Tour de Hongrie 5. szakasz: Gyöngyös-Budapest - 2016. július 3. (vasárnap)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 93 km
Össz. emelkedő:  500 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 312 m
Magasság min.: 97 m

Gyöngyös - Hatvan - Gödöllő - Dunakeszi - Budapest

A Mátra kapuja csaknem egyidős a rangos kerékpárverseny történelmével, hisz elsőként a 4. Tour de Hongrie során, 1929-ben került be a viadal útvonalába. Mivel a Kékestető befutója – ha lehet így fogalmazni – kihagyhatatlan a Magyar Körverseny útvonalából, a közelben fekvő Gyöngyös is évről évre komoly szerepet vállal a legnevesebb hazai bringás esemény megrendezéséből.

A Tour de Hongrie korábbi szakaszai

Látnivalók

Grassalkovich-kastély, Gödöllő Magyarország legnagyobb barokk palotáját Grassalkovich Antal építtette 1744-1751 között. A 8 szárnyból álló, kettős U-alaprajzú kastélyt Mayerhoffer András tervezte. Nem csak pompás berendezése miatt híres, hanem mivel 1867 és 1918 között a magyar királyok rezidenciájaként szolgált.

Grassalkovich-kastély a park felől
Grassalkovich-kastély a park felől Fotó: funiQ

Gresham-palota, Budapest A Széchenyi téren található épület a magyar szecesszió egyik remek alkotása és a Duna-korzó egyik látványossága. A díszes homlokzatú épületet 1904-06 között építették Quittner Zsigmond tervei alapján. Itt működött a híres Gresham Kávéház és a Pódium Kabaré. Az épület ma luxushotelnek ad otthont.

Gresham-palota
Gresham-palota Fotó: funiQ

Széchenyi lánchíd, Budapest Budapest első és azóta is legmeghatározóbb hídja, amelyet már gyerekkorunkban is felismertünk az azt őrző kőoroszlánokról, még ha nem is tudtuk melyik híd melyik. A William Tierney Clark által tervezett függőhíd Pest és Buda első állandó összeköttetése, mára a fejlődés és a reformkor jelképe lett.

Lánchíd
Lánchíd Fotó: funiQ

Budai vár (Budavári palota), Budapest A Budai Várnegyedben találjuk a világörökségi védelem alatt álló Budavári Palotát vagy köznapi nevén a Várat. Az eredetileg a középkori gótika stílusában épült várat többször átépítették, jelenleg inkább a barok elemek látszódnak. Napjainkban több kulturális intézménynek is otthont ad.

vár és Várbazár
Vár és Várbazár Fotó: funiQ

Várkert Bazár 1871-ben pályázatot írtak ki a Budai Várnegyed déli lábánál fekvő terület rendezésére, amelyet Ybl Miklós nyert meg. AZ ő tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Várkert Bazár. Az épületet 2013-ban kezdték felújítani, az eredeti, Ybl-tervek szerint, megnyitása óta népszerű rendezvénytér.