funiQ logo

Budafapusztai arborétum, Kiscsehi

Bár közigazgatásilag Kiscsehihez tartozik, de Kistolmácstól és Bázakerettyétől egyaránt kb. 3 kilométerre található Dél-Zala egyik gyöngyszeme, a 46 hektáros arborétum.

azálea a budafai arborétumban
Azálea a budafai arborétumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Budafapuszta és a környező erdők 1945-ig, az államosításig a Zichy család birtokában voltak. A Zichyek 1926-ban felépítettek itt egy vadászkastélyt, amelyet parkkal, illetve nagy kiterjedésű lucfenyvesekkel vettek körül.

Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött meg azzal a céllal, hogy elősegítse az idegen vidékekről származó fafajok magyarországi meghonosítását. A régi parkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították, és a Pajtafai-völgyben új víztározó épült.

Budafai Arborétum
Budafai Arborétum Fotó: Kovács Kinga
  • Budafai Arborétum
    Budafai Arborétum Fotó: Kovács Kinga
  • Budafai Arborétum
    Budafai Arborétum Fotó: Kovács Kinga
  • Budafai Arborétum
    Budafai Arborétum Fotó: Kovács Kinga
  • Bázakerettyéről Budafa felé vezető út
    Bázakerettyéről Budafa felé vezető út Fotó: Kovács Károly

Az arborétum területének nagyobbik részét az egzóta fafajok állományszerű telepítései alkotják, melyek egyediségükkel Európán belül is ritkaságszámba mennek.

A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát és cserjét találhatunk. Tavasszal, az azáleák és rododendronok virágzásakor valódi tündérkertté változik az arborétum.

azáleák a budafai arborétumban
Azáleák a budafai arborétumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

A Zalaerdő Zrt. felújíttatta a vadászházat, új kilátót emelt, játszóteret hozott létre, valamint tűzrakóhelyek, szobrok, emlékhelyek is épültek az arborétumban. A Makk-Kaland elnevezésű játszótér minden eleme akácból, egyedi fafaragásokkal készült. Ilyen a Makk-torony játszóvár, kaland mászóka és egyensúlyozó pályarendszer, a rugós cincér, makk csúszdatorony és mászófal, makk kötéltorony és pókhálócső.

játszótér a budafapusztai arborétumban
Játszótér a budafapusztai arborétumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Budafapuszta ipartörténeti szempontból is nevezetes. Az arborétumban emlékmű jelzi a Budafapuszta 1-es számú fúrás helyét, ahol 1937. február 9-én – Magyarországon először – megkezdődött a földgázbányászat.

Túraajánlatok