Tour de Hongrie 2017

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Időpont: 2017. június 27. - július 2.

Az online nyomkövetés mindig az adott szakasz oldalán követhető.

Mai szakasz:

5. szakasz Jászberény - Budapest A Jászberény és Budapest között kijelölt 112 kilométeres útvonalon szinte végig sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági és egy hegyi részhajrára is sor kerül. Látványos befutóra számíthatunk Budapesten: a Városligetben öt kört is teljesít majd a mezőny.

a Tour de Hongrie logója

A Tour de Hongrie egy több mint kilenc évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb magyar kerékpárverseny, az ország nemzeti körversenye. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg, de az évek során háborúk, politikai rendszerek és más kihívások miatt hosszabb időszakokon át szünetelt a verseny. Az idei lesz a 38. kiírás, amelyen 20 csapat 120 fős nemzetközi mezőnye 6 nap alatt mintegy 750 kilométeren szeli át Magyarországot.

A 2017-es Tour de Hongrie versenyére csaknem háromszoros túljelentkezés volt a csapatok részéről, végül a meghívott klubok közül 20 áll majd rajthoz, ebből hat magyar együttes, egy válogatott, egy prokontinentális és 12 kontinentális csapat.

Tour de Hongrie 2016

Kövesd a mezőnyt élőben, online

A Cartographia aktív portálja, a funiQ.hu egy olyan rendszert fejleszt, amellyel sporteseményeken követni tudjuk a versenyzők mozgását online térképen jelölve.

A rendszer tesztelésére jó alkalomnak bizonyult 2016-ban a Kinizsi Százas teljesítménytúra, amikor Vincze Gábor látássérült sportolót követtünk 24 órán keresztül.

Idén a Tour de Hongrie mezőnyét fogjuk online követni, párhuzamosan három fontos pontját a versenynek: a Szökést, az Üldözőbolyt és a Mezőnyt.

A rendszer úgy fog működni, hogy a mezőnyt kísérő autókba adtunk egy-egy GPS-t, ami mobilinterneten keresztül élőben közvetíti a kísérőautók pozícióját. A rendszer félpercenként küldi a jeleket, ami a térképen azonnal megjelenik (nem kell frissíteni), így bárki nyomon követheti.

A kurzorral az adott nyíl fölé menve látható, hogy melyik mozgásban lévő jel melyik mezőnyrészt jelenti.

Az élő nyomkövetés minden versenynap az aznapi szakaszra megadott rajtidőben indul, és a verseny végéig tart.

A térképen a kék nyíl jelzi, amikor az autó - azaz a mezőnynek az a része - mozgásban van, és kék pötty , ha éppen áll.

Előfordulhat, hogy egyes szakaszokon térerő hiányában nem kapunk frissítést, ilyenkor az utolsó ismert pozíciót láthatjuk a térképen, egy kérdőjellel jelölve:

Drukkolhatunk magyaroknak is

A 2017-es Tour de Hongrie versenyén hat magyar csapat – Tipográfia-DeGaVi, a Kontent-DKSI, a Dr. Bátorfi-Agria KTK, az Epronex-Special Bikes Team, a Kőbánya Cycling Team és a válogatott mountain bike versenyzőkre épülő Cube-Csömör – indul, rutinos és feltörekvő fiatal kerékpárosokkal, többek között a tavalyi sárga trikós Szalontay Sándorral soraikban. Rajtuk kívül a luxemburgi Team Differdange-Losch is indít két magyar bringást (Lovassy Krisztiánt és Rózsa Balázst), de érdemes lesz a Tusnád kék mezét is keresni: a csíkszeredai profi csapat soraiban székely bringások is tekernek!

A 2017-es Tour de Hongrie a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában szerepel, 2.2-es kategóriájú, az UCI Europe Tour-sorozatába tartozik, így világranglistapontokat szerezhetnek a legjobbak. Emellett több mint ötmillió forint összegű pénzdíjat is kiosztanak.

Mit jelentenek a trikók színei?

A szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több különversenyt is értékelnek az országúti körversenyeken. Az összetett (valamennyi szakasz összeadott időeredményei alapján) legjobb egyéni versenyzője a sárga mezt viselheti, díjazzák az összetettben legjobb csapatot is.

Ugyancsak az összetett időeredmények alapján talál gazdára a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpárosnak járó fehér mez, illetve a legjobban szereplő magyar versenyzőnek járó celeste-kék mez.

A szakaszok során kijelölt gyorsasági részhajrákon, illetve a befutóknál megszerzett pontok alapján hirdetik ki a gyorsasági pontverseny legjobbját, aki a zöld mezt húzhatja fel. A szakaszokon kijelölt hegyi hajrákon gyűjtött pontok alapján a hegyi pontverseny legjobbja kapja a piros mezt.

a 2017-es Tour de Hongrie mezei
A 2017-es Tour de Hongrie mezei

Útvonal, szakaszok

A Magyar Körverseny június 27-én Szombathelyen rajtol, a 20 csapat 120 kerékpárosából álló nemzetközi mezőny a Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény útvonalon 751 kilométert megtéve érkezik el július 2-án Budapestre, a Hősök terére.

Tour de Hongrie 2017 - Prológ Szombathelyen, a Fő tér környékén kijelölt 1 kilométeres, teljesen sík pályán egyéni indítással teljesítik a távot a versenyzők. A prológ célja a nemzetközi verseny mezőnyének elosztása, illetve a megkülönböztető mezek kiosztása: a prológ győztese húzhatja fel a sárga trikót.

Tour de Hongrie 2017 - 1. szakasz Keszthely - Zalaegerszeg A Keszthely és Zalaegerszeg között kijelölt 145 kilométeres útvonalon, néhány meredekebb emelkedőt is tartalmazó, dombos pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során négy gyorsasági és egy hegyi részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Zalaegerszegen két kört is teljesít majd a mezőny.

Tour de Hongrie 2017 - 2. szakasz Velence - Siófok A Velence és Siófok között kijelölt 138 kilométeres útvonalon, ismét néhány meredekebb emelkedőt is tartalmazó, dombos pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során négy gyorsasági és egy hegyi részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Siófokon három kört is teljesít majd a mezőny.

Tour de Hongrie 2017 - 3. szakasz Paks - Cegléd A Paks és Cegléd között kijelölt 178 kilométeres útvonalon gyakorlatilag teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Dunaföldvár, Bugyi és Csemő) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Cegléden két kört is teljesít majd a mezőny.

Tour de Hongrie 2017 - 4. szakasz Karcag - Miskolc A Karcag és Miskolc között kijelölt 177 kilométeres útvonalon egy első kategóriás emelkedőt is megmászva teljesítik a távot a versenyzők. A Tour királyetapja során három gyorsasági (Poroszló, Mezőcsát és Miskolc) és egy hegyi (Bükkszentkereszt) részhajrára is sor kerül.

Tour de Hongrie 2017 - 5. szakasz Jászberény - Budapest A Jászberény és Budapest között kijelölt 112 kilométeres útvonalon szinte végig sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági és egy hegyi részhajrára is sor kerül. Látványos befutóra számíthatunk Budapesten: a Városligetben öt kört is teljesít majd a mezőny.