funiQ logo

Törökkoppány

Törökkoppány község Somogy megye északkeleti részén, Tolna megye határa közelében, a Külső-Somogyi dombság szívében, illetve a Nagy-Koppány patak völgyében fekvő község.

A község déli részén jelentős méretű szőlőhegy, illetve nagy kiterjedésű erdővidék, míg északi részén jó minőségű szántóterületek találhatók. Az erdővidék erősen mozgalmas felszínű, a szántóterületekre inkább a hullámos felszín jellemző. A nyugat-keleti irányú Nagy-Koppány völgyébe északról és délről csaknem merőlegesen kisebb völgyek csatlakoznak, bennük kisebb vízfolyásokkal.

népi öltözetet viselő helyi lakosok
Népi öltözetet viselő helyi lakosok Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Ma a település tíz utcából és 220 családi házból áll. Törökkoppányon több török kori emlék is található, határát pedig egy védett erdő övezi. Egykori vára sok helyen felbukkan a magyar irodalomban, várárkának nyoma pedig a község nyugati oldalán körülbelül 230 méter hosszan még ma is jól követhető. A községben ipari üzem nem található, ennek köszönhetően kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, amelynek szelíd turizmus keretében történő hasznosítása érdekében a település önkormányzata és a helyi civil szervezetek számos közösségi és turisztikai fejlesztést valósítottak meg az elmúlt években.

Túraajánlatok

Látnivalók

Alexandriai Szent Katalin-templom A gótikus stílusú templomot 1490-ben építették, majd később barokk hajóval bővítették. A többszöri felújítás miatt ma különböző stílusjegyek tarkítják az épületet. Belsejében láthatunk egy török kori mosdómedencét, egy rokokó főoltárt és egy késő barokk szószéket.

az Alexandriai Szent Katalin-templom főoltára

Török-kút A török időkből megmaradt kutat a település erdejében találjuk. Egykor a 14 méter hosszú kútból agyagcsövek szállították a vizet a török fürdőhöz.

Gül Baba-szobor A bronz szobor Metin Yurdanur alkotása, és 2000-ben Törökország ajándékozta a falunak annak török idők-beli szerepe miatt.

Szentháromság-szobor Az 1905-ös szobrot az Amerikába kivándorolt helyiek állították. Talapzatán az ő neveik olvashatók.

Malomkő A malomkő a település egyetlen ipari létesítményének, az Erzsébet Malomnak a helyén áll, amelyet 1964-ben bontottak el.

malomkő

Törökkoppányi erdők A védett, Natura 2000-es területen 2164 hektáron élnek ritka fák és egy szarvasbogár-populáció.

Törökkoppányi paprikázás Nem sok falu dicsekedhet azzal, hogy néphagyományai között egy saját sportág is szerepel, ám Törökkoppány ezen szerencsések közé tartozik. Mintha a baseball egy magyar variánsát játszanák, a századforduló óta jegyzett paprikázás során egy tojás alakú fadarabot ütnek el minél messzebbre.

paprikázás
Paprikázás Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Törökkoppányi tojáskarcolás A falu egyik ősi szokása a húsvéti tojáshímzés. Mivel a helybeliek régóta azon versenyeznek, ki készíti a legszebb tojás, nem meglepő, hogy Törökkoppány kiforrott tojáskarcolási technikákkal rendelkezik. Sőt, egykor még szalonbőrkét és darált diót is igényelt ez a folyamat!

Koppányi fehérhímzés A faluban fontos hagyománya van a középkori eredettel rendelkező fehérhímzésnek. Az évszázadok alatt kialakult, igen gazdag formakincset az idősebb korosztály még ma is féltve őrzi, és egyes asszonyoknak köszönhetően még ma is használják.

Egyéb látnivalók: Török-forrás

Szolgáltatások

Koppány vendégház

Egész évben elérhető szálláslehetőség a Koppány-völgy szívében. 3 db 2 ágyas szobában, valamint az udvaron 2 db jurtában lehet kipihenni a túrák, kirándulások fáradalmait. Szolgáltatások: fűtés, hajszárító, hűtőszekrény, internet hozzáférés, jól felszerelt konyha, kemence/kandalló, kézműves mesterségek bemutatása, műholdas TV, sporteszköz kölcsönzés, társasjátékok, fűtött udvari dézsa és szauna.

Nyitvatartási idő: A vendégház egész évben várja a látogatókat. A szállásfoglalás előzetes bejelentkezés szerint történik.

