funiQ logo

Százéves házak Újbudán - Bertalan Lajos utca 20.

Az 1904-ben átadott budapesti Bertalan Lajos utca 20. alatti házat három testvér építtette: Finger Lajos János, Finger Gyula és Finger Róza. Utóbbi kettő előtt már nem volt ismeretlen a bérházépítés „műfaja”: 1903-ban gyámpénztári kölcsönt vettek fel a Hajós utca 41. szám alatti kétemeletes bérházuk építésére, amit Fischer József tervezett.

Bertalan Lajos utca 20.
Bertalan Lajos utca 20. Fotó: Walton Eszter

A budai ház terveit Gondos Imre készítette, aki építészként számos emlékmű tervezésében vett részt. A ma a budapesti Horváth Mihály téren álló Pázmány Péter- és a sátoraljaújhelyi Kossuth-szobor talapzatának, valamint a szolnoki Damjanich-emlékmű kompozíciójának terve fűződik a nevéhez. Amilyen fantáziadúsra sikerültek ezek a művei, olyan lett a ház is: a hullámzás nemcsak a homlokzaton, de a lépcsőkorlátokon is megjelenik, ráadásul a mozgalmas külső gazdag díszítéssel is el van látva.

Valószínűleg inkább korabeli divatról beszélhetünk, de érdemes megjegyezni, hogy a békés gyermekek motívuma már a tíz évvel korábbi pesti házon is megjelent. Az üzleteket itt a pinceszintre tervezték: a Budafoki úti homlokzat bal szélén lejtős lejárat nyílt az udvarból felülvilágított műhelybe.

madaras motívum a Bertalan Lajos utca 20. falán
Madaras motívum a Bertalan Lajos utca 20. falán Fotó: Walton Eszter
  • a Bertalan Lajos utca 20. kapuja belülről
    A Bertalan Lajos utca 20. kapuja belülről Fotó: Walton Eszter
  • a Bertalan Lajos utca 20. díszített homlokzata
    A Bertalan Lajos utca 20. díszített homlokzata Fotó: Walton Eszter
  • hullámos ívek jelennek meg a Bertalan Lajos utca 20. kovácsoltvas korlátján is
    Hullámos ívek jelennek meg a Bertalan Lajos utca 20. kovácsoltvas korlátján is Fotó: Walton Eszter
  • lépcsőház a Bertalan Lajos utca 20-ban
    Lépcsőház a Bertalan Lajos utca 20-ban Fotó: Walton Eszter
  • a Bertalan Lajos utca 20. belső udvara, benne a liftaknával
    A Bertalan Lajos utca 20. belső udvara, benne a liftaknával Fotó: Walton Eszter
  • hullám látható a Bertalan Lajos utca 20. homlokzatán is
    Hullám látható a Bertalan Lajos utca 20. homlokzatán is Fotó: Walton Eszter
  • díszítés a Bertalan Lajos utca 20. falán
    Díszítés a Bertalan Lajos utca 20. falán Fotó: Walton Eszter
  • díszítés a Bertalan Lajos utca 20. falán
    Díszítés a Bertalan Lajos utca 20. falán Fotó: Walton Eszter
  • virágos díszítés a Bertalan Lajos utca 20. homlokzatán
    Virágos díszítés a Bertalan Lajos utca 20. homlokzatán Fotó: Walton Eszter

A lakások kiosztása gyakorlatilag minden szinten megegyezik a földszinttől a negyedik emeletig. A Budafoki út felé, illetve a sarkon egy négy szoba-hallos lakás helyezkedett el, amiből a terveken a sarokszoba van ebédlőnek jelölve. A Bertalan Lajos utcai részen két darab háromszobás lakást találunk, kivéve a földszintet, ahol a kapuhoz közelebbi lakás a kapubejáró miatt eggyel kevesebb helyiséget kapott.

Minden lakáshoz tartozott cselédszoba, ami jelzi, hogy még a legkisebb lakásokba is tehetős bérlőket vártak az építtetők. 1961-ben felújították a pincét, és az ehhez kapcsolódó terveken látszik, hogy a pincebeli raktárból időközben garázs lett, a Budafoki oldalon pedig tejért és varroda, a sarkon pedig egy meg nem nevezett üzlet működött. A Bertalan utcában trafik, két műhely, illetve két óvóhely lett kialakítva.

Túraajánlatok

Százéves házak Újbudán - séta a kerületben A séta a Budapest100 városi fesztivál újbudai "résztvevőit" mutatja be. Ezek az épületek mind elmúltak 100 évesek, és rengeteg érdekes történet fűződik hozzájuk. Sétánk során kilenc különleges épületnél állunk meg, hogy bekukkantsunk rég elfeledett, de máig velünk élő történeteikbe.