funiQ logo

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 95 km
Össz. emelkedő:  1 800 m
Össz. lejtő: -1 800 m
Magasság max.: 332 m
Magasság min.: 152 m

BázakerettyeLispeszentadorjánMarócVétyemi ősbükkös (Tormafölde)SzécsiszigetKerkateskándMáhomfa (Lenti)Lentiszombathely (Lenti)LentiGosztolaLendvadedesTornyiszentmiklósKiscsehiBudafapuszta (Kiscsehi)Bázakerettye

Zala megyében két jelentős túraútvonal halad át, egyikük a Rockenbauer Pál nevét viselő Dél-Dunántúli Kéktúra, a másik az Olajos Körút - Papp Simon útján elnevezésű túrakörút.

Ez utóbbi nevét dr. Papp Simon geológus, egyetemi tanár után kapta, akit a hazai szénhidrogén-bányászat egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartanak számon. Ő volt az a személy, aki irányította az első kőolajmező feltárását a ma Kiscsehihez tartozó Budafapuszta és Lispeszentadorján határában 1937-ben. Nem mellesleg a geológus nevéhez fűződik a budafapusztai és a lovászi szénhidrogénmező feltárása, valamint neki köszönhető a MAORT (Magyar–Amerikai Olajipari Részvénytársaság) lendületes fejlődése is.

A kőolaj felfedezése nagy változásokat hozott a környező települések életébe is, hiszen a kőolajbányászat kezdetével jelentősen megváltozott a helyiek anyagi élete, akik előtte évszázadokon át szegénységben éltek.

A kőolajbányászat után Zalában maradt himbák, vagyis villanymotoros mélyszivattyúk ma már ugyanúgy hozzátartoznak a környék képéhez, mint a hegyeken elterülő szőlősorok.

Ez a 89 kilométeres körtúra az egykori Zala megyei olajvidék legérdekesebb területein vezet végig, útvonala a Letenyei-dombságot, a Kerka-völgyét és a Tenke vidékét érinti. A piros jelzésen haladó túra persze nem csak sík, poros területekre visz, hanem egy erdőkön, mezőkön, szőlőhegyeken át haladó út során ismerkedhetünk meg a környék természeti és ipartörténeti értékeivel.

Utunk során megcsodálhatjuk a Budafapusztai Arborétumot, Vétyem messze földön híres ősbükkösét, megmártózhatunk a bázakerettyei termálfürdő vizében, letekinthetünk a Maróci-szőlőhegyről a völgyben megbúvó meseszép kis falucskára, vagy gyönyörködhetünk a Mároki-kápolnában, a Lovászi-hegyről szemünk elé táruló kilátásban.

dr. Papp Simon mellszobra Bázakerettyén
Dr. Papp Simon mellszobra Bázakerettyén Fotó: MTDMSz/Cartographia ©