funiQ logo

Balatonboglári Gömbkilátó

Gömbkilátó
Gömbkilátó Fotó: funiQ

A szokatlan formájú kilátót a balatonboglári Várdombon kell keresni. A hivatalos nevén Xantus János Gömbkilátó 2012 óta látható mai formájában, bár az 1950-es években építették a brüsszeli világkiállításra. Utána egy ideig a Budapesti Nemzetközi Vásár látványossága lett, végül a '60-as évek végén került Boglárra.

A Balatonboglári Gömbkilátó eredetileg a Budapesti Nemzetközi vásár belföldi idegenforgalom pavilonja volt (1963)
A Balatonboglári Gömbkilátó eredetileg a Budapesti Nemzetközi vásár belföldi idegenforgalom pavilonja volt (1963) Fotó: Fortepan CC-BY-SA

Eleinte üveggel akarták borítani a felületét, de végül letettek róla, így maradt a nyitott, 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta szerkezet. A Gömböt állagromlás miatt többször is be kellett zárni hosszabb időre, míg végre 2012-ben felújították. A 165 méter magasan álló kilátóból a szemközti, északi parti tanúhegyekben gyönyörködhetünk.

A XX. század elején a Várdomb teljesen kopár volt, a város egykori elöljárója, Gaal Gaston ültette be feketefenyővel. A '60-as évekig egy faszerkezetes kilátó is állt itt.

Ma a Gömbkilátó előtt kellemes, dimbes-dombos területen lehet sétálni, piknikezni. A kilátó egy élménypark mellett található, így a látogatást összeköthetjük kalandparkkal, bobozással vagy íjászattal is.

Gömbkilátó
Gömbkilátó Fotó: funiQ
  • a Gömbkilátó belülről
    A Gömbkilátó belülről Fotó: funiQ
  • kilátás a balatonboglári Gömbkilátó felé
    Kilátás a balatonboglári Gömbkilátó felé Fotó: funiQ
  • Gömbkilátó
    Gömbkilátó Fotó: Balatonboglár Bobpálya és Kalandpark ©
  • lenyugvó Nap a Gömbkilátóból
    Lenyugvó Nap a Gömbkilátóból Fotó: funiQ
  • Gömbkilátó késő délután
    Gömbkilátó késő délután Fotó: funiQ

Belépőjegy árak 2017-ben:

Felnőtt: 250 Ft
Gyerek: 200 Ft

Elérhetőség

Cím: 8630 Balatonboglár, Kilátó utca
Web: www.balatonboglarbob.hu/kalandpark/gombkilato

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.

Még több élménypark a Balatonnál

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.