funiQ logo

Ócsai kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 58 km
Össz. emelkedő:  45 m
Össz. lejtő: -45 m
Magasság max.: 115 m
Magasság min.: 92 m

Ócsa - Inárcs - Dabas - Bugyi - Ócsa

A közepesen hosszú útvonalon rengeteg látnivaló akad utunkba, ezért érdemes egész napra tervezni. Ócsán kihagyhatatlan az Öreghegyi pincesor és az egyedülálló Árpád-kori premontrei prépostság templomának meglátogatása a szomszédos tájházzal együtt. Dabason klasszicista kúriákat és egy modern harangtornyot ismerhetünk meg, míg útközben helyi finomságokat is kóstolhatunk.

tájház
Tájház Fotó: funiQ

A túra útvonal végig aszfaltozott úton vezet (kivéve pl. a Selyem-réti tanösvényt vagy az Ócsai pincesort). Az út általában jó minőségű, kivéve az Ócsa-Inárcs közötti Öregországutat, ahol az út széle erősen kátyús, itt javasolt a sáv befoglalása. A közutak kis forgalmúak, ám az 5-ös út keresztezésnél legyünk óvatosak!

Ócsa könnyen megközelíthető új, alacsony padlós vonattal is, ezért ideális kiindulópont egy Budapest közeli túrához. A vasútállomásról kilépve balra indulunk el a Damjanich utcában, így érünk el a temetőhöz, amit jobbról kerülünk, a Temető utcán végighaladva. Ez kivezet minket a Kiss János utcára, ahol balra tartva érjük el az ócsai pincesorhoz vezető földutat, ahol érdemes egy kis kitérőt tenni. Szép nagy fatábla mutatja az utat a jobb oldalon.

náddal fedett kis buckáknak látszanak hátulról a az öreghelyi sor pincéi
Náddal fedett kis buckáknak látszanak hátulról a az öreghelyi sor pincéi Fotó: funiQ
  • öreghegyi pincesor
    Öreghegyi pincesor Fotó: funiQ
  • az öreghegyi pincesor egyik nádtetős pincéje
    Az öreghegyi pincesor egyik nádtetős pincéje Fotó: funiQ

Az Öreghegyi pincesor egy egyedülálló műemlékegyüttes Ócsa megmaradt szőlőiben. A mintegy 100, földbe vájt pincét náddal fedett nyeregtetők fedik, amelyek mint megannyi elszórt nádkalap, nőnek ki a földből. A pincesor szabadon látogatható, és ha a gazdák éppen ott vannak, talán még egy-egy pincébe is le tudunk jutni. Az idevezető földút néhol homokos, de csak rövid szakaszon.

Visszatérve a főútra, Inárcs felé vesszük az irányt, párhuzamosan a vasútvonallal. A vasúti átjáró előtt tábla jelzi, hogy balra kell Inárcs felé mennünk. Kövessük a tábla iránymutatását és a bekötő út végén, forduljunk jobbra a Kossuth Lajos utcába, majd ennek a végén újra jobbra a Bajcsy-Zsilinszky utcába, ahonnan jobbra bekanyarodva a Rákóczi Ferenc utcába, már meg is érkezünk a Dózsa térre.

Szűz Mária neve-templom
Szűz Mária neve-templom Fotó: funiQ
  • Tolnay Lajos-szobor
    Tolnay Lajos-szobor Fotó: funiQ
  • tájház
    Tájház Fotó: funiQ
  • I. és II.világháborús emlékmű
    I. és II.világháborús emlékmű Fotó: funiQ
  • Inárcsi Sajtmanufaktúra
    Inárcsi Sajtmanufaktúra Fotó: funiQ
  • a Bagolyvár Étterem és Vendégház kalandparkja
    A Bagolyvár Étterem és Vendégház kalandparkja Fotó: funiQ
  • a Dózsa térről a Rákóczi úton indulunk tovább az Öregországútig
    A Dózsa térről a Rákóczi úton indulunk tovább az Öregországútig Fotó: funiQ
  • a 4604. számú közút nevet viselő Öregországutat csak az első kereszteződésig követjük
    A 4604. számú közút nevet viselő Öregországutat csak az első kereszteződésig követjük Fotó: funiQ

A Dózsa téren a katolikus templom és a világháborús emlékmű mellett a települést újjászervező Tolnay Lajos MÁV-vezérigazgató szobra, illetve a középkori Szent György-templom rekonstruált alapfala, és az azt övező emlékpark látható.

Ha esetleg egy kis finomságra támadna kedvünk, akkor a Rákóczi úton a templom után nem sokkal a Bajcsy-Zsilinszky úton megtaláljuk az inárcsi sajtmanufaktúrát.

A Dózsa térről (hátunk mögött a templommal) a Rákóczi úton indulunk tovább az Öregországútig (hivatalosan 4604. számú közút), ahol balra fordulunk majd a következő kereszteződésben jobbra (a tábla szerint Dabas irányába), így térünk rá az Inárcsi útra, ami Felsőbesnyőn és Sárin át Dabasra vezet. Felsőbesnyőtől kerékpárúton haladhatunk.

