funiQ logo

Mátrabérc teljesítménytúrák

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

A Hanák Kolos Turistaegyesület rendezte Tavaszi teljesítménytúrák idén már négy nehézségi szintű útvonallal várják a túrázókat 2018. április 14-én, szombaton.

A Mátrabérc Teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a turistaegyesület, az esemény egyik támogatója a Cartographia Kft.

A túra résztávjaként (a Kékes - Szurdokpüspöki szakaszon) 1991 óta a Mátrabérccel egy időben van a Hanák Kolos Teljesítménytúra, valamint 2005 óta a Galyatető - Szurdokpüspöki szakaszon a Muzsla Teljesítménytúra. 2017-ben újdonság, hogy bevezetik a Mátrabérc túrák legkisebb testvérét, a Koncsúr kört.

Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, és ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás.

A felújított Galya-kilátó Galyatetőn MTI Fotó: Komka Péter
A felújított Galya-kilátó Galyatetőn MTI Fotó: Komka Péter Fotó: MTI ©

Nevezés: csak a rajtnál lehetséges, de emellett az előzetes, internetes regisztráció kötelező. Regisztrálni március 1-jétől, legkésőbb a túrát megelőző napon déli 12.00 óráig lehet.

A teljesítménytúrák útvonalai, leírásai:

Muzsla Teljesítménytúra (25,6 km)
Hanák Kolos teljesítménytúra (35,6 km)
Mátrabérc teljesítménytúra (55 km)
Koncsúr kör (14 km)

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túrabakancs, Mátra térkép, túrabot (síbot), zseblámpa (a Mátrabérc túrán indulóknak). Teát csak a magatokkal hozott pohárba, kulacsba tölthettek!

Ajánlott térkép: Mátra turistatérkép, Mátra turistakalauz

Szálláshelyek:

A siroki iskola sportcsarnokában a túrát megelőző este, a szurdokpüspöki iskola pedig a túra estéjén a tornatermében ad olcsó (800 Ft/fő) szállást, szerény körülmények között. Hálózsákról és matracról egyénileg kell gondoskodni. A szállásra nem kell előre bejelentkezni.

Kereskedelmi szállások: www.sirok.hu/szallas

Utazás:

A siroki sportcsarnok elől a túra reggelén 5.30-kor és 6.00-kor autóbuszok indulnak a rajthelyre.

Budapestről a sirok-kőkútpusztai rajthoz külön autóbuszok is indulnak. Az autóbuszokra jelentkezni a túra előtti két hétben a Tengerszem Sportboltban (Bp. VII. Dohány u. 29.) lehet, hétfőtől péntekig 10.00-18.00, szombaton 10.00-12.00 között. A különbusszal a siroki út oda-vissza 4200 Ft-ba kerül. Egyirányú jegyeket is lehet váltani. A buszok Sirok-Kőkútpusztára a SYMA csarnok elől indulnak a túra reggelén, 4:45-kor. A menetidő kb. 105 perc. Az egyik induló busz megvárja az első metrót.

A sirok-kőkútpusztai rajthoz külön autóbuszok indulnak Gyöngyösről, a túra reggelén 6:00 órakor a gyöngyösi LIDL áruház parkolójából. (900 Ft/fő). A menetidő 45 perc. Ezekre a buszokra az igényt az online regisztrációkor kérjük jelezni, de ez nem foglalásértékű! A szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig. Praktikus megoldás reggel a gépkocsit Gyöngyösön hagyni, busszal utazni a rajtba, majd a túra végén Szurdokpüspökiből busszal visszamenni Gyöngyösre.

Szurdokpüspökiből Gyöngyösre (a buszmegállóhoz és a LIDL-hez) 17:00 és 20:15 között indulnak buszok (600 Ft/fő), amint megtelnek (kb. 35-40 percenként). A menetidő 30 perc. Ezekre a buszokra az igényt az online regisztrációkor kérjük jelezni, de ez nem foglalásértékű! A szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

A Szurdokpüspökiből Budapestre (a SYMA csarnokhoz) 17.00 és 20.15 között indulnak a buszok, amint megtelnek (kb. 40-45 percenként). A menetidő 60 perc. Ezekre a buszokra az igényt az online regisztrációkor kérjük jelezni, de ez nem foglalásértékű! A szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

A túra estéjén (szombaton) 18.00 és 20.00 óra között külön buszok indulnak Szurdokpüspökiből vissza Sirokra Gyöngyösön át 18.30-kor és 19.30-kor (1400 Ft/fő). A menetidő 65 perc. Ezekre a buszokra az igényt az online regisztrációkor kérjük jelezni, de ez nem foglalásértékű! A szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

Szurdokpüspökiből az autóbuszok a célnak helyet adó iskolától 1 percre, a Szabadság út 60. számú ház előtti buszmegállóból indulnak.

Infó a különjárati buszokról:

Molnár Szilárd, tel.: +36 70 397 3818

Infó a túráról:

Email: info@matraberc.hu
Molnár Tamás, tel.: +36 30 244 1867
Molnár Szilárd, tel.: +36 70 397 3818