funiQ logo

Lendvadedes

A falu Zala megye egyik legkisebb települése, ennek megfelelőlen mindössze körülbelül 35 fő lakik itt. A dombok által körülölelt völgyben rejtőző kis falu természeti környezete gazdag állatvilágnak ad otthont, adottságait az itt lakók pedig évszázadok óta szőlőtermesztésre használják, amiről a régi pincesor is tanúskodik.

A falut egy vadregényes, erdei kerékpárúton is megközelíthetjük, és közben igazi növényritkaságokat is megfigyelhetünk.

Túraajánlatok

Látnivalók

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

Harangláb A fa harangláb két eltérő méretű haranggal rendelkezik, külsejét tekintve pedig zárt szoknyás.

Lendvadedesi-víztározó Az egy hektáros horgásztó a falu határában található, körbejárva egy tanösvény ismertet meg bennünket a környék élővilágával.

Egyéb látnivalók: Dedes-tanösvény, présházak, Tenke-hegy.

Története

Első írásos említése 1291-ből származik. Neve több alakváltozáson ment át, először Dedusdfalvának, majd Dedesnek hívták. A "Dedes" feltehetőleg egy személynévből származik, és ehhez csatlakozott hozzá a Lendva folyóra utaló előtag 1898-ban.

Történelme a környék falvaival szoros kapcsolatban alakult, így földesurai is a Bánffyak, Esterházyak és a Szapáryak közül kerültek ki.

A szocializmus évtizedei alatt elszigetelődött, zsákfalus jellege és a határhoz való közelsége miatt kevéssé tudott fejlődni.