funiQ logo

A napfény tava - Családi túra a Velencei-tó körül

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 29 km
Össz. emelkedő:  90 m
Össz. lejtő: -90 m
Magasság max.: 138 m
Magasság min.: 100 m

A Velencei-tó körül kiépített kerékpáros infrastruktúra, a számos, könnyen megközelíthető természeti és kulturális látnivaló ideális környezetet teremt a kerékpárral túrázók számára. A tó északi és nyugati oldalán a természeti értékek kerülnek előtérbe, míg a déli és a keleti parton a nyaralók által jobban látogatott üdülővárosok húzódnak. A Velencei-tó országunk harmadik legnagyobb és egyik legkedveltebb természetes tava. A „Napfény tavát” évente 2050 órában süti a nap, átlagmélysége 1,5 méter, így Európa egyik legmelegebb édesvizű tava.

naplemente a Velencei-tavon
Naplemente a Velencei-tavon Fotó: funiQ

A LÁTNIVALÓKBAN GAZDAG ÉSZAKI PART

A tavat megkerülő túra ismertetőjében az óramutató járásával ellentétes irányban haladunk a Velencei Korzótól indulva, ami csupán pár száz méterre van a vasúti megállóhelytől. A kitérőket nem számolva 30 km-t kell kerékpároznunk a tó körül, hogy visszaérkezzünk a kiindulópontra. Az útvonal nem túl hosszú, így néhány kitérővel is viszonylag rövid idő alatt kényelmesen teljesíthetjük a távot. Bármelyik irányba is induljunk, összesen egy hosszabb és egy rövidebb emelkedőt kell leküzdeni, így gyerekekkel és kevésbé gyakorlott kerékpárosokkal is bátran nekivághatunk!

Velence Korzó
Velence Korzó Fotó: funiQ

Ha a vasútállomásra érkezünk, azonnal a Velencei-tó felé vegyük az irányt - az aluljáróban kerékpárral is lehet haladni - majd az útra kiérve jobbra kanyarodjunk, ahol baloldalon haladunk rövid ideig. A körforgalmat elhagyva a kis híd után balra fordulunk a tó irányába. A Velencei-tó kapujának is nevezett partszakaszt mai formájában 2014 nyarán adták át. A régi, füves szabadstrand alapos átalakuláson ment keresztül: csaknem az egész területet homokkal szórták be, így nyáron a színes napernyő-forgatag igazi tengerparti érzést kelt az itt nyaralókban. Az egész strand területén kövezett kis út halad át: a strand és az éttermek, büfék közti sávon haladunk. A tó körüli túra után a Korzóra visszatérve adott a lehetőség feltöltődni: strandolni, napozni, nézelődni.

A Korzótól már kicsit más hangulatú, de nagyon kellemes környezetben, a parton folytatjuk utunkat a jól kiépített kerékpárúton. Útközben egy újabb strand mellett elhaladva megleshetjük a vízisízőket és wakeboardozókat, ugya­nis itt található az ország egyik legnépszerűbb kábelpályája.

Fontos tudni, hogy strandszezonban nem szabad a parton biciklizni, ezért ilyenkor válasszuk a parttal eleinte párhuzamos futó, majd attól kissé eltávolodó Tópart utca-Fő utca útvonalat, amely a villaparknál csatlakozik a parti úthoz.

wakeboard pálya még üresen
Wakeboard pálya még üresen Fotó: funiQ

A csónakkikötőhöz érve újra visszatérünk az út mellé. A baloldalon hosszan elterülő kempinget elhagyva figyeljünk, mert az elágazásban a bicikliút balra tart.

