudai "résztvevőit" mutatja be. Ezek az épületek mind elmúltak 100 évesek, és rengeteg érdekes történet fűződik hozzájuk. Sétánk során kilenc különleges épületnél állunk meg, hogy bekukkantsunk rég elfeledett, de máig velünk élő történeteikbe.