funiQ logo

Budapesttől délre aktív térkép

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Ide kattintva megrendelheted a Budapesttől délre aktív térképet.

Budapesttől délre aktív térkép címlapja
Budapesttől délre aktív térkép címlapja Fotó: Cartographia

Etyeki-dombság, Csepel-sziget, Pesti-síkság

A főváros környékén számos nagyon jó kerékpáros útvonalat találhatunk. A Cartographia kiadó Budapesttől délre aktív térképe az Etyeki-dombság, a Váli-völgy, a Velencei-hegység, a Csepel-sziget, a Pesti-síkság és részben a Gödöllői-dombság felfedezésére ad néhány tippet.

A részletes, tájékozódást segítő térképén hangsúlyosan jelenik meg az aktív turisztikai tartalom, mint például a kerékpárutak, ajánlott kerékpártúra útvonalak, horgászhelyek, tanösvények, vízitúra megállóhelyek, valamint a kapcsolódó szolgáltatók is.

A kiadvány tizenöt, különböző nehézségű kerékpártúra útvonalat javasol, melyek a térképen narancsszínű vonallal jelölve, a hátoldalon pedig szintmetszettel, rövid leírással, letölthető GPS track-kel (.gpx) szerepelnek.

Műanyag borításának köszönhetően az aktív térkép felülete vízálló, így esőben vagy épp vízitúrázás közben is használható. Bátran lehet rá rajzolni (például napi túratervet) alkoholos filccel - ami később nyom nélkül eltávolítható -, így a saját útvonalak, jegyzetek is megjeleníthetőek a térképen.

Ízelítő a tartalomból:

  • jelzett kerékpártúra útvonalak (pl.: EuroVelo 6 stb.)
  • kiépített kerékpárutak
  • javasolt kerékpártúrák, .gpx track-ek
  • Országos Kéktúra útvonal, zarándokutak, tanösvények
  • kerékpárkölcsönzők, kerékpárszervizek
  • csónakkölcsönzők, vízitúra megállóhelyek
  • kalandparkok
  • lovaglási lehetőség
  • sziklamászóhelyek
  • horgászhelyek

Túraajánlatok

1. könnyű

Csepel-sziget északi kör Könnyed, sík túra a Csepel-sziget északi területén. Hangulatos Duna-part, kellemes, erdős szakasz és kertvárosi környezet váltakozik a közepesen hosszú kör során. Utunk közben megállhatunk egy tanösvénynél vagy egy szabadstrandnál is, de megnézhetjük közelről hazánk legmagasabb építményét is.

2. könnyű

Vadregényes Csepel-szigeti kör Nem is gondolnánk, hogy a Boráros térről indulva milyen csodás, vadregényes útvonalon bringázhatunk teljes biztonságban. A kevésbé ismert, de szép és vadregényes Csepel-szigeten lévő körnek gyerekekkel is érdemes nekivágni. A Dunán való "átkompolás" pedig kifejezetten feldobja a túrát!

3. könnyű

Csepeli bányatavak kör A könnyű, rövid túra a Csepel és Szigetszentmiklós közötti bányatavakat járja körül. A többnyire horgászásra használt tavak közül a legérdekesebb a sűrű növényzettel körbevett Kavicsos-tó, amelyben öt apró sziget is van. A túra indulópontja HÉV-vel könnyen megközelíthető.

4. közepes

Csepel-sziget déli kör A Csepel-sziget fővárosából indulva fedezzük fel a körtúra során a sziget déli részét. Megnézzük a romantikus Zichy-kápolnát, és eljutunk a sziget legdélibb csücskébe is, ahol a látványos Tassi-zsilipet találjuk. Az útvonal közel felében a Ráckevei-Duna egyik legszebb szakaszán biciklizhetünk.

5. közepes

Ócsai kör A közepesen hosszú útvonalon rengeteg a látnivaló, ezért érdemes egész napra tervezni. Ócsán kihagyhatatlan a pincefalu és az Árpád-kori templom a szomszédos tájházzal együtt. Dabason klasszicista kúriákat és egy modern harangtornyot ismerhetünk meg, míg útközben helyi finomságokat kóstolhatunk.

