funiQ logo

Lispeszentadorján

Az Egerszeg–Letenyei-dombság által körülvett község Zala megye déli részén található. A térség többi falujához hasonlóan Lispeszentadorján szempontjából is jelentős a közelben lévő szénhidrogénmező. Épített értékei mellett szőlőhegyei is látványosak, amelyeken kellemes túrákat tehetünk.

légifelvétel a településről
Légifelvétel a településről Fotó: Lorschy András - Happy Bike ©

Túraajánlatok

Látnivalók

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

őzek a község határában
Őzek a község határában Fotó: funiQ

Pálos kolostor romjai A temetőben találhatók az egykori pálos kolostor romjai. Szoborfülkéjében egy barokk Padovai Szent Antal-szobor állt, ez ma az önkormányzat épületében tekinthető meg.

Lispeszentadorjáni szőlőhegyek A falut körülvevő három szőlőhegyről remek kilátás nyílik a környékre.

Szent Adorján-templom A faluképet meghatározó, neoromán templomot 1936-ban építették.

Szent Adorján-templom
Szent Adorján-templom Fotó: Lorschy András - Happy Bike ©

Szénhidrogénmező A Kiscsehihez tartozó Budafapuszta volt az első magyarországi földgázlelőhely, és az itteni fúrás volt az első, amely már ipari mennyiségű kőolajat termelt az 1930-as években.

Története

Lispeszentadorján története valójában három település, Lispe, Szentadorján és Erdőhát története, amelyek 1937-ben egyesültek.

Szentadorján ősi települését egyes feltételezések szerint székelyek alapították. Már 1024-ben templomos hely volt, ebben az évben Szent István a zalavári apátságnak adományozta. Templomát az évszázadok során használták templáriusok, johanniták, pálosok. Az épület a török idők során romosodott el.

Lispe 1308-ban a Lipcsei család birtoka volt. A terület 1718-tól a Czigány család birtoka, leszármazottaik ma is a faluban élnek.

polgármesteri hivatal, kultúrház és óvoda
Polgármesteri hivatal, kultúrház és óvoda Fotó: Lorschy András - Happy Bike ©

Erdőhátat 1375-ben említik először a történeti források mint a Bánffy és Lipcsei családok birtokát. A község a török hódítás hatására teljesen elnéptelenedett.

Mivel az idők során Szentadorján és Erdőhát egyre jobban összeépült, 1929-ben hivatalosan is egyesültek, felvéve az előbbi nevét. 1937-ben Lispe is csatlakozott, és megszületett a mai település. Ekkor fedezték fel a közelben a kőolajmezőt is, amely alaposan átalakította a helyiek életét.

Bár az 1960-as évektől kezdve folyamatosan csökken a lakkosság száma, a rendszerváltás óta új erőre kapott a falu és fellendült a helyi turizmus is.