funiQ logo

Dunán innen – Dunán túl 50 km

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 46 km
Össz. emelkedő:  480 m
Össz. lejtő: -500 m
Magasság max.: 147 m
Magasság min.: 89 m

Útvonal: Vízi Fogadó – Kulcs – Rácalmási Nagy-sziget déli csúcsa – Nagy-sziget fedett pihenőhely – Rácalmás Vízi Sport Klub – Dunaújváros – Kisapostag – Pentele híd – Dunavecse Gyermekotthon és Speciális Iskola

Időpont: 2016. február 27.

Nevezés: Dunaújváros, Gárdonyi Géza Általános Iskola

Rajt: Vízi Fogadó (6-os út 57-es km Adony és Kulcs között)

Cél: Dunavecse Gyermekotthon és Speciális Iskola

Indulás: 7-8 óráig

Nevezési díj: 1 200 Ft/fő

Szintidő: 10 óra

Szolgáltatás: csoki, tea, zsíros- vagy májkrémes kenyér, ásványvíz

Rendezők telefonszáma: +36 30 650 2021 vagy +36 20 961 0109

A túra hivatalos oldala: pentelete.eoldal.hu

Általános információk a túráról: Dunán innen – Dunán túl

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Útvonal leírás

A 6-os út 57-es km-énél a buszmegálló bódéja mellett bal oldalt kezdődik a piros sáv jelzés, a túra útvonala végig ezt követi. Az erdőben rögtön balra fordulunk, az ösvény kacskaringós, de a jelzések jól követhetőek.

1. sz. ellenőrző pont:

Szentmihályi erdő
600 m

Jobbra felfelé a bevágásban haladunk, majd két bal forduló után lefelé, jó 100 m után jobbra felfelé, innen már a magaspart peremén haladunk. Az erdőből kiérve jobbra kanyarodunk, a villanyvezeték alatt, még egy rövid szakaszon balra a fák közé térünk, majd jobbra fordulunk, elérjük a kulcsi üdülősor első házait. Itt széles kocsiúton haladunk tovább, balról üdülőházak, jobbról fasor. Ennek az egyenes szakasznak a végén található a Szőlőfürt kocsma.

2. sz. ellenőrző pont:

Kulcs Szőlőfürt kocsma
2 km

A jeleket követve balra haladunk tovább, az Adonyi utcai Y elágazásnál jobbra lefelé megyünk. Jobbra Vöröspart u., balra Kőgát u. balra Horog u., balra Nádas u., balra Dózsa Gy. u., Y elágazás balra, jobbra Felső Deák F. u. Az öreg kocsmánál balra lefelé Sőtér sétány, a Dunánál jobb felé fordulunk, és a Hajós utca után a parti szekérúton folytatjuk utunkat Rácalmás felé a piros sáv jelzésen. Az aszfaltozott utat elérve elhaladunk, a hídnál ÚTIRÁNYTÁBLA. Balra be a hídon, szemben ÚTIRÁNYTÁBLA, jobbra déli irányba haladunk, a sziget csücskénél balra.

3. sz. ellenőrző pont:

Rácalmási Nagy-sziget déli csúcsa
15 km

Tovább az úton, majd balra, két vadkerítés kapuval, majd elérjük a madárlest, a következő kereszteződésben egyenesen haladunk tovább, majd újabb madárles következik.

4. sz. ellenőrző pont:

Rácalmási Nagy-sziget északi csúcsa, madárles
21 km

Balra fordulunk, és elérjük a fedett pihenőhelyet. Azt elhagyva egyenesen haladunk tovább, majd jobbra a hídon át, azután balra. Innen egyenesen 200 m a következő ellenőrző pont.

5. sz. ellenőrző pont: Rácalmás Vízi Sport Klub 22 km

Követjük a következő útirányt: Parti sétány, jobbra Esze T. köz., balra Kis E. u., jobbra Fürdő u., balra Kossuth L. u., egyenesen Bajcsy-Zsilinszky E. u., Kis-Dunapart u., majd tovább a kerékpár úton. Dunaújváros, Üdülő sor, balra piros kereszt jelzés, át a gyalog hídon, a sétányon balra, majd a Kemping kerítését elhagyva, a hajóállomás előtt az öreg tölgyfánál találjuk a következő pontot.

