funiQ logo

Koncsúr kör (14 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 14 km
Össz. emelkedő:  600 m
Össz. lejtő: -600 m
Magasság max.: 735 m
Magasság min.: 154 m

A Mátrabérc túra legkisebb „testvére”, a Koncsúr Kör egy belépő szintű teljesítménytúra, melyet 2017-től szervez a Hanák Kolos Turistaegyesület a Mátrabérc Teljesítménytúra résztávjaként.

Útvonala a többi résztávval ellentétben körút. Bár a szintideje barátságosabb a másik három résztávhoz képest, ennek az útvonala is komoly szintemelkedésű. Végig turisták által ritkábban járt ösvényeken, változatos természeti környezetben, erdei utakon és köves bérceken halad. Nevét a visszaúton érintett szép kilátású, 640 m magas kopár bércről kapta. Innen tiszta időben 300 fokos panoráma nyílik.

A rendezésben támogatja Szurdokpüspöki Önkormányzata, Gyöngyös Város Önkormányzata, a Cartographia Kft., a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület.

Időpont: 2018. április 14., szombat

Rajt: 10:00 - 11:00, Szurdokpüspöki, általános iskola

Cél: 20:00-ig, Szurdokpüspöki, általános iskola

Szintidő: 5 óra

Nevezési díj: 1 700 Ft

Általános információk a túrákról: Mátrabérc teljesítménytúrák

Hivatalos honlap: ide kattintva elérhető a teljesítménytúra hivatalos weboldala

Útvonal

Az iskola kapujában jobbra, azaz keletnek fordulunk, és a Z– jelzést követjük. A pincéket elhagyva szántók és kertek között majd erdőben megyünk. A piros sáv jelzés balra tér a patak felé (1,9 km), mi azonban továbbmegyünk a Z– mentén.

Hamar keresztezzük mi is a patakot, majd a Delelő-kút nevű forrás mellett is elmegyünk (2,9 km). Egyre feljebb kapaszkodunk a szekérúton, míg a Cserepes-tető nevű lapos hátra érkezünk (4,4 km). Itt van az első ellenőrző állomás. Innen a Z+ jelzést követjük. (A patak túloldalán lévő hegyvonulaton a Kis-Koncsúrt és a Nagy-Koncsúrt látjuk. Ezen a bércen majd visszafelé fogunk jönni.) 5,6 km-nél elmellőzzük a tőlünk jobbra lévő, az úthoz képest pár méterrel magasabb Galagonyás tetőt.

A Z+ jelzés mentén tovább emelkedünk a Püspöki-bérc előtti lapos hátig (6,7 km). Innentől bal felé, a P+ jelzésre térünk. Az út a Püspöki-bérc oldalában, a Kis-Cser-kút nevű forrásig (7,0 km) gyengén emelkedik, ám a forrás után a túra legmeredekebb szakasza következik: 450 m út megtételével 100 métert emelkedünk. Ekkor érkezünk a Muzsla-gerincre, s itt van a második ellenőrző állomás (7, 4 km).

A gerincen balra, délnyugat felé fordulunk, s a P– jelzést követve jutunk le a Nagy-Hársason (8,4 km), a Nagy-Koncsúron (9,3 km) és a Horka-tetőn (10,3 km) át a célig. Az utóbbiról lefelé haladva már látszik Szurdokpüspöki, amikor a szekérútról balra letér a jelzés, s egy köves, kopár lejtőn levisz a Diós-patakhoz (11,9 km). A patakon átkelve és felkapaszkodva jobbra kell fordulni, s a már ismert kertek és présházak között érünk be a célba. (14,0 km)

Egyéb távok