funiQ logo

Nyugati Balaton-kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 87 km
Össz. emelkedő:  230 m
Össz. lejtő: -230 m
Magasság max.: 134 m
Magasság min.: 100 m

Útvonal: Révfülöp, kikötő – ÁbrahámhegyBadacsonytomajSzigligetBalatongyörökVonyarcvashegyGyenesdiásKeszthelyFenékpusztaBalatonberényBalatonfenyvesFonyódBalatonboglárhajóút (kb. 5 km)Révfülöp, kikötő

megérdemelt lazítás egy pihenőhelyen

A Balaton nyugati medencéjét körbejáró túrát Révfülöpről indítjuk és nyugat felé haladunk. Kicsit több mint 80 kilométert kell tekerni ahhoz, hogy visszaérjünk, ezért annak, aki nem a szintidőre hajt, érdemes akár kétnaposra tervezni a túrát, hiszen rengeteg látnivalóval találkozunk útközben, ahol úgyis muszáj lesz megállni fényképezkedni.

Körbetekerjük a Badacsony oldalát, felnézünk a Szigligeti várra, gyönyörködünk a legszebb kilátóponton, majd felfedezzük a Balaton nyugati fővárosát, Keszthelyt. A déli partra ráfordulva sem kell unatkoznunk a sík terepen, leírásunkban ajánlunk több nagyszerű panorámájú kilátót is. A végén hajóval jutunk vissza kiindulópontunkhoz, ami szintén kihagyhatatlan balatoni program. Látványos és látnivalókban gazdag túra vár ránk!

Révfülöp – Badacsony

Révfülöp központjában, a kikötőnél akár fagyival is indíthatjuk a túrát. Ha elhatároztuk magunkat, és nekivágunk az útnak, a sétány elvezet bennünket a Balatoni Bringakörút egyik olyan szakaszához, mely valóban a parton halad, a víz mindössze fél méterre van tőlünk. Előttünk már látszódik Badacsony, szemben a fonyódi hegyek látszanak. Ezen a szakaszon a strand közelsége és a szűk gyalogos/kerékpáros út miatt nagyon figyeljünk oda a gyalogosokra!

A Császtai strand után alaposan körülnézve keresztezzük a vasút útját. A kerékpárút elhalad egy benzinkút mellett, nem sokkal utána, ha szeretnénk, a Tölgyfa utcán balra kanyarodva tehetünk egy kitérőt a Kővágóörshöz tartozó Pálkövére. Ezen a ponton visszanézve a távolban látni a Fülöp-hegy csúcsát a Milleniumi kilátóval.

Tipp: Ha a bringázás mellett a másik hobbink a Balaton Árpád-kori templomromjainak a felfedezése, itt az alkalom, hogy megnézzük az Ecséri templomromot. A 71-es út másik oldalán található, mint a bicikliút, a Tölgyfa utca előtt kicsivel kell jobbra kanyarodnunk a Rétsarki útra, és onnan kb. 500 méterre találjuk a romtemplomot.

Ha egyik kitérőt sem választjuk, továbbhaladunk Balatonrendes felé. Itt sajnos muszáj kimennünk a főútra, az egész települést a 71-es úton szeljük keresztül, egészen addig, amíg a vasútállomás után nem sokkal, a település vége táblánál átkelünk a síneken. Az egész Balaton körüli Bringaútnak ez az egyetlen olyan szakasza, ahol hivatalosan is a főúton vezet az út.

Kellemes, árnyékot adó fás rész következik egészen Ábrahámhegyig. Ábrahámhegy központjától, miután megmásztuk a kerékpárúton a kis dombot, lefelé haladva figyeljünk oda jobban, mert aki nem ismeri az útvonalat, könnyen a rossz irányt választhatja. Szóval ne egyenesen-jobbra, hanem egyenesen-balra haladjunk! Az út továbbra is gyér forgalmú utcákon vezet minket. Átkelünk a vasúton, és kiérkezünk a 71-es út mellé.

Tipp: Ábrahámhegy népszerű északi parti település, jól felszerelt stranddal és kilátóval a település közepén (Bökk-hegyi kilátó). Ha itt töltünk néhány napot, érdemes felfedezni a környéket gyalog vagy kerékpárral. Gyalogtúra ajánlatunk érinti a salföldi pálos kolostor romjait és a Folly Arborétumot, a kerékpáros pedig bejárja a Káli-medencét.

A 71-es út mellett haladunk jól belátható, de nem túl jó minőségű kerékpárúton Badacsonyörsig, majd tovább Badacsonytomajig. Az úton már fel-feltűnnek a Balaton-felvidék tanúhegyei, hagyjunk magunkat időt a nézelődésre is! Ha estére érnénk ide, külön jó hír, hogy 2017 augusztusától már közvilágítás is van a két településrészt összekötő szakaszon.

Badacsonytomajba beérve egy rövid szakaszon eltávolodunk a főúttól, majd keresztezzük azt. Itt nagyon kell koncentrálni, hogy ne tévesszük el az irányt: a főútra kiérve jobbra kanyarodunk, majd ismét jobbra, a Balaton utcára kanyarodunk. Innen már nem téveszthetjük el, a lényeg, hogy a Bazalttemplomot érjük el. A Badacsony egyik jelképes épületénél esetleg beiktathatunk egy kisebb pihenőt is, mivel az egyik legkeményebb szakasz előtt állunk. Ez pedig a Badacsonyt körbeölelő Római út.

a Szent Anna-kápolna és távolban a Ranolder-kereszt a Római útról
A Szent Anna-kápolna és távolban a Ranolder-kereszt a Római útról Fotó: funiQ

Forgalmas és dimbes-dombos, sokszor beláthatatlan útról van szó, ahol nincs külön kerékpársáv, így csak óvatosan haladjunk ezen a szakaszon. Aki megnézné Badacsony központját is, figyelje a táblákat, nem lehet eltéveszteni. Eleinte házak, nyaralók, majd szőlők és neves borászatok mellett visz az utunk, és közben megfigyelhetjük, ahogy a Badacsony minden szögből más-más arcát mutatja. Délről kerüljük meg a hegyet, és ahogy haladunk nyugat felé, egyre jobban kinyílik a táj. Az egész Balatoni Bringakörút egyik legszebb szakaszán járunk.

Tipp: Egy közepesen nehéz kerékpártúrát ajánlunk, ami a Tapolcai-medence bazaltkúpjainak lábait érinti csak. Az útvonal nagy része kis forgalmú, biciklivel kényelmesen járható út, egy másik része pedig bicikliút, így biztonságosan tekerhetjük végig a látványos útvonalat a tanúhegyek között: Vulkánok földjén.

Badacsony – Keszthely

Badacsonytördemicre beérkezve jön egy kis gurulás egészen a macskaköves Debreceny Gyula utcáig, az út végén érjük el a vasúti átjárót. Sokan levágják az utat, és a Római útról eggyel korábban, a Zöldfa utcán térnek le balra, az a szakasz legalább nem ráz, mint a macskakő. Keresztezzük a síneket, átkelünk a 71-es úton, majd Szigliget vár ránk.

Szigliget felé tekerve átmegyünk az Eger-patakon, majd választhatunk, hogy elhagyjuk a bringakörút útvonalát és betérünk Szigligetre, vagy a kiváló minőségű, kissé emelkedős, kiépített kerékpárúton folytatjuk utunkat.

pillantás a Szent György-hegyre a Badacsonyból Szigligetre vezető kerékpárút mentén
Pillantás a Szent György-hegyre a Badacsonyból Szigligetre vezető kerékpárút mentén Fotó: funiQ

Mielőtt tovább haladnánk, vessük egy búcsúpillantást a Badacsonyra – egy jó darabig nem fogjuk látni. Az elnyújtott emelkedős részhez érve hihetetlenül kiszélesedik a bringaút – különös élmény ez a szakasz (főleg a másik irányból érkezve). Középső részén találjuk az Antal-hegyi pihenőt. Utána kiérkezünk a 71-es út mellé, innen megfigyelhetjük a Tapolcai-medence tanúhegyeit: Szent György-hegy, Csobánc, Gulács és a többiek.

Továbbhaladva bal kéz felől feltűnik a Várhegy, a tetején a XIII. század óta őrködő Szigligeti várral. Az újabb emelkedő csúcspontja a szigligeti bekötőútnál lesz. Ha megéhezünk, jobbra, az út túloldalán találunk egy csárdát, ha a várat akarjuk megmászni, itt kell balra fordulni. Ha nem is éppen egy közel 90 km-es biciklitúra közben, de egyszer mindenképpen érdemes több időt rászánni ennek a gyönyörű helyszínen fekvő várnak a felfedezésére.

Tőlünk balra tehát Szigliget látható, közben pedig feltűnik előttünk a távolban a Keszthelyi-hegység. Kellemes, sík rész következik a főúttal párhuzamosan, egészen a balatonedericsi elágazóig. Az út során a kissé rozoga fahidaknál vigyázzunk! Érdemes némelyiknél megállni, hogy megcsodáljuk a Szigligeti várat és a méltóságteljes Szent György-hegyet.

A balatonedericsi vasúti átjáró után pici emelkedős rész jön, majd egy máig rendbe nem hozott rész okoz bosszúságot a kerékpárosoknak: a fák gyökerei által felpúposodott úton szinte képtelenség normális tempóban átkelni. Ha sikeresen túljutottunk ezen, akkor még a megyehatár előtt elhaladunk a gyerekek kedvence, a balatonedericsi Afrika Múzeum mellett, a maga egzotikus világával. Itt a kerékpárosok - rendhagyó pihenőként - akár tevegelve is utazhatnak egy kicsit.

Zala megyébe, pontosabban Balatongyörökre érve a Bece-hegyi buszmegállóig a 71-es mellett haladunk. Visszanézve láthatjuk a mögöttünk hagyott Szigligetet és a Badacsonyt. Jön egy balkanyar, és hirtelen egy kiváló minőségű, gyönyörű kerékpárúton találjuk magunkat! A golfpálya mentén egy igazán kellemes lejtős szakaszban lehet részünk, de csak óvatosan, mert az alján 90 fokos, beláthatatlan kanyar vár. A szakasz végen újabb vasúti átkelő következik.

Tipp: Aki szeretne Magyarország egyik legszebb panorámájában gyönyörködni, itt hagyja el a kerékpárutat és forduljon észak felé az emelkedős útnak, mely a Római-forráshoz vezető bekötőút mellett halad el. Ide térjünk be, majd innen kisebb ösvényeken (nem feltétlen kell a lépcsősoron haladni) a balatongyöröki Szépkilátóhoz érünk, ahonnan a Balaton híres-nevezetes tanúhegyeit figyelhetjük meg.

pihenő a balatongyöröki Szépkilátónál, háttérben a Balaton-felvidék tanúhegyei
Pihenő a balatongyöröki Szépkilátónál, háttérben a Balaton-felvidék tanúhegyei Fotó: funiQ

Ezután elhaladunk egy kemping mellett, majd lassan megérkezünk egy igazán jó kis pihenőhelyhez, a Soós-öbölhöz. Innen Balatongyörök központja pár száz méterre található. A strand mellett haladunk egészen a mólóig, ahonnan - mondanunk sem kell - gyönyörű panoráma nyílik a tanúhegyekre.

Balatongyöröki strand
Kilátás a balatongyöröki strandról

Vonyarcvashegy felé haladva balról a rendezvénytér majd a csónakkikötő következik. Onnan csendes kis utcán folytatódik az utunk, majd jobb- és balkanyar után következik az újabb szakasz (erdős, ligetes, jól járható), mely a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombig tart. Ide egy erős emelkedővel lehet fölkapaszkodni vagy feltolni a bringát. A dombtetőn áll az országban egyedüli halászkápolna, amelyet a legenda szerint a téli Balatonon bajba jutott halászok emelték megmenekülésük hálájaként.

biciklivel a Szent Mihály-dombon
Biciklivel a Szent Mihály-dombon Fotó: funiQ

A domb aljában pihenőpadokat találunk. Továbbhaladva az egyik legszebb rész következik, de óvatosan haladjunk, mert a vonyarci strandnál szezonban erős forgalommal találkozhatunk. A strandtól az új nyomvonal levisz a partra, és a kikötőnél érünk vissza a sínek mellé, amin óvatosan átkelünk. A települést elhagyva újabb nyugis és szép szakasz jön.

Északról ott a Keszthelyi-hegység, a déli oldalon pedig a vasút és a nádas. Beérkezünk Gyenesdiásra. Itt délnek fordulunk, újra átkelünk a síneken, majd pár méter után jobbra találjuk a Bringatanya fagyizót, ahol a Balaton egyik legjobb, többszörös díjnyertes kézműves fagyijait kóstolhatjuk.

Tipp: Hosszabb pihenőnek vagy megállónak is ajánljuk a környéket: pár méterrel a Bringatanya mellett találjuk a 2011-es nyitása óta töretlenül népszerű Balatoni Hal- és Termelői Piacot, de nem kell messzire mennünk (az utca végéig), ha a Balaton Családbarát Strandját szeretnénk kipróbálni.

Folytatjuk utunkat, újabb nagyon szép rész jön, egészen Keszthely határáig. Elhaladunk az alsógyenesi strand és a keszthelyi Libás strand mellett. A hajókikötő után rátérhetünk a keszthelyi mólóig tartó sétányra, vagy folytatjuk utunkat a kerékpárúton, mely 200 méter után megszűnik, és az útvonal innen kisebb utcákon vezet. Mindkét útvonalon elérhető a keszthelyi móló.

keszthelyi móló
Keszthelyi móló Fotó: funiQ

Keszthelyen a rengeteg látnivaló mellett több szálláshely, így kemping is lehetővé teszi, hogy akár több napon keresztül itt állomásozzunk.

Tipp:

Keszthely A "Balaton fővárosának" is nevezett városban járva nagyjából 50 méterenként találkozunk valamilyen érdekes látnivalóval, egy egyedi múzeummal, egy hatalmas kastéllyal, egy több száz éves épülettel. A város ennek ellenére mégsem túlzsúfolt, vagy hivalkodó, báját éppen az itt áradó nyugalom adja.

Mi most a mólótól a vasút és a Balaton-part között futó kijelölt kerékpárúton, a sportpálya mellett folytatjuk utunkat. Megérkezünk a Halászcsárda mellé, majd egy szintén kerékpározásra is kijelölt úton végigkövetjük a Helikon strandot és a kempinget, majd ezt elhagyva végre ismét épített bringaúton tekerünk. Kisebb kanyargás után egy szabadstrandhoz érünk, majd megszűnik a nyüzsi, és a Balaton nyugati oldalán haladunk. Előbb egy erdős, majd egy bekerített rész mellett haladunk, utóbbinál elég szűkös az út. Később lesz egy patak, jó széles fahíddal, majd jön a szokásos vasúti átkelés, ezúttal mindenféle sorompó nélkül, tehát oda kell figyelni. Kiérünk a 71-es út mellé, szép fasor között haladunk tovább. Fenékpuszta buszmegálló mellett balra leágazik az út: Valcum római romjai és tovább haladva a kiépített kerékpárúton a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás érhető el. Utána a leágazás után pár méterrel betérhetünk egy frissítőre a földúton megközelíthető 400 éves Vámház kocsmába.

400 éves vámház kocsma

A pihenő után jön egy trükkös lejtős jobbkanyar, és ha szerencsénk van, balra szürkemarhákat látunk legelni. A sík szakasz után megérkezünk a 76-os számú főút mellé, és átkelünk a vasúton. Itt ha valaki szeretne lemenni a Zala folyó partjára, akkor balra forduljon (a túloldalról is elérhető, de az nagyobb kitérő). Mi a kerékpárúton haladva átszeljük a folyót, és elhagyjuk Zala megyét.

a Zala folyó torkolata a Balatonba
A Zala folyó torkolata a Balatonba Fotó: funiQ

Keszthely – Balatonboglár

Árnyékot adó fák alatt érjük el a balatonberényi leágazót. Itt nekünk balra kell tartani Balatonberény irányába. Aki mégis egyenesen menne tovább, az Balatonszentgyörgyre jut, ahol a kerékpárút véget ér. De ha már ott járunk, akkor esetleg megnézhetjük a Csillagvárat és a falu végén balra fordulva műúton elérhetjük Balatonberény központját.

Mi azonban az javasoljuk, hogy Balatonszentgyörgyöt most hagyjuk ki, hiszen az elágazótól a Balatoni kerékpárút bizonyos szempontból legjobb szakasza következik. Széles, jó minőségű és viszonylag jól belátható, lehet haladni rendesen egészen Balatonberény határáig, a vízműtelepig. Beérve a településre osztott pályás kerékpárúton illetve gyalogúton haladunk. Elfogyaszthatunk egy frissítőt a Tekergő kerékpáros pihenőhelynél.

bringázás a déli parton
Bringázás a déli parton Fotó: funiQ

A déli parton többnyire nincsenek kiépített kerékpárutak, így érdemes óvatosan közlekedni a mellékutcákon. Balatonberénytől Fonyód határáig folyamatosan kisforgalmú közutakon kell tekernünk, de legalább viszonylag jó tempóban haladhatunk. A kitáblázás jónak mondható, de azért nem árt figyelni a másik irányból érkezők útbaigazító tábláira is.

Balatonberény központjából egészen Balatonkeresztúrig az Ady Endre utca jobb oldalán kiépített kerékpárúton haladunk. Jobb és bal kanyarral rátérünk a Vilma utcára, amely Balatonmáriafürdő körforgalmáig visz bennünket. A körforgalomnál találjuk a település fizetős strandját.

Átkelünk egy csatornán, majd közvetlenül utána balra fordulunk, utána pedig az első lehetőségnél jobbra. A Dózsa György úton egy hosszú, egyenes szakaszon érkezünk Balatonfenyvesre. Ez a rész nem a legizgalmasabb, de nagy pozitívuma, hogy a partról már gyönyörűen látszanak a szemközti tanúhegyek.

Tipp: Fekete István Tüskevár című regényéből ismert zegzugos, vizenyős, varázslatos vízi világnak, a Nagybereknek mára csak a töredéke maradt meg, de még a mai, erősen átalakított formájában is rendkívül érdekes természeti táj. Hihetetlenül gazdag a terület madárvilága, így méltán kerülhetett fel a Nemzetközi Jelentőségű Madárlelőhelyek listájára. A terület egy része védett és nem látogatható szabadon, de a bejárható utak mentén is érdemes felfedezni a környéket. Ehhez ajánljuk a Két keréken a Nagyberekben (34 km) túránkat.

Kerékpártúra a Nagyberekben
Kerékpártúra a Nagyberekben Fotó: funiQ

Nyílegyenes utcákon folytatjuk az utunkat, áthaladunk Alsóbélatelepen, majd elérünk Fonyód határáig. Kiérünk a 7-es út mellé, melynek a bal oldalán fut a kiépített kerékpárút. Fonyód jellegzetessége a két domb, azaz a Vár-hegy és a Sipos-hegy. Mindkét domb tetején kilátó áll, ahonnan gyönyörű a panoráma a Balaton-felvidék hegyeire. Fontos tudni, hogy a kilátóknak nyitvatartási ideje van, érdemes tájékozódni.

Fonyódon áthaladunk a déli part legszebb panorámáját adó szakaszán. A központban átkelünk a vasúton, majd Fonyódliget érintésével megérkezünk Balatonboglárra. Lakóutcákon, kerékpár- és gyalogutakon haladunk.

Tipp: A balatonboglári Várdomb megér egy félnapos programot. Itt találjuk a szokatlan formájú Gömbkilátót és mellette a kalandparkot és bobpályát. Ha több időt is töltünk itt, ajánlunk egy Balatonboglárról induló körtúrát a Somogyi-dombság felé: Balatonboglári kör.

Gömbkilátó
Gömbkilátó Fotó: funiQ

Bogláron a sínekkel párhuzamosan tekerünk, és amikor jobbról feltűnik az állomás, elhagyjuk a Balatoni Bringakörutat, és balra a part felé fordulunk a Széchenyi utcába.

Innen pár száz méter a kikötő, ahol felszállunk a Révfülöpre tartó menetrend szerinti hajóra. Még induláskor érdemes tájékozódni a BAHART oldalán a járatokról, mivel időszaktól függően közlekednek.

Révfülöpön a nyüzsgő mólóra érkezünk vissza, ahol máris bepótolhatjuk az útközben ledolgozott kalóriákat.