TIPP: Jobbra fordulva a dombok felé, néhány száz métert felfelé tekerve található egy kerékpárüzlet és szerviz. Az üzlet felett halad el keresztben a főút, ahol jobbra fordulunk Budapest irányába, majd nem sokkal utána áthaladunk az autópálya felett a közúti hídon. Átérve a második lehetőségnél balra a Panoráma útra fordulunk, ami meredeken felvisz a Bence-hegyre. Már útközben is nagyszerű kilátás nyílik a Velencei-tóra, de érdemes a meredekebb szakaszt is teljesíteni, hogy felmenjünk a 2018 tavaszán átadott új, izgalmas formájú kilátóba, ahonnan felülnézetből láthatjuk a tó teljes területét. Lefelé a Panoráma útról a Csongor utca - Ország út - Evezős utca útvonalon érünk vissza a tóhoz. A kitérő 5 km oda-vissza.

Bence-hegyi kilátó a Velencei-tónál
Bence-hegyi kilátó a Velencei-tónál Fotó: Szilas - Wikimédia Commons CC-BY-SA

Egy kisebb erdős területen keresztülhaladva a hangulatos, két oldalon erdővel határolt Evezős úton megyünk tovább az autópálya és a velencei-tavi evezős pálya között. Előbbit eltakarja a növényzet, így csak halk moraját halljuk, utóbbit pedig észrevehetjük, mert táblák hívják fel rá a figyelmünket. Ez a szakasz nem elkülönített kerékpárúton halad, hanem közúton, és bár elég gyér a forgalom, azért óvatosan tekerjünk.

Egyenesen folytatva utunkat egy kellően széles és jó minőségű kerékpárúton mehetünk gurulunk tovább hosszan egyenesen, először enyhén, majd kicsit erősebben emelkedve, de ezzel le is tudjuk a kör szinte teljes hegymenetét. Az elágazásnál jobbra fordulunk, innen már csak alig több mint 500 m-re található a Mészeg-hegy oldalában fekvő arborétum és vadaspark, ami tavasztól őszig látogatható. Az őshonos fa- és cserjefélék felfedezésén és az állatok megfigyelésén kívül gyerekekkel akár több órát is eltölthetünk itt a kalandos játszótéren, az interaktív kiállításon, a kilátóban vagy a látványos tanösvényen.

Pákozd-Sukorói Arborétum
A Pákozd-Sukorói Arborétum bejárata Fotó: funiQ

TIPP: Az arborétum felé vezető jobbkanyarnál egyenesen menjünk tovább a kerékpárúton, és pár száz méter után a Katonai Emlékparkhoz érünk. A kerékpárokat letámasztva gyalog érdemes bejárni a területet, ahol számos katonai emlékművet tekinthetünk meg a szépen kialakított parkban, és persze a kilátás is nagyon csalogató a dombtetőről. A továbbhaladást felfestés mutatja a Szúnyog-sziget felé, ahol a pákozdi hajóállomásig gurulhatunk: itt a helyi csárda csábít ebédre. Innen indul a tó menetrendszerű hajójárata Agárdra, így aki nagyon siet, itt le is vághatja az utat, de pihenésképpen elmehetünk sétahajókázni is. A kitérő 5 km oda-vissza.

Ha most kihagyjuk az arborétumot, akkor a kapujánál forduljunk balra, majd az újabb elágazáshoz érve jobbra halad tovább a körút. Mielőtt azonban elkanyarodnánk, érdemes először pár lépésnyit balra fordulni, itt láthatjuk az út melletti kis dombocskán a Don-kanyarban elesettek emlékkápolnáját, benne az ismeretlen katona sírjával.

Doni kápolna
Doni kápolna

A tótól távolodva az autópálya alatt haladunk el, majd balra kanyarodunk a kerékpárútra, hogy az országúttal párhuzamosan haladva tekerve érjünk be Pákozdra. A település legtöbb látnivalója az országút mellett található, mi is csak egy rövid szakaszon hagyjuk el a főutat, miközben egy rövid emelkedőt kell leküzdenünk. Innen már kényelmesen, kerékpárúton mehetünk végig, hol az út jobb, hol a bal oldalán.

TIPP: 5 km-es kitérővel Pákozd főutcájáról jelzett mountain bike útvonalon érhetjük el az izgalmas sziklaformációkat, a pákozdi ingóköveket. A kitérő meredek úton halad, és csak az első szakasza aszfaltozott, a többi változó minőségű földút.

