funiQ logo

Sopron

A „leghűségesebb város”, Sopron a nyugat-dunántúli régióban, az osztrák határnál fekszik. A soproni borvidék központja, a kékfrankos „fővárosa”. Sopron barokk belvárosa számos műemlékkel várja a látogatót, míg a pezsgő kulturális életet a tavasztól kezdődő fesztiváli szezon színezi tovább.

Története

A város területe az itt talált régészeti leletek tanúsága szerint az újkőkor óta lakott. A római korban a fontos kereskedelmi útvonalakon fekvő Scarbantia városa volt itt. Később a rómaiak elhagyták, a honfoglaló magyarok már csak romvárost találtak a helyén.

A letelepülő magyarok  város alapítottak, amelyet ispánjukról Suprunnak neveztek el, városfalat és várat építettek. 1273-ban a csehek elfoglalták, később, mivel a város segített a magyaroknak visszahódítani, szabad királyi városi címet kapott.

Bár 1529-ben a törökök feldúlták, sikerült szabad városnak maradnia, többször tartottak is országgyűlést és a magyarországi reformáció fontos helyszíne lett. Mivel Bocskai hadai feldúlták, a város bástyákkal és városfallal erősítette meg védelmét. 1676-ban Sopron nagy része leégett, az ekkor felépülő barokk belváros máig meghatározza a város arculatát.

A reformkor idején itt épült fel a Dunántúl első vasútja, amely összeköttetést biztosított Bécsújhellyel és Béccsel. A szabadságharc idején hamar megszállták, később gyorsan fejlődött, a régió igazgatási központja lett, ám a XX. század elejétől csökkent fontossága.

Trianon után 1921-ben a város népszavazás során úgy döntött, Magyarország része akar maradni, ezért nevezték el a „leghűségesebb városnak”.  A II. Világháború tragédiája nem kerülte el: zsidó lakosságát elhurcolták, légitámadás érte.

A vasfüggöny elszigetelte Ausztriától, de a város ipara fejlődésnek indult. 1989-ben itt tartották a páneurópai pikniket, amely során rövid időre megnyílt a határ, és  NDK-állampolgárok százai szöktek nyugatra.

Látnivalók

A római kori falmaradványokra épült, barokk hagymakupolás Tűztorony Sopron jelképe. Az 58 méter magas épületről gyönyörű panoráma tárul az ide látogató elé, oldalában az 1921-es népszavazásnak állít emléket a Hűségkapu.

A palotaszerű Storno-ház a Fő tér egyik legszebb barokk épülete. Az évszázadok során vendégei között volt Mátyás király és Liszt Ferenc is. A ház első emeletén lévő helytörténeti kiállítás a XVII. századtól követi végig Sopron történetét. A második emeleten a Storno-gyűjtemény foglal helyet. A Storno-család gazdag magángyűjteményében értékes régiségek, díszes bútorok, fegyverek illetve a család alkotásai találahtóak.

Szintén a Fő téren áll a Fabricius-ház. Itt római kori kőemlékeket, szobrokat, sírokat tekinthet meg a látogató, illetve Sopron XVII. század előtti történetét is bemutatja egy kiállítás.

A Szentháromság-szobor Közép-Európa első kültéri csavart barokk oszlopa. Az 1695-ös pestisjárványnak állít emléket.

A gótikus Kecske-templomot a ferencesek építették a 1280-ban. A lenyűgöző épület a homlokzatán található kecskéről kapta a nevét, amely az építést pénzzel támogató Geisel Henrik címerállata volt.

A Patika Múzeum épületét mentette meg az ország első műemlékvédelmi határozata 1525-ben. Az egykori Angyal Patika helyén lévő kiállítás bemutatja a gyógyszerkészítés eszközeit, illetve a népi gyógyászat tárgyait is megszemlélheti a látogató.

Az eredetileg román stílusban épült Szent Mihály-templomot a 15. században gótikus stílusban építették át. A 48 méter magas épület Magyarország egyik legjelentősebb gótikus temploma. Itt található a román stílusjegyeket őrző Szent Jakab-kápolna.

Sopron több pontján láthatóak Scrabantia, a római kori település maradványai. Többek között a városi út, a városfal illetve a fórum saroképülete is megtekinthető. A Forum Scarbantiae az egykori Pannóniától megmaradt egyetlen itáliai mintára épített fórumunk.

A XIV. század eleji gótikus Ózsinagógának három része van: a férfizsinagóga (tóraterem), a külön bejárattal rendelkező asszonyzsinagóga illetve a rituális fürdő, a megtisztulás helye. Mivel 1526-ban kiűzték Sopronból a zsidókat, az 1960-as évekig elhanyagolták, az ekkori feltárások óta múzeumként működik.

Sopron a fesztiválok városa, számos gasztronómiai, zenei esemény, például a VOLT Fesztivál, a Tavaszi Napok, a Borünnep, a Soproni Ünnepi Hetek vagy a Tündérfesztivál is maradandó élményeket kínál.