Felsőbesnyőn áthaladunk egyenesen, majd Dabas-Sárira érve először keresztezzük az 5-ös utat, majd a kerékpárút jobbra a Rákóczi utcában folytatódik, pontosabban itt már kerékpársáv van, egészen a Szent János útig, ahol gyalog- és kerékpárutat találunk. Ezen az úton indulunk tovább Dabas városközpontja felé.

Elsőként érdemes letérni jobbra a Kossuth László utcába, itt található a Kossuth Ház Galéria és Helytörténeti Múzeum. A ház Kossuth Lajos apjáé volt. Visszatérünk a főútra, és tovább tekerve elérjük a Bartók Béla utat, amin a városközpont felé kellene haladni, de érdemes még egy kicsit várni ezzel.

városháza
Városháza Fotó: funiQ
  • Szent István-szobor
    Szent István-szobor Fotó: funiQ
  • jelzett kerékpárút Dabason
    Jelzett kerékpárút Dabason Fotó: funiQ
  • Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóház
    Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóház Fotó: funiQ
  • emléktábla a Kossuth Ház Galéria falán
    Emléktábla a Kossuth Ház Galéria falán Fotó: funiQ
  • volt Úri Kaszinó, ami ma Művelődési Ház
    Volt Úri Kaszinó, ami ma Művelődési Ház Fotó: funiQ
  • Halász Móricz-kúria
    Halász Móricz-kúria Fotó: funiQ
  • református templom
    Református templom Fotó: funiQ
  • Halász Jenő-kúria, ma könyvtár
    Halász Jenő-kúria, ma könyvtár Fotó: funiQ
  • Gróf Klebelsberg Kunó-szobor
    Gróf Klebelsberg Kunó-szobor Fotó: funiQ
  • Halász Bálint-kúria
    Halász Bálint-kúria Fotó: funiQ
  • Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony
    Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony Fotó: funiQ
  • Szentháromság-templom
    Szentháromság-templom Fotó: funiQ
  • Sárkányölő Szent György-szobor
    Sárkányölő Szent György-szobor Fotó: funiQ
  • Duna-Tisza-csatorna
    Duna-Tisza-csatorna Fotó: funiQ

Haladjunk tovább egyenesen és a Dabason található sok klasszicista kúria egyikét találjuk egyből az utunk mentén. Ez az egykori Úri Kaszinó, ma művelődési ház. Kicsit távolabb, a Halász Mihály utca sarkán láthatjuk az 1821-ben épült, klasszicista stílusú Halász Móric kúriát. Az angolkerttel körülvett épület ma közművelődési feladatokat lát el, és programok, előadások, kiállítások helyszínéül szolgál.

Ezután a másfél kilométeres kitérő után visszatérünk a Bartók Béla útig, ahol szintén tehetünk egy kitérőt, ha meg akarjuk ismerni Dabas nevezetességeit. Ha körforgalomnál balra, a Bajcsy-Zsilinszky utca felé kitérünk, elsőként, az utca bal oldalán a műemléki védettségű, copf stílusú református templomot találjunk, kertjében napóra-jelzőkő van felállítva. A templom mögött egy újabb klasszicista épületet, a Halász Olivér kúriát találjuk, kicsit beljebb a Bajcsy-Zsilinszky utcában pedig a Halász Antal kúria áll.

Visszatérve a Bartók Béla útra elérjük a városközpontot. Itt találjuk a Kapisztrán-Hunyadi harangtornyot, amit a nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára építettek 2011-ben, közadakozásból. A toronyban kilátó üzemel is. A téren több híres történelmi alak szobra is megtalálható.

A városközpont meglátogatása után visszafelé haladunk az idevezető gyalog- és kerékpárúton a Fő úton. A 31-es szám alatt találjuk a 2014-ben nyitott Térségi Holokauszt Emlékpontot, amely az eltűnt dabasi zsidó közösségről, a holokauszt térségi vonatkozásairól mutat be kiállítást.

Visszaérve Sári városrészbe a római katolikus templom mögött nem sokkal, a Mánteleki úton található a híres Sári rétesház, ahol a rétes évszázados hagyományait ápolják. Mellette található a tájház.

Duna-Tisza-csatorna
Duna-Tisza-csatorna Fotó: funiQ

Visszatérve a gyalog- és kerékpárútra, ami a Tabáni úton véget ér, tovább tekerünk Bugyi felé. Keresztezzük a Duna-Tisza csatornát, majd a csatorna után 5 kilométerrel egy jobb kanyar van. Itt balra a földútra térve érjük el a borzaspusztai romtemplomot.