6. könnyű

Délegyháza kis kör Ez a kisgyerekes családoknak is ajánlható, könnyedén teljesíthető kerékpártúra emelkedők nélkül, szinte végig autóforgalomtól mentes utcákon, csodaszép helyeken, a délegyházi tavak partján vezet körbe minket.

7. közepes

Délegyháza nagy kör Hosszabb kerékpártúra sík és főként aszfaltos utakon, sok látnivalóval, hangulatos tavak között, akár az egész napos tekerés örömével. Több megállót is ajánlunk útközben: tanösvényt a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Petőfi egykori lakhelyéből kialakított múzeumot vagy épp városnézést Ráckevén.

8. könnyű

Kelet-pesti körtúra (Örs – Rákos- és Szilas-patak) Kőbánya ipari és kertvárosi részein, majd a pincerendszer felett áttekerve a Rákos- majd Szilas-patak menti kerékpárutakat használva ismerjük meg Kelet-Pest vidékies hangulatát, hogy aztán kertes házak között térjünk vissza túránk kiindulásához. Pihenő a Naplás-tónál!

9. nehéz

Isaszegi kör (Örs-Isaszeg) Az Örs vezér teréről indulva a Rákos-patak mentén jutunk el Pécelen át Isaszegig. Itt megemlékezhetünk az 1848-49-es szabadságharc hőseiről és az isaszegi csatáról, majd ízelítőt kapunk a Gödöllői-dombság emelkedőiből is, hogy aztán Budapest egyik leghosszabb bringaútján jussunk vissza az Örsre.

10. könnyű

Duna-menti kör (Budafok (M0-ás)- Battai rév) A közepes hosszúságú körtúra nagy részében a Dunához közel tekerünk: először megismerjük a Hárosi-Duna-partot, majd visszafelé a Csepel-sziget Duna-partján élvezhetjük a háborítatlan természetet. A túra közben áthaladunk Érden és Százhalombattán, és még régészeti emlékeket is felfedezhetünk.

11. nehéz

Biai hegyek kör Ez a túra némi edzettséget igényel, hiszen az Érd és Biatorbágy közötti dimbes-dombos tájon vezet át. Etyeken kárpótolhatjuk magunkat a helyi finomságokkal a szőlőültetvények és az etyeki pincesor mellett. Hazafelé Érd határában a természeti ritkaságnak számító Fundoklia-völgybe is ellátogathatunk.

12. közepes

Szent László-patak kör Egy rövidebb, de annál izgalmasabb tekerésben lehet részünk, ha ellátogatunk a Szent László-patak partjára. A Tárnokról induló túra szép tájakon és változatos útburkolatokon halad, így fontos a kerékpárt és az időjárást jól megválasztani.

13. nehéz

Váli-völgy kör A festői szépségű Váli-völgyben nyolc települést érint a túra. Az Etyeki-dombságon keresztül jutunk a völgybe, miközben rengeteg látnivaló akad utunkba: a zámorhegyi remeteség, az etyeki filmpark, az Alcsúti Arborétum, a tabajdi Mezítlábas park, a Tordasi-horgásztó vagy a martonvásári kastély.

14. könnyű

Etyeki kör A Zámori-patak völgyében fekvő Pusztazámorról induló rövid túra túlnyomórészt földúton halad, ezért vastagabb kerekű kerékpár ajánlott. A végeláthatatlannak tűnő etyeki szőlőkből csodás kilátás nyílik a tájra, és az időnkbe az is belefér, hogy megismerjük a két kistelepülés látnivalóit.

15. nehéz

⁠Velencei-hegység kör A Velencei-tó körül is remek kerékpárút található, de aki kihívásra vágyik, fedezze fel a környékbeli dombságot! Gyönyörű panorámák, csodás környezetben fekvő települések várnak ránk, míg a Váli-völgyben tett kanyar után visszatérünk a Velencei-tó partjára.

Hasonló kiadványok