funiQ logo

Hanák Kolos teljesítménytúra (35,6 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 35 km
Össz. emelkedő:  1 200 m
Össz. lejtő: -2 050 m
Magasság max.: 1008 m
Magasság min.: 153 m

A Hanák Kolos Teljesítménytúra útvonala Kékestetőtől nyugati irányban a Mátra fő gerincén vezet, végig erdei utakon. A közepesen hosszú távot nagy szintemelkedés és helyenként sziklás terep nehezíti. Több mint ¾-e gerincút, pompás kilátásokkal.

Időpont: 2018. április 14., szombat

Rajt: 8:00 - 10:00 Kékestető, Tető Étterem

Cél: 19:00-ig Szurdokpüspöki, általános iskola

Szintidő: 9 óra

Nevezési díj: 2200 Ft

Hivatalos honlap: gemscape.net/matraberc/hanak

A Hanák Kolos túrát csak jó erőben lévő, felnőtt sportembereknek ajánljuk!

Nevezés: csak a rajtnál 7:45-10:00-ig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. Regisztrálni március 1-jétől, legkésőbb a túrát megelőző napon déli 12.00 óráig lehet.

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túracipő, túraöltözet. Teát, frissítőt – a környezetterhelés csökkentése miatt – csak a magatokkal hozott pohárba, kulacsba tölthettek!

A mátrakeresztesi állomás a Hanák Kolos túrát teljesítők számára 16:00-kor zár. Az ezt követően érkezőket biztonsági okokból az állomásról nem engedik tovább!

Általános információk a túrákról: Mátrabérc teljesítménytúrák

Ide kattintva elérhető a teljesítménytúra hivatalos weboldala.

Útvonal

A rajttól nyugat felé, az étterem mögött indulunk le a S jelzésen, majd a második elágazónál, a Som-hegy-nyeregnél (2,0 km), tovább nyugat felé megyünk a S■ jelzésen a hidasi erdészházig (3,2 km). Ott jobbra fordulva az autóúttal párhuzamosan a K jelzést követjük a Mátra-nyeregig (az országút parád-galyatetői elágazása) (3,8 km). A két autóút között északnyugati irányban a K jelzés visz fel a Csór-hegyre (4,5 km). Itt van az első ellenőrző állomás.

Tovább, a K jelzésen az országút Rudolf-tanyai elágazójához érünk (7,9 km). Itt frissítő várja a túrázókat. Ez a jelzés visz tovább, fel északnyugati, majd nyugati irányban a galyatetői parkolóig. A Galya Turistacentrum mellől észak felé induló lépcsőkön, a K jelzésen érünk fel a kilátóhoz (10,0 km), ahol a második ellenőrző állomás van.

A felújított Galya-kilátó Galyatetőn MTI Fotó: Komka Péter
A felújított Galya-kilátó Galyatetőn MTI Fotó: Komka Péter Fotó: MTI ©

Innen a K jelzésen nyugat felé haladva a biatlonpályát mellőzzük el (11,0 km). Továbbra is a K jelzést követve, a piszkés-tetői csillagvizsgáló következik (12,4 km), majd Mátraszentlászlóra érve, balra, a sífelvonó tövében egy faházban teát kapunk. (13,6 km)

A háztól kelet felé indulunk el a S+ jelzésen, 100 méter után észak felé fordulunk, és a S+ jelzés mentén leereszkedünk az erdészházhoz, majd felkapaszkodunk a Vörös-kői kilátóhoz (14,7 km). Itt van a harmadik ellenőrző állomás. A kilátó után még 1,4 kilométert megyünk a S+ jelzésen, majd a balról csatlakozó K jelű úton megyünk tovább nyugat felé.

A dózerutak keresztezése után a K jelzés mentén megyünk fel a gerincre, majd a Szamár-kőnél (18,4) jobbra felfelé térve a K▲ jelzés visz fel az Ágasvár csúcsára (19,2 km). Itt van a negyedik ellenőrző állomás.

A csúcsról a K▲ jelzés vezet le a turistaházhoz (19,7 km), ahonnan a P+ jelzésen mehetünk le a Csörgő-patakhoz (20,6 km). Ott jobbra fordulva, a P jelzés mentén, a patakot követve, majd rövid betonúton juthatunk le Mátrakeresztesre (22,6 km). A turistaút és az országút találkozásánál, az Óvár Étteremben van az ötödik ellenőrző állomás, ami egyben frissítő pont is.

A P jelzésen tovább haladva az Erdész rétre (24,4 km), majd a Nyikom-nyeregbe (26,4 km) jutunk fel. A nyeregből tovább a P jelzésen délnek, felfelé az Ólom-tetőre (27,5 km), majd néhány kisebb csúcson át a Muzsla csúcsára érünk (28,6 km). Itt van az utolsó ellenőrző állomás.

A P jelzést követve jutunk le a Nagy-Koncsúron (30,9 km) és a Horka-tetőn át a célig. Az utóbbiról lefelé haladva már látszik Szurdokpüspöki, amikor a szekérútról balra letér a jelzés, s egy köves, kopár lejtőn levisz a Diós-patakhoz (33,7 km). A patakon átkelve jobbra kell fordulni, s kertek és présházak között érünk be a célba. (35,6 km)

Egyéb távok