6. sz. ellenőrző pont:

Öreg tölgyfa
26 km

Jobbra fordulunk, jobbra a Halász csárda, baloldalt járdán haladunk, a kereszteződésen át, tovább a piros sáv jelzésig. Balra fordulunk át a vasúton és a gyalog hídon, jobbra fordulva a Százlábú híd előtt elkanyarodva, a Gumimaxnál balra fordulva érkezünk a Rác-dombra. A templom előtt elhaladva a másik oldalon lefelé haladó ösvényen érjük el a Horgász-büfét, ahol jobbra fordulunk, majd balra kanyarodva áthaladunk a Szent István hídon és előbb balra, majd pár lépés után jobbra először a lépcsőn haladva, majd a zegzugos utcákat követve felmegyünk az Öreg-hegyre. A Római-fürdő bemutatóhelye előtt elhaladva már látszik a város víztornya. A parkolót elérve jobbra fordulunk, a szalagozást követve érünk a Gárdonyi Géza Általános iskolában található következő ellenőrzési ponthoz.

7. sz. ellenőrző pont:

Dunaújváros, Gárdonyi Általános Iskola
28 km

Figyelem! Erről az ellenőrzőpontról 14 óra után a dunavecsei cél felé már nem indulhat tovább résztvevő!

A szalagozáson vissza a piros sáv jelzésre, a magaspart peremén végigfutó sétányra, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Dél felé haladunk. Az Aratók szoborcsoportjánál balra, a lépcsőn lefelé haladva a szoborparkon keresztül ékezünk el az alsó Duna parti útra, jobbra fordulunk, az emelkedő végén a kereszteződésben balra, a szivattyútelepig haladunk.

8. sz. ellenőrző pont:

Dunaújváros, Szivattyútelep
33 km

A sorompón át a piros sáv jelzést követve a beton úton haladunk. A Szabadidőpark és az II. szivattyútelep előtt balra a Duna part irányába kanyarodunk. A Duna parton megyünk a piros sáv jelzésen, majd a Dunától kissé távolodva, felfelé az ISD DUNAFERR Zrt. hűtővíz csatornájához érünk. A fém hídon óvatosan keljünk át! Innen ismét a Duna felé kanyarodunk. A piros sáv jelzés hol egyenesen, hol kacskaringózva vezet bennünket, a terepmotorosok által is használt ösvényen. Elhagyunk egy új telepítésű nyárfást, idősebb ligetet, itt már szekérúton haladunk, majd megint egy új telepítés, azután egy bozótos mindkét oldalon, balra fordulunk. Magasles, jobbra fordulva sorompót és az erdőből kilépve a fölénk magasodó Pentele híd lábai alatt találjuk magunkat. A híd alatt áthaladunk, elhagyjuk a piros sáv jelzést.

A szalagozást követve, egyenesen haladunk tovább, a Duna parton lévő romos épületeknél jobbra fordulunk, a magaspart alját elérve balra követjük a szalagozást. Az útkereszteződésnél elérjük a házakat, itt van az utolsó ellenőrzési pont.

9. sz. ellenőrző pont:

Kisapostag
44 km

Jobbra a „Szurdik”-ban megyünk fölfelé, majd a Kossuth Lajos utcában (1,1 km). Itt a kereszteződésben jobbra a Völgy úton megyünk, (200 m) majd balra a telkek között ki, a papírgyár irányába, az autópálya előtt 200 méterrel hegyes szögben jobbra letérünk egy keskenyebb útra, a kerítést elérve jobbra követjük az utat, a kerítés végénél balra le a meredek lejtőn, majd fel a híd gyalogjárdájára, át a hídon, majd jobbra le és át a híd alatt.

Északra indulva Dunavecse határába érünk, az árvízvédelmi töltésen a kerékpár úton haladunk. A gátról és a kerékpárútról a házak közé térünk. József Attila u., balra Zrínyi u. és a Petőfi által is lakott öreg ház előtt elhaladva, a református templomnál jobbra fordulva közelítjük meg a város központját, ahol a Fő úton a Posta után a Gyermekotthon és Speciális Iskola épületében megtaláljuk az 50 km-es táv célját.

Cél:

Dunavecse, Gyermekotthon és Speciális Iskola
47 km

Túraajánlatok