funiQ logo

Cserhát Natúrpark

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Töltsd le a Cserhát Natúrpark mobilalkalmazást Androidra! 

Nógrád megye közepén, a Cserhát szelíd dombjai között található ez a különleges szépségű, természeti értékekben, történelmi emlékekben és néprajzi hagyományokban gazdag aprófalvas vidék, amely a palóc gyökerekből, a közös történelmi múltból és az azonos társadalmi, gazdasági helyzetből adódóan viszonylag egységes térséget alkot. 

Szent Márton-templom

Ez az irigyelt világ a Cserhát Natúrpark, amelyet 22 község alkot, kiterjedése több mint 38 ezer hektár.

A csatlakozó települések:  Alsótold – Becske – Bér – Bokor – Buják – Cserháthaláp – Cserhátsurány – Cserhátszentiván – Debercsény – Ecseg – FelsőtoldGaráb – Herencsény – Hollókő – Kozárd – Kutasó – Magyarnándor – Mohora – Nagylóc – Nógrádsipek – Rimóc – Szanda – Terény – Varsány 

A Natúrpark elsődleges célja a térség természeti, táji értékeinek megőrzése. Működése során összhangot teremt a természetvédelem és a gazdasági tevékenység között, továbbá segíti a szép, egészséges környezet fenntartható használatát és szükséges fejlesztését.

A Cserhát Natúrpark a Cserhát keleti- és északi-középhegységi, illetve dombvidéki jellegű részeit foglalja magába. Az erdők és az évszázadok óta művelt szántók, legelők, rétek értékes növény- és állatfajoknak nyújtanak otthont. Bővizű források, természetesen kanyargó patakok, évszázados tölgyek és elfeledett ízeket kínáló, régi gyümölcsfajták nyújtanak természetes környezetet.

látkép

A régió párját ritkítóan gazdag néprajzi különlegességekkel rendelkezik. A völgyekben megbúvó apró falvak a palóc népi építészet és egyházi emlékek gyöngyszemeit őrzik, lakóinak településenként eltérő viselete a legszebb magyar népviseletek sorába tartozik.

Jellegzetes a vidék konyhája, a helyi népművészet forma- és színvilága. Feledhetetlen élmény részt venni egy-egy hagyományőrző rendezvényen vagy kiemelt egyházi ünnepen. 

népviseletbe öltözött asszonyok

A Natúrpark várakkal, Árpád-kori templomokkal, kastélyokkal, kúriákkal, irodalmi emlékekkel, finom falatokkal és persze a falvak közötti kellemes túraútvonalakkal csalogatja az érdeklődőket.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Cserhát Zöldút tábla
Cserhát Zöldút tábla Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Gyalogtúrák

Lovastúrák