funiQ logo

Dombok között tekergő (Kerékpáros élménytúrák a csömödéri erdei kisvasúthoz kapcsolódva)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 25 km
Össz. emelkedő:  460 m
Össz. lejtő: -450 m
Magasság max.: 328 m
Magasság min.: 158 m

Túra: Csömödéri erdei vasúti megálló – DK-i irányban 7537-es úton Páka felé – Pákán DNy-ra fordulunk a Rákóczi, majd a Hegyalja úton. – Településen belül a szőlőhegyre – Háromszenteki kápolna után D-nek fordulunk és követjük a piros jelzést – Átvágunk a Csokmai-erdőn, – Vétyemi Ősbükkös - erdészeti úton haladunk D felé (Kiscsehi közelében) –Közútra kiérve Kiscsehi és Lispeszentadorján érintésével haladunk Kányavár felé – Az elágazásnál innen K-re fordulunk és a Töröszneki vasúti elágazásnál fejezzük be a túrát

  • Túra típusa: Erdei vasúthoz kapcsolt kerékpáros túra
  • Ajánlott időszak: májustól szeptember végéig

A túrázást az erdei vasút Csömödérben lévő állomásáról indíthatjuk: Lentiből indulva 1 óra vonatozás után érünk Csömödérre, Kistolmács felől a vonatozás 1 óra 10 percet vesz igénybe.

A kerékpáros kirándulás időtartama a vonatozással együtt a program kiinduló ponttól függően 5-6 óra között mozog. Figyelem! Az útvonal 3 jelentősebb szintemelkedést és ereszkedést tartalmaz, így csak gyakorlattal rendelkező kerékpárosok számára ajánljuk.

az erdei vasút állomása Csömödéren
Az erdei vasút állomása Csömödéren Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

A csömödéri vasútállomástól Ny-ra fordulva indulunk el az aszfaltos bekötő úton. Követjük az irányjelző táblákat és Páka felé tartunk DNY-i irányba. Pákán, ebben a festői környezetben fekvő községben született Öveges József fizikus, aki televíziós ismeretterjesztő sorozata segítségével érthetően, szórakoztató stílusban ismertette meg a felnőtteket és a gyerekeket a fizika világával. A szülőháza helyén álló épületben ma a professzor nevét viselő emlékkiállítás van. A településről DNy-i irányba, a szőlőhegy felé folytatjuk az utat. A településtől délre elhelyezkedő szőlőhegy végén áll a Háromszenteki-kápolna (a Csokma-hegyen). A piros jelzést elérve innen Vétyem felé fordítjuk utunk. Figyelem, az úton kb. 300 méteres meredek szakasz van, hol csak a kerékpárt tolva haladhatunk.

Háromszenteki kápolna a pákai szőlőhegyen
Háromszenteki kápolna a pákai szőlőhegyen Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Háromszenteki kápolna a pákai szőlőhegyen
    Háromszenteki kápolna a pákai szőlőhegyen Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • szőlőhegyre vezető út Pákán
    Szőlőhegyre vezető út Pákán Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Márai-idézet egy ház falán a pákai szőlőhegyen
    Márai-idézet egy ház falán a pákai szőlőhegyen Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • útjelző tábla a pákai szőlőhegyen
    Útjelző tábla a pákai szőlőhegyen Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A Vétyemi Ősbükkös szigorú védelem alatt álló terület. A tiszteletet parancsoló, ezüstös törzsű bükkfaóriások szépségükkel és méretükkel is magukra vonzzák a figyelmet. Az idős faállomány kora meghaladja a 190 évet, némelyik fa óriási méreteivel hívja fel magára a figyelmet. A kidőlt idős egyedek az erdőterületen maradnak.

Vétyemi ősbükkös
Vétyemi ősbükkös Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Maga a bükkös nem kerékpározható. Vétyempuszta felől a piros jelzésen begyalogolható. A bükkösből kerékpározható erdészeti úton érkezünk Kiscsehi érintésével Lispeszentadorjánra.

Törösznek erdei vasúti megállóhoz érkezünk. A Csömödéri Állami Erdei Vasút egyik ága Kistolmács-Lenti irányában személyszállításra alkalmas, a Szentpéterfölde felé tartó sínpáron csak faanyagszállítás folyik. Az erdei kisvasút fahídon szeli át a Töröszneki-patakot. A Töröszneki-patak 3,8 km hosszú vízfolyás, amely táplálja a Szentpéterföldei-tavat. A patak a töröszneki vasúti megállótól délre folyik az Alsó-Válickába.

A kerékpáros útvonal itt zárul, és felszállhatunk a vonatra.

vadászles Kiscsehi közelében
Vadászles Kiscsehi közelében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • csömödéri erdei vasútállomás
    Csömödéri erdei vasútállomás Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • erdészeti út Kiscsehi felé
    Erdészeti út Kiscsehi felé Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Vétyemi ősbükkös információs táblája
    Vétyemi ősbükkös információs táblája Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • páfrányok a Vétyemi ősbükkösben
    Páfrányok a Vétyemi ősbükkösben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei