funiQ logo

Móricz Zsigmond-szobor

2004-ben kapott helyet Móricz Zsigmond életnagyságú bronzszobra a róla elnevezett körtéren, a XI. kerületben. Az eredetileg kockakövekből emelt domb közepén álló, Varga Imre keze munkáját dicsérő szobor a körtér felújításának kezdetén, 2008-ban néhány évre a Budapest Galéria Varga Imre Gyűjteményébe „költözött”. 2013-ban új talapzattal került vissza a körtérre, a Gombaként ismert épület déli részére, a 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri megállójának lejárójával szembe.

Móricz Zsigmond életnagyságú bronzszobra
Móricz Zsigmond életnagyságú bronzszobra Fotó: funiQ
  • Móricz Zsigmond-szobor
    Móricz Zsigmond-szobor Fotó: funiQ
  • felirat a Móricz Zsigmond-szobor talapzatán
    Felirat a Móricz Zsigmond-szobor talapzatán Fotó: funiQ
  • Móricz Zsigmond-szobor a Gomba déli oldalán
    Móricz Zsigmond-szobor a Gomba déli oldalán Fotó: funiQ

A szobor egy másolat, eredetijét 1978-ban helyezték el Tiszacsécsén, a Móricz Zsigmond Emlékház udvarán.

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.

Albertfalva csodái: a Duna-part és a kertváros felfedezetlen utcái Ez a kerékpáros útvonal amellett, hogy felfedezi az albertfalvai Duna-partot, olyan kevésbé ismert helyeket is útba ejt, mint a Kék-tó vagy az albertfalvai Arany Dániel téri park. Főleg lombos fák szegélyezte kerékpárutakon vagy csendes utcákon halad, így kellemes biciklizésre ad lehetőséget.

Építészeti kalandozások Újbudán Ez az útvonal a XI. kerület építészeti érdekességeit fedezi fel. Az elsősorban a XX. századból származó építészeti emlékek közül különösen érdekesek azok, amelyek egykori ipari vagy közlekedési funkciójuk elvesztése után megmaradtak, de új szerepet kaptak.

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.