funiQ logo

Sopron főtere

A város Fő terére érve még erősebben érződik a Sopron egész belvárosát betöltő történelmi hangulat. Az ódon, erkélyes lakóházak, az alattuk húzódó, sokszor két utcát összekötő árkádos kapualjakkal és udvarokkal, az épületeken látható különféle korokról mesélő kőkeretes ablakokkal és ajtókkal, mind a történelem egy-egy szeletét tárja a látogatók elé.

Sopron Fő terének elrendezése a XIII. századtól napjainkig változatlan.

a város  főtere
A város főtere Fotó: funiQ
  • Szentháromság-szobor, háttérben a Storno-házzal és a Tűztoronnyal
    Szentháromság-szobor, háttérben a Storno-házzal és a Tűztoronnyal Fotó: funiQ
  • Hűségkapu, a Tűztorony bejárati kapuja
    Hűségkapu, a Tűztorony bejárati kapuja Fotó: funiQ
  • római városfal egy megmaradt részlete
    Római városfal egy megmaradt részlete Fotó: funiQ
  • Tűztorony
    Tűztorony Fotó: funiQ
  • Storno-ház
    Storno-ház Fotó: funiQ
  • Tűztorony
    Tűztorony Fotó: funiQ

A falakkal és várárokkal körülölelt belvárosnak két bejárata volt a XVI. század környékén: a Tűztoronynál nyíló Előkapu és a Templom utca végénél lévő Hátsókapu. A mai belváros természetesen már több útvonalon megközelíthető, ám ez a két bejárat a mai napig jelentős. A belváros és a Fő tér mai arculata az 1676-os nagy soproni tűzvészt követően alakult ki.

Lássuk tehát egyesével a Fő tér épületeit és látnivalóit, amelyek mindegyike műemléki védelem alatt áll:

Tűztorony Sopron jelképe a Tűztorony, amely a barokk belváros szinte minden pontjáról látszik. Az 58 méteres épület története még a római korban kezdődött, ám jelentősége az eltelt évszázadok alatt sem csökkent. Kedvelt kilátópont, ahonnan Sopron, a Fertő tó és a környezek hegyek páratlan látványt nyújtanak.

a Tűztorony közrefogva a Storno-házzal és a Városházával
A Tűztorony közrefogva a Storno-házzal és a Városházával Fotó: funiQ

Városháza A város főterén már 1497-ben állt Városháza, amit az 1890-es években bontottak le, hogy felépítsék a ma is látható eklektikus stílusú, háromemeletes Városházát. Az épület árkádsora alatt látható Dr. Sopronyi Turner Mihálynak, Sopron első polgármesterének egész alakos szobra.

Gambrinus-ház A város főterének egyik éke a Gambrinus-ház, amit Sopron legrégebbi városházának tartanak. Az eredetileg gótikus stílusú épületen, késő reneszánsz, barokk és rokokó stílusjegyeket is láthatunk. A Gambrinus-házban vetette papírra 1490 körül Gugelweit János a híres Soproni virágéneket.

városnéző kisvonat halad a Gambrinus-ház előtt
Városnéző kisvonat halad a Gambrinus-ház előtt Fotó: funiQ

Angyal Patika Múzeum Hazánk első műemléki védettség alá vont épülete az egykori Angyal Patika épülete, amelyben ma orvostörténeti és gyógyszerészeti emléktárgyakat tekinthetünk meg. A kiállított darabok között XVI-XVIII. századi orvosi könyvritkaságok és a kuruzslásban használt eszközök is megtalálhatóak.

Kecske-templom (Nagyboldogasszony-templom) Az 1270-es években ferences szerzetesek kezdték el a gótikus templom építését. A XV. században Geissler Henrik adott pénzt a torony építésére, a családi címerben is megjelenő kecske ma is látható a bejárat fölött, innen a templom népies neve. A templom a Fő tér egyik meghatározó eleme.

Kecske-templom, előtte a Szentháromság-szoborral
Kecske-templom, előtte a Szentháromság-szoborral Fotó: funiQ

Kossow-ház és Gyógygödör A középkori eredetű lakóházban a XVII. században II. Ferdinándot és I. Lipótot is vendégül látták. Ma a Kossow-ház leginkább pincéjében húzódó, több mint 50 éves vendéglőjéről, a Gyógygödör Borozóról nevezetes. A rusztikus hangulatú borozó két helyisége átnyúlik a szomszédos Vármegye Háza alá.

Vármegyeháza A Sopron főterén álló, klasszicista stílusú Vármegyeházát 1829-ben kezdték építeni. Ma az épületben működik a Soproni Okmányiroda, hátsó szárnyában pedig a Vármegyeház Városi Levéltár gyűjteménye kapott helye. A soproni levéltár a harmadik legjelentősebb az országban.

Vármegyeháza
Vármegyeháza Fotó: funiQ

Fabricius-ház A XVII. század óta látható mai formájában a főtéren álló Fabricius-ház. A névadó Fabricius Endre a 1806-ban vásárolta meg az épületet. A Fabricius-házban ma Sopron római kori elődjének kőemlékeit, egy régészeti kiállítást és a város polgári lakáskultúráját bemutató kiállítást tekinthetünk meg.

Lackner-ház A Sopron főterén álló Lackner-házat Generális-házként és Tábornok-házként is emlegetik a helyiek. Az épületet Sopron híres polgármestere, Lackner Kristóf hagyta a városra 1631-ben. A középkori épületben ma a Generális Éttermet találjuk, az épület falán az egykori polgármestere emléktáblája látható.

a város főterének három műemléki épülete: a Fabricius-ház, a Lackner-ház és a Storno-ház, jobbra a Városházával, háttérben a Tűztorony tetejével
A város főterének három műemléki épülete: a Fabricius-ház, a Lackner-ház és a Storno-ház, jobbra a Városházával, háttérben a Tűztorony tetejével Fotó: funiQ

Storno-ház A Fő tér legszebb, barokk épülete a Storno-ház. A ház névadója, id. Storno Ferenc restaurátor 1872-ben vette birtokba a saroképületet, amelyben két alkalommal Liszt Ferenc is adott hangversenyt. Az épület ma a helytörténeti gyűjteménynek és a Storno-család munkásságát bemutató múzeumnak ad otthont.

Szentháromság-szobor Az 1695-ös pestisjárványt után emeltette a Szentháromság-szobrot Késmárki Thököly Katalin és férje, Löwenburg Jakab, hálából, amiért túlélték a szörnyű kórt. Az 1701-ben állított szobor azért is különleges, mert ez volt Közép-Európában az első kültéren elhelyezett csavart oszlop.

Szentháromság-szobor a főtéren
Szentháromság-szobor a főtéren Fotó: funiQ

Sopron főtere, annak összes híres épületével együtt is megjelenik a helyi Mini Vármegye Makettpark látnivalói között.