funiQ logo

Muzsla Teljesítménytúra (25,6 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 25 km
Össz. emelkedő:  700 m
Össz. lejtő: -1 500 m
Magasság max.: 958 m
Magasság min.: 153 m

A Muzsla Teljesítménytúra útvonala Galyatetőtől a Mátra fő gerincén vezet, végig erdei utakon, amiknek több mint 90 %-a gerincút, pompás kilátásokkal. A közepes hosszúságú útvonalat jelentős szintemelkedés nehezíti. Alkalmas a teljesítménytúrázással ismerkedők számára is, de sok hasonló távú teljesítménytúrával ellentétben viszonylag rövid szintidő nehezíti.

Időpont: 2017. április 8. (szombat)

Rajt: 9:00 - 11:00, Galyatető, Turistacentrum

Cél: 17:30-ig, Szurdokpüspöki, általános iskola

Szintidő: 6 és fél óra

Nevezési díj: 2000 Ft

Hivatalos honlap: gemscape.net/matraberc/muzsla

A Muzsla túrát felnőtteknek és edzett, 12 év feletti fiataloknak ajánljuk!

Nevezés: csak a rajtnál 8:45-11:00-ig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. Regisztrálni március 1-jétől, legkésőbb a túrát megelőző napon déli 12.00 óráig lehet.

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túracipő, túraöltözet. Teát, frissítőt – a környezetterhelés csökkentése miatt – csak a magatokkal hozott pohárba, kulacsba tölthettek!

A mátrakeresztesi állomás a Muzsla túrát teljesítők számára 15:30-kor zár. Az ezt követően érkezőket biztonsági okokból az állomásról nem engedik tovább!

Általános információk a túrákról: Mátrabérc teljesítménytúrák

Ide kattintva elérhető a teljesítménytúra hivatalos weboldala.

Útvonal

A rajt után a lépcsőkön, észak felé indulunk, és a K jelzésen érünk fel a kilátóhoz (0,3 km), ahonnan nyugat felé haladva a K jelzésen a biatlonpályát mellőzzük el (1,0 km).

A felújított Galya-kilátó Galyatetőn MTI Fotó: Komka Péter
A felújított Galya-kilátó Galyatetőn MTI Fotó: Komka Péter Fotó: MTI ©

Továbbra is a K jelzésen haladva, a piszkés-tetői csillagvizsgáló következik (2,7 km), majd Mátraszentlászlóra érve, balra, a sífelvonó tövében egy faházban teát kapunk. (3,7 km)

A háztól kelet felé indulunk el a S+ jelzésen, 100 méter után észak felé fordulunk, és a S+ jelzés mentén leereszkedünk az erdészházhoz, majd felkapaszkodunk a Vörös-kői kilátóhoz (5,0 km). Itt van az első ellenőrző állomás. A kilátó után még 1,4 kilométert megyünk a S+ jelzésen, majd a Kis-kő oldalában (6,3 km) balról csatlakozó K jelű úton megyünk tovább nyugat felé.

A dózerutak keresztezése után a K jelzés mentén megyünk fel a gerincre, majd a Szamár-kőnél (8,5 km) jobbra felfelé térve a K▲ jelzés visz fel az Ágasvár csúcsára (9,8 km). Itt van a második ellenőrző állomás.

A csúcsról a K▲ jelzés vezet le a turistaházhoz (9,8 km), ahonnan a P+ jelzésen mehetünk le a Csörgő-patakhoz (10,6 km), ott jobbra fordulva, a P jelzés mentén a patakot követve, majd rövid betonúton juthatunk le Mátrakeresztesre (12,6 km). A turistaút és az országút találkozásánál van a harmadik ellenőrző állomás, ahol frissítővel várják a túrázókat.

A P jelzésen tovább haladva az Erdész rétre (14,4 km), majd a Nyikom-nyeregbe jutunk (16,5 km). A nyeregből tovább a P jelzésen délnek, felfelé az Ólom-tetőre (17,5 km), majd néhány kisebb csúcson át a Muzslára érünk fel (18,6 km). Itt van az utolsó ellenőrző állomás.

A P jelzést követve jutunk le a Nagy-Koncsúron (20,9 km) és a Horka-tetőn át a célig. Az utóbbiról lefelé haladva már látszik Szurdokpüspöki, amikor a szekérútról balra letér a jelzés, és egy köves, kopár lejtőn levisz a Diós-patakhoz (23,7 km). A patakon átkelve jobbra kell fordulni, és kertek és présházak között érünk be a célba. (25,6 km)

Túraajánlatok