funiQ logo

Tornyiszentmiklós

Tornyiszentmiklós Zala megye délnyugati sarkában, a Letenyei kistérségben található község.

A települést horvátul kétféleképpen hívják: a podtureniek Mikuš-nak, a muraszerdahelyiek Sumikluš-nak hívják.

Túraajánlatok

Látnivalók

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

Kerka folyó A szomszédos Szlovéniából eredő erek a határ közelében egyesülnek a Kerka folyóvá, amely Vas és Zala megyén keresztül a Murába torkollik. A folyó mentén termékeny réteket találunk. A környék mocsarai és erdői számos védett állatnak és növénynek nyújtanak otthont.

Mura folyó A hajdani történelmi határ ma ismét az a szeszélyesen kanyargó folyó, ami az itt élő szlovén, magyar és horvát embereket összeköti. Magyarországon 48 km hosszan követhetjük a Murát, míg végül Zala és Somogy megye határán beletorkollik a Drávába.

Szent Miklós templom

A falu látványossága a római katolikus templom, amelyet 1770-ben építettek.

Szent Miklós-templom
Szent Miklós-templom

Története

A település első említése 1239-ből való, akkor Scenmiclos néven emlegették (faluként említik „ville Scenmiclós” néven).

Azonban a régészeti kutatások során kiderült, hogy már a rézkorban lakott hely volt. Mai nevét 1937-ben kapta. Tornyiszentmiklós két község: Kerkaszentmiklós és Lendvaújfalu községek egyesítésével jött létre.

1381-ben Tornyzenthmyklos néven említik. A település az 1300-as évek végétől az 1700-as évek elejéig földesúri bíróság székhelye volt. A világháborúk között a vásároztatásoknak, illetve a körjegyzőségnek köszönhetően a környék központja lett. Az 1940-es években a falu lakói kőolajbányászatban dolgoztak.

Az 1920-as békeszerződés miatt, a határ másik oldalán lévő Pincéből Tornyiszentmiklósra jártak iskolába a gyermekek. 1992-ben nyitották meg a két falu közötti határt.

A településen 1992 óta határátkelőhely üzemel. 2007-től pedig Schengeni egyezménynek köszönhetően bárhol, ellenőrzés nélkül léphető át az államhatár.