Borzaspusztai templom romja
Borzaspusztai templom romja Fotó: funiQ
  • Borzaspusztai templom romja
    Borzaspusztai templom romja Fotó: funiQ
  • oltár a Borzaspusztai templomnál
    Oltár a Borzaspusztai templomnál Fotó: funiQ
  • kilátás a Borzaspusztai romtemplom környékén
    Kilátás a Borzaspusztai romtemplom környékén Fotó: funiQ
  • szobor a Borzaspusztai templom romjánál
    Szobor a Borzaspusztai templom romjánál Fotó: funiQ
  • zárt kápolna a Borzaspusztai templomnál
    Zárt kápolna a Borzaspusztai templomnál Fotó: funiQ
  • a kápolna belseje
    A kápolna belseje Fotó: funiQ
  • Borzaspusztai templom romja
    Borzaspusztai templom romja Fotó: funiQ

Borzaspusztán 1935-ben építtetett templomot az akkori birtok tulajdonosa, Székely József és neje Pártos Hermin, hősi halált halt fiuk Székely Kázmér emlékére. A templom ma már romos épületében szépen gondozott kápolnát találunk, körülötte gondos kezek által ápolt parkkal. A templomrom 100 méterre található a Bugyit Dabassal összekötő úttól, egy akácerdő védelmében.

Innen Bugyi még 3 kilométer. A Sári úton érünk be a községbe, ahol az első keresztutca a Teleki utca. Itt újra gyalog- és kerékpárutat találunk. Ha jobbra fordulunk, akkor rögtön Ócsa felé vehetjük az irányt, ha balra fordulunk, akkor a község központjába vezet a gyalog- és kerékpárút.

református templom
Református templom Fotó: funiQ
  • Szégyenkő a református templom oldalában
    Szégyenkő a református templom oldalában Fotó: funiQ
  • Szent Adalbert-templom
    Szent Adalbert-templom Fotó: funiQ
  • útszakasz Ócsa és Inárcs között
    Útszakasz Ócsa és Inárcs között Fotó: funiQ

Érdemes megtekinteni a református templom mellett található római kori kőoszlopot, amely eredetileg római mérföldkő lehetett. Felirata szerint a református egyház 1783 és 1824 között szégyenkőnek használta, azaz az egyházi törvények megsértői a szószék és a templomkertben felállított szégyenkő előtt bánták meg bűneiket.

Bugyiból egyenes út vezet Ócsára. Az 5-ös utat egy körforgalomban keresztezzük, ahonnan kicsit több mint 1 kilométer után érjük el a Selyem-réti tanösvényt (tábla is jelzi, hol kell letérni az útról). A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással. A másfél kilométeres tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés is kérhető.

a Selyem-réti tanösvény kezdetét jelző tábla
A Selyem-réti tanösvény kezdetét jelző tábla Fotó: funiQ

Ócsára a Somogyi Béla utcán érünk be és az első balra eső utca az Ady Endre utca. Az utca végén szemünk elé tárul az egykori premontrei kolostor, a román kor legértékesebb fennmaradt magyarországi alkotása. A XIII. századi, bazilikás elrendezésű templom a XVI. század óta református templomként működik, az 1920-as évek elején állították helyre mai formájában.

Az Öregfalu másik népszerű látnivalója, a nádfedeles Ócsai Tájház közvetlenül a templom mellett áll, illetve állnak, hiszen a Tájház valójában öt, régi korokat idéző épületegyüttes összefoglaló elnevezése.

a tájház az utcáról nézve, háttérben a premontrei kolostorral
A tájház az utcáról nézve, háttérben a premontrei kolostorral Fotó: funiQ
  • az egykori premontrei kolostor, amely ma református templomként működik
    Az egykori premontrei kolostor, amely ma református templomként működik Fotó: funiQ
  • a tájház egyik épülete, háttérben az egykori premontrei kolostorral
    A tájház egyik épülete, háttérben az egykori premontrei kolostorral Fotó: funiQ
  • volt Premontrei kolostor, ma református templom
    Volt Premontrei kolostor, ma református templom Fotó: funiQ
  • itt kell jobbra kanyarodnunk, rá a Falu Tamás utcára, amely a vasútállomáshoz vezet
    Itt kell jobbra kanyarodnunk, rá a Falu Tamás utcára, amely a vasútállomáshoz vezet Fotó: funiQ

Az Ady Endre utcától jobbra található a Bajcsy-Zsilinszky utca, ezen a katolikus templom mögött jobbra kell fordulni a Falu Tamás utcára, ami kivezet az Ócsai vasútállomáshoz, ahonnan indultunk.

Tipp: az Ócsa környéki természeti értékek önmagukban is megérnek egy gyalogos vagy kerékpáros túrát. Lehet sétálni a Selyem-réti tanösvényen vagy a Turjáni tanösvényen, ami a Madárvártán ér véget, ahol évszaktól függően, előzetes bejelentkezés után, lehetőség van a madarak gyűrűzésére és rejtett életük megtekintésére is.

Budapesttől délre aktív térkép A főváros környékén számos nagyon jó kerékpáros útvonalat találhatunk, a Cartographia kiadó Budapesttől délre aktív térképe az Etyeki-dombság, Váli-völgy, Velencei-hegység, Csepel-sziget, Pesti-síkság és részben a Gödöllői-dombság felfedezésére ad néhány tippet.