funiQ logo

Budafai Arborétum-túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 7,5 km
Össz. emelkedő:  300 m
Össz. lejtő: -260 m
Magasság max.: 282 m
Magasság min.: 180 m

Útvonal: Kistolmács erdei vasúti állomás – Kitérési lehetőség: kék jelzésen D-nek - Nepomuki Szt. János szobor melletti pihenőhely (Kozár-forrás és Szt. Nepomuki János szobra) – állomástól elindulunk nyugati irányba a Kék + jelzésen ÉNY, nyugat, majd pedig északi irányba – követjük a jelzést, amíg az nem találkozik a piros sáv jelzéssel – letérés a Budafai Arborétumba (piros sáv jelzésen) – visszatérés a piros sáv jelzésen Bázakerettye felső vasútállomásra.

Túra típusa: Erdei vasúthoz kapcsolt gyalogos túra
Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig, kiemelt időszak április vége, május eleje – azáleavirágzás

A gyaloglást a kistolmácsi erdei vasúti megállótól indítjuk. Csömödérről indulva 1 óra vonatozás után érünk a kistolmácsi végállomáshoz. Vonatozással együtt a program kiinduló ponttól függően 6-7 óra között mozog. (Figyelem, egész napos program!)

virágzó azáleák a A Budafai Arborétumban
Virágzó azáleák a A Budafai Arborétumban Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

Kistolmács

A kistolmácsi erdei vasúti állomásra futnak be a dízel mozdonyok vontatta szerelvények és havonta egyszer-egyszer Ábel, a Székelyföldről elszármazott gőzmozdony. A Csömödéri Állami Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. Ebből személyszállításra 32 km alkalmas. Napjainkban Lenti és Kistolmács között közlekednek menetrend szerinti járatok májustól szeptemberig, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot. A kisvonaton kerékpár szállítására is van lehetőség.

Kistolmács, erdei vasút végállomás
Kistolmács, erdei vasút végállomás Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Az állomás közelében kiépített pihenőhely (Kozár-forrás) és egy szép tó is várja a pihenni vágyókat. A fürdőzéshez szükséges szociális létesítmények a tó déli végében találhatók (öltözők, mosdók). Az állomásról a kék + jelzésen haladjunk az erdőbe Ny-i irányba.

Budafai Arborétum

A kék kereszt, majd a piros jelzés visz a Budafai Arborétum bejáratához. A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők régen a Zichy család birtokában voltak. A terület magját a 1926-ban épült vadászkastély és a körülötte lévő kis park és tó adja.

Budafai Arborétum
Budafai Arborétum Fotó: Kovács Kinga
  • Budafai Arborétum
    Budafai Arborétum Fotó: Kovács Kinga
  • játszótér a budafapusztai arborétumban
    Játszótér a budafapusztai arborétumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©
  • játszótér a Budafai Arborétumban
    Játszótér a Budafai Arborétumban Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • virágzó azáleák a A Budafai Arborétumban
    Virágzó azáleák a A Budafai Arborétumban Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • virágzó azáleák a Budafai Arborétumban
    Virágzó azáleák a Budafai Arborétumban Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • lépcső a fenyvesben a Budafai Arborétumban
    Lépcső a fenyvesben a Budafai Arborétumban Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • A Budafai Arborétum bejárata
    A Budafai Arborétum bejárata Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • piros jelzésű kiépített erdei út Budafa és Bázakerettye között
    Piros jelzésű kiépített erdei út Budafa és Bázakerettye között Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Az uradalom államosítása után 1954-ben kezdődött meg az arborétum kialakítása egyrészt közjóléti célból, másrészt azért, hogy elősegítse az idegen vidékekről, távoli kontinensekről származó fafajok meghonosítását. A parkban jelenleg 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fa van. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványt nyújtanak. A park területén van a Budafapuszta 1-es számú fúrás helyét jelző emlékkő, ahol 1937. február 9-én – Magyarországon először – megkezdődött a földgázbányászat. Az arborétum kellemes játszótérrel rendelkezik. Az arborétum körbesétálása a kijelölt útvonalon kb. másfél órát vesz igénybe.

Budafapusztai arborétum, Kiscsehi A 46 hektáros arborétumban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát és cserjét találhatunk. Dél-Zala egyik gyöngyszeme egyaránt megközelíthető Kiscsehi, Kistolmács vagy Bázakerettye irányából. Az arborétum májusban a legszebb, a rhododendonok virágzásakor.

Bázakerettye

Az arborétumból a piros jelzést követve haladjunk északi, majd keleti irányba. A túránk a Bonne Chance étterem mellett ér véget.

Bázakerettye felső erdei vasút állomás
Bázakerettye felső erdei vasút állomás Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei