funiQ logo

A Balaton-part legjobb strandjai 2018-ban

A Balatoni Szövetség 2004-ben dolgozta ki a Kék Hullám Zászló elnevezésű minősítő rendszert, amelyben strandok és kikötők önkéntes alapon vehetnek részt.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Minősítették a strandi vendéglátóhelyeket és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző, stb.) is.

A legjobb strandokat 5 csillaggal jutalmazzák, ami azt jelenti, hogy sokkal pontosabb képet kaphatunk az egyes fürdőhelyek állapotáról, mint a korábbi, maximum 3 csillagos rendszer alapján. A megmérettetésre az idén a tavalyinál eggyel több, 34 strand üzemeltetője jelentkezett, mindegyikük elnyerte a Kék Hullám Zászlót. A minősítő-rendszerben a zászlókon lévő csillagok száma tovább árnyalva jelzi a fürdőhelyek színvonalát.

csopaki strand

Lássuk tehát azt a tíz Balaton-parti strandot, amely 2018-ban megfelelt a fenti követelményeknek, így elnyerte a legmagasabb, ötcsillagos minősítést:

A legjobbaknak járó, 5 csillaggal ellátott zászlót a következő strandok kapták:

  • Vonyarcvashegy - Lidó strand A vonyarcvashegyi strand a homokos partszakaszával és a sok-sok szolgáltatásával minden korosztálynak a kedvence lehet. Van itt szörfiskola, fitneszpark, wakeboardpálya, óriáscsúszda, és még rengeteg szórakoztató játékelem.

  • Balatongyörök - Községi strand A strandon árnyékos és napos partszakaszok váltják egymást, így biztosan mindenki megtalálja a kedvére való helyet a pihenéshez, vagy a játékhoz. Ha pedig szórakozásra vágyunk bérelhetünk vízibiciklit, vízicsúszdázhatunk, vagy részt vehetünk egy víziaerobik órán.

a balatongyöröki strand, háttérben a Badacsony
A balatongyöröki strand, háttérben a Badacsony Fotó: funiQ
  • Gyenesdiás - Diási Játékstrand A gyenesdiási strandon vízi- és szárazföldi játékok, animációs programok, vízi aerobik, sportolási lehetőségek várnak, emellett találkozhatsz Bala Tóni teknőssel, a település kabalafigurájával is. Ha pedig nem fáradtál volna el eléggé, a strand mellett egy különdíjas Élményparkba is benézhetsz.

  • Szigliget - Községi Strandfürdő Az 1930-as évek óta üzemelő strand 18 000 négyzetméteren kínál fürdési, étkezési és sportolási lehetőségeket. Mozgáskorlátozottak számára speciálisan kialakított illemhely található a strandon, a parkolás pedig ingyenes.

  • Balatonfüred - Kisfaludy strand A 430 méteres partszakasszal bíró, népszerű strandon homokos sportpályákat, élménymedencéket, őrzött kerékpártárolót is találunk. Családias hangulat és rengeteg gyerekbarát szolgáltatás várja a nyaralókat.

  • Balatonfüred - Esterházy strand és élményfürdő A hatalmas területű strandon strandröplabda- és streetball pálya, a strandon belül működő élményfürdőben pedig egy felnőtt és egy gyermek élménymedence várja a látogatókat. 2017-ben az Esterházy strand ismét bekerült a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos strandjai közé.

Esterházy strand
Esterházy strand Fotó: funiQ
  • Alsóörs - Községi strand 300 méter hosszú kiépített, burkolt partszakasz várja az alsóörsi strandra érkező vendégeket. A legkisebbekre gyerekpagony és játszótér vár, a nagyobbak sportpályákon, strandfocizás, strandröplabdázás, vízicsúszdázás, trambulinozás és lengőteke közben pihenhetik ki magukat.

  • Csopak - Községi strand A Balaton egyik legnépszerűbb strandja évről-évre szépül, fejlődik. Karbantartott parkja, gyerekbarát szolgáltatásai miatt is kapta meg 2017-ben is a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos minősítését.

  • Keszthely - Városi strand A Keszthely központja alatt található, nagyjából 30 000 m²-es strandon több sportpályát, mosdót, ivókutat találunk. Lehetőségünk van vízibiciklit bérelni, trambulinozni, mini golfozni, vízicsúszdázni, és az ingyenes WIFI-nek köszönhetően ez esti programunkat is kitalálhatjuk napozás közben.

  • Balatonalmádi - Wesselényi strand Az északi part egyik legnagyobb és legismertebb strandja elképesztő gasztronómiai felhozatallal, játszótérrel, játszóházzal, sportpályával, ugrálóparadicsommal és egy óriási, gyerekeknek kialakított homokos parttal várja a nyaralókat.

  • Balatonberény - Községi strand A 350 méteres strandszakasz könnyen megközelíthető kerékpárral és autóval is. A víz lassan mélyül, a bejutást pedig egy hosszú stég is segíti. Az ingyenes parkolás mellett kerékpártárolót és ingyenes Wifit is igénybe tudunk venni.

  • Balatonföldvár - Keleti strand A Balaton egyik legjobban felszerelt strandja a város keleti részén lévő fürdőhely. A strand ad otthont a "Strandidőutazás - fürdőbugyogótól a monokiniig" kiállításnak, ahol megtudhatjuk, mit is viseltek fürdőző felmenőink. A gyerekekre ugrálóvár, trambulin, gumikötél és óriáscsúszda is vár.

Négycsillagos zászlót további 15 strand kapott:

Három csillagos minősítést ez a hat fürdőhely kapott:

Két csillagos minősítés:

Az idén öt különdíjat osztottak ki. A fővédnöki különdíjat a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el.

A Balaton "Legzöldebb" Strandja Balatongyörök Községi strandja lett, amelynek kiválasztásakor a bírálati szempontok között volt egyebek között a környezeti nevelés, a takarékos vízhasználat, a megújuló energia használata, a kerékpáros megközelíthetőség, az állatvédelem és a helyi termékek forgalmazása.

paddling a Balatonban
Paddling a Balatonban Fotó: funiQ
  • gyerekbicikli a Balaton partján
    Gyerekbicikli a Balaton partján Fotó: funiQ
  • Lidóstrand
    Lidóstrand Fotó: funiQ
  • Föveny fürdő
    Föveny fürdő Fotó: funiQ
  • vízicsúszda a strandon
    Vízicsúszda a strandon Fotó: funiQ
  • strandolók
    Strandolók Fotó: funiQ
  • életkép a strandon
    Életkép a strandon Fotó: funiQ
  • az Esterházy strand bejárata
    Az Esterházy strand bejárata Fotó: funiQ
  • a balatongyöröki strand, háttérben a Balaton-felvidéki tanúhegyek
    A balatongyöröki strand, háttérben a Balaton-felvidéki tanúhegyek Fotó: funiQ

A Balaton-part strandjainak gyűjteménye

Strandok a Balaton partján Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket.

vízicsúszda a strandon
Vízicsúszda a strandon Fotó: funiQ