Pákozd nyugati széléhez közeledve a legtöbb kerékpáros Dinnyés és Seregélyes felé lekanyarodik balra a Gábor Áron utcába. Ezen az útvonalon egyenesen megyünk a tó nyugati széle felé, majd áthaladunk az autópálya felett. Az útszakasz nem túl jó minőségű, ráadásul közúton vezet, még ha gyér forgalmú is. Ha azonban nem sietünk, érdemes a kicsit hosszabb, de jobb minőségű utat választani. Ebben az esetben nem kanyarodunk balra Pákozdon, hanem tovább gurulunk a bicikliúton. Elhagyjuk a Pákozd vége táblát és egy ipartelepet is, majd szántóföldek mellett tekerünk sokáig. Már látjuk Székesfehérvár Kisfalud városrészének első házait, amikor a Császár-vizet elérve balra fordulunk. Önálló, épített kerékpárúton megyünk vissza a tó déli partja felé a töltésen, szép, hangulatos útszakaszon. A közútra csatlakozunk be, de így sokkal kisebb szakaszt kell rajta megtennünk. Bal oldalunkon a sűrű nádas a Velencei-tavi Madárrezervátumot takarja.

TIPP: Pákozdról az országút mentén továbbhaladva egy közepesen nehéz emelkedő visz minket Székesfehérvár külvárosába. Kisfaludot elhagyva már láthatjuk a dombtetőn álló Aranybulla emlékművet, majdnem a tetejéig tekerhetünk kerékpárunkkal. A hagyomány szerint ezen a helyen hirdette ki II. András a nevezetes dokumentumot az 1222. évi székesfehérvári országgyűlésen. (5 km oda-vissza)

Aranybulla emlékmű
Aranybulla emlékmű

A DÉLI PARTON

A déli partra kanyarodva egy büfé kínál pihenési lehetőséget, majd kiérünk a 7-es út mellé: tartsunk balra a tó mentén. Itt rögtön meg is állhatunk egy kitérőre, hiszen a Dinnyési-fertő mentén létesített Madárdal tanösvény bármikor szabadon látogatható. A hajdan mocsaras vidék rendkívül gazdag madár- és vízi világát bemutató, összesen 3 km hosszú séta jelképe a csilingelő hangú barkóscinege lett.

Velencei-tavi kerékpárút melletti új kilátó és Sarvaicz Lajos emlékkereszt
Velencei-tavi kerékpárút melletti új kilátó és Sarvaicz Lajos emlékkereszt Fotó: funiQ

Folytatva utunkat, a tóparttal párhuzamosan futó kerékpárútról csodálhatjuk meg a tavat és a túloldalon húzódó Velencei-hegységet. Érdemes felmászni a szokatlan formájú, meredek nádtetővel fedett kilátóba, ahonnan megfigyelhetjük a tó nyüzsgő vízi életét is. A partot övező nádas, majd kisebb üdülők között vezet az út, Gárdonyba érve pedig végre kijutunk közvetlenül a tópartra. Nyáron tekerjünk figyelmesen, mivel fürdőzőkkel teli strandok mentén kígyózik a kerékpárút. Közigazgatásilag Dinnyés és Agárd is Gárdonyhoz tartozik, de valójában az egész déli part Velencéig egybefüggő településnek tűnik, rengeteg büfével, étteremmel. A 7-es úttal párhuzamosan fut a régi bicikliút, ezt azonban a forgalom és a sáv szűkössége (ami hol a járdán, hol a rendkívül forgalmas út melletti keskeny sávban fut) miatt csak gyakorlottaknak ajánljuk.

bicikliút a Velencei-tó mellett
Bicikliút a Velencei-tó mellett Fotó: funiQ

Kerékpárúton és egyirányú utcákon felváltva érünk vissza túránk indulópontjához, a velencei vasútállomáshoz.

vasútállomás
Vasútállomás Fotó: funiQ

Látnivalók