Cím: 7285 Törökkoppány, Kossuth Lajos u. 35. Tel.: +36 20 610 0106 (Schellné Csuti Renáta) E-mail: koppany.vendegvaro@gmail.com Honlap: turistautak.hu/poi.php?id=160793

Koppány vendégház
Koppány vendégház Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Koppány vendégház az utcáról nézve
    Koppány vendégház az utcáról nézve Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Koppány vendégház épületei
    Koppány vendégház épületei Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • fűtött udvari dézsa a Koppány vendégháznál
    Fűtött udvari dézsa a Koppány vendégháznál Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Hangya Ház - Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér

Integrált Közösségi és Szolgáltató tér, melyben könyvtár, posta, internetezési és telefonálási lehetőség, mosdó biztosított. 

Nyitvatartási idő:  Hétfőn: 8:00 - 16:00 Keddtől péntekig: 8:00 - 18:00 Szombaton: 15:00 - 21:00 Vasárnap: zárva 

Üzemeltető: Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület Cím: 7285 Törökkoppány, Kossuth Lajos u. 68. Tel.: +36 84 377 542 E-mail: voxvallis@voxvallis.t-online.hu

Kerékpáros és lovas szolgáltató pont

A szolgáltatási pont olyan épület, amely lehetővé teszi a kerékpárok és csomagok biztonságos, zárt (kabinos) elhelyezését arra az időre, amíg gyalogosan megtekintik a helyi nevezetességeket, vagy igénybe veszik a helyi szolgáltatásokat. A törökkoppányi szolgáltató pontnál a túralovakat fedett beállókba lehet bekötni, és ott etetni, itatni őket. A szolgáltatási ponton elérhetők az alapvető egyéb szolgáltatások is (légkompresszor, ivóvíz vételezés), emellett kölcsönözhető kerékpárok is rendelkezésre állnak (5 db női és 5 db férfi kerékpár).

Nyitvatartási idő: A szolgáltatások előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe.

Üzemeltető: Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület Cím: 7285 Törökkoppány, Szabadidőpark Tel.: +36 84 577 910 E-mail: pmtorokkoppany@gmail.com

Törökkoppányi Ifjúsági Tábor

Ifjúsági tábor, számos sport (futball, tenisz, röplabda) lehetőséggel és számos szabadidős programmal. A táborozók kényelmét modern, új építésű, zuhanyzókkal felszerelt vizesblokk szolgálja. A táborban jurta bérletre is lehetőség van.

Nyitvatartási idő: A szolgáltatások előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe.

Cím: 7284 Somogyacsa, Legelő dűlő 069/2 hrsz Tel.: +36 84 577 910 E-mail: pmtorokkoppany@gmail.com

Története

A honfoglalás után a Fajsz nemzetség telepedett le a területen, amely később, Géza fejedelem idején Koppány birtoka lett. Az István elleni lázadás leverése után a dömsödi prépostság szerzett rá jogot. Hiteles történetét 1138-tól ismerjük, ekkor Villa Cuppan néven említették az oklevelek, később már Kobán alakban szerepelt.

A település a XV-XVI. században tett szert nagyobb jelentőségre. Ebben az időben, 1536 táján építette Török Bálint a törökkoppányi várat, amely egykor a község belterületének nagy részét magába foglalta, és amelyet 1542-ben hiába ostromoltak a törökök, csak 1551-53 között sikerült elfoglalniuk.

falukép

A települést a budai pasa a szandzsák központjává tette, amelyhez 5 járás tartozott közel 60 településsel. A törökök elsősorban a várat építették tovább, így Koppány mohamedán vallási épületekkel, 2 dzsámival és 11 mecsettel gyarapodott. Ezen kívül kutat, fürdőt és vízvezetéket is létesítettek. (Fekete István somogyi író a községhez kötődő múltból merítette híres ifjúsági regényének, A koppányi aga testamentumának témáját.) Zrínyi György és Nádasdy Ferenc 1587-ben rövid időre visszafoglalták a várat, 1589-ben viszont ismét a megszállók kezén volt a település és vidéke.

Többszöri csatározás után 1689-ben került ismét magyar kézre. A török több mint száz éves uralmát követően az épületek nagy része az enyészeté lett. Erről a korról a néphagyomány sokkal többet őrzött meg, mint a dokumentumok (pl.: utca-, dűlőnevek).

íjászat
Íjászat Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • íjászat
    Íjászat Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • íjászat
    Íjászat Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • íjászat
    Íjászat Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

A XVIII. század első felére a falu az Esterházyak és a veszprémi püspökség birtokába került. 1785-ben Törökkoppány újra a nagyobb települések közé tartozott. A XIX. században is megbonthatatlan maradt a hitbizományi birtok, és az egyház közösségalkotó szerepét jelezte az olvasókör, az önsegélyező szövetkezet létrejötte.

Törökkoppány lélekszáma a kivándorlás ellenére is nőtt a XX. század első évtizedében. A két háború között élénk társadalmi élet jellemezte a községet. Az önálló tanács 1950-ben alakult meg, és létrejött a Koppányvölgye Termelőszövetkezet.