funiQ logo

Badacsonytomaj

A község délről és keletről öleli körbe a Badacsony tömbjét, közigazgatásilag Badacsonyörs is ide tartozik. Az idegenforgalmi központ azonban nem a település központjában, hanem a Balatonba félszigetszerűen benyúló hegy déli lábánál, a hajó- és a vasútállomás környékén alakult ki. Legtöbben innen indulnak a Badacsony meghódítására, akár a tájban, akár a badacsonyi borok színében, ízharmóniájában kívánnak gyönyörködni. Ha erre járunk, mindenképp kóstoljuk meg a híres badacsonyi borokat!

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A hajóállomástól az S jelzésen indulhatunk a Badacsony teteje felé. A szőlők, nyaralók között haladó út az ún. Szegedi Róza-ház mellett vezet el. Az 1790-ben, barokk stílusban épült műemlék házban ma irodalmi emlékmúzeum van – Kisfaludy Sándor emléktárgyai, kéziratai –, kertjében ugyancsak műemlék vincellérház áll. Kisfaludy Sándor egykori présháza (Kisfaludi-ház; XVIII. sz., barokk) átalakítva, étteremként működik. Teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tóra.

Tovább haladva felfelé néhány perc múlva elérjük a hegy derekán körbe futó P jelzést, a Kuruc körutat. Ezt az útvonalat 1953-ban, a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 250. évfordulójára alakították ki. A nemzeti park ezen az útvonalon vezette végig a Badacsony tanösvényt is. Néhány métert megtéve egy nagy bazaltkőhöz – a Rózsa-kőhöz – érünk. A legenda szerint ha egy fiatal pár – háttal a Balatonnak – együtt leül a kőre még abban az évben összeházasodnak. A másik változata szerint ehhez a napfelkeltét kell együtt, a kövön ülve megtekinteni.

A Kuruc körútról leágazó Pa jelzés felvezet a Badacsony tetejére, és betorkollik az országos K jelzésbe, melynek útvonala felfűzi a hegytető látnivalóit: Kőkapu, Kisfaludy-kilátó, Hertelendy-emlék, Ranolder-kereszt.

Ha a Kuruc körúton az S jelzés becsatlakozásától Ny-i irányba indulunk, a volt Rodostó-turistaháznál érjük el a hegytetőről érkező országos K jelzést. Az egykori turistaházat II. Rákóczi Ferenc halálának 200. évfordulójára, az ő és bujdosó társai emlékére építették 1936-ban. Innen több mint 450 lépcsőn – a Bujdosók lépcsőjén –, bazaltorgonák mellett lehet feljutni a hegy tetejére.

Látnivalók

Szent Imre-templom (Bazalttemplom)

A falu központjában álló, neoromán stílusú, 1931-ben épült templom stílszerűen bazaltkövekből készült. Építészeti érdekessége, hogy a boltozat is bazaltzúzalékos vasbeton. Európa egyetlen bazalt-temploma. Ugyancsak bazaltból épült a Szt. Donát-kápolna (Római út) is.

Egry József Emlékmúzeum

A hajóállomás közelében található Egry József (1883–1951) Kossuth-díjas festőművész háza, ma múzeum (Tel.: 87/431-044). Nála szebben talán senki sem örökítette meg a tó hangulatát, ezért is nevezik a Balaton festőjének. Bazaltból készült síremléke a badacsonytomaji temetőben áll, Borsos Miklós munkája.

Szegedy Róza Irodalmi és Bormúzeum

A ház Szegedy Róza, Kisfaludy Sándor feleségének tulajdona volt, a házaspár kedvelt időtöltési helye. Az épületben ma a költő emlékkiállítása, illetve borászati kiállítás tekinthető meg.

Rózsakő

A Szegedy Róza-ház fölött található ez a bazaltkő, amin a hagyományok szerint a költő és felesége előszeretettel üldögélt.

Tájház

Az 1898-ban épített házban tekinthető meg a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény.

Kisfaludy-kilátó

A 437 méter magasan található kilátóról gyönyörű rálátás nyílik a Tapolcai-medencére.

Folly arborétum (Badacsonyörs)

A 3,6 hektáros területen 130 fenyőfajt, és sok egyéb fát tekinthetünk meg.

Folly arborétum felső része
Folly arborétum felső része Fotó: funiQ

II. János Pál pápa-emlékhely

A Badacsony keleti oldalában található emlékhelyet Udvardi Erzsébet festménye díszíti.

Egyéb látnivalók:

Szent István Király Kápolna, Szent Donát-kápolna, Szent Anna-kápolna, Református imaház, Páduai Szent Antal-kápolna (Badacsonyörsi Szent Antal-kápolna), Kisfaludy présház és forrás, Ibos-ház, Udvardi Erzsébet Képtár, Páholy-kilátóhely, Hal szobor, Hősi emlékmű, Első világháborús emlékmű -Feszület, Kettős portré (emlékoszlop), Hableány - mázas kerámia falikép, Egry József, I. világháborús emlékmű, Kútszobor, Feszületek, Az ifjú Madonna, Női akt szökőkúttal, Egry József szobra, Badacsonyi szőlő- és borkultúra emlékkövek.

Strandok

Városi strand A bájosan retró hangulatú Városi strandon parkosított és homokos részeket is találunk. A víz elég gyorsan mélyül, viszont a tómeder nem iszapos. A sportok szerelmeseire a parton strandröplabda és a strandfoci pálya, a vízben pedig kosárpalánkok, kapuk és egy röplabdapálya vár.

Badacsony strand A hajóállomás szomszédságában lévő strand homokos partszakasza mentén strandröplabda és strandfoci pálya, ping-pong asztal, vízi sportpályák kaptak helyet. A gyerekeket játszótér várja. A mozgáskorlátozottaknak akadálymentesített wc és zuhanyzó áll a rendelkezésükre.

Története

A hegy „szoknyája” régóta lakott, Kr. e. néhány századdal a kelták, majd a rómaiak telepedtek meg itt. A XIII. században épült pálos Szt. Imre-kolostor emlékét ma már csak egy forrás, a Klastrom-kút neve őrzi. A települést 1317-ben említi először oklevél, mint a szigligeti vár tartozékát. Később többször cserélt gazdát.

A XVII. században a törökök többször is feldúlták, elnéptelenedett. A XVIII. század elején újratelepült falu már az Esterházy hercegi család birtoka volt. A lakosság egy része halászattal, nagyobb része azonban szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. Ma is itt van a badacsonyi borvidék központja.

A Badacsony vidéke azonban csak a XIX. század elején vált ismertté, különösen Kisfaludy Sándor (1772–1844) – költői nevén Himfy – versei nyomán. A költő az 1795. évi badacsonyi szüreten ismerkedett meg későbbi feleségével, Szegedi Rózával.

A falu gazdasági fellendülése a bazaltbánya megnyitásával (1903) és a vasút megépítésével (1909) kezdődött. A bánya működése azonban a hegy pusztulását jelentette. Később felismerték, hogy a táj természeti értéke fontosabb a pillanatnyi haszonnál, és a bányát 1964-ben bezárták.