funiQ logo

Erdészeti múzeum, Sopron

A város főterétől pár lépésre található az egykori Esterházy-palota, amelyben ma az Erdészeti múzeum kap helyet.

A műemléki védelem alatt álló épület középkori eredetű, 1379-től kezdve ismert tulajdonosai magas rangú személyek voltak: gazdag földbirtokos nemesek, vagyonos patríciusok, jeles egyházi személyek. A névadó Esterházy családnak 1614-től 1945-ig volt birtokában a palota. Az épületet a későbbi nádor, Esterházy Miklós kapta hozományul.

A palotát 1986-ban kezdték el felújítani, amit az Országos Műemléki Felügyelőség régészeti feltárása és műemléki kutatása kísért. A munkálatok során derült ki, hogy az épület számos középkori részletet tartalmaz. Pincéjében az I. és III. századból való római kori falrészleteket tártak fel, udvarán a városfalakat kísérő Árpád-kori fal egy darabját, a déli szárnyban egy ugyanilyen korú kutat tártak fel. Az eltelt évszázadokban az épületet több alkalommal átépítették, a XV. században még U alakú házból a XVII. században alakították ki ma is látható formáját. A XVIII. század második felében esett át az utolsó jelentősebb átalakításon, ekkor vásárolta meg az Esterházy család a szomszédos épületet – ebben található ma a Központi Bányászati Múzeum – és a két ház homlokzatát egységesre alakíttatták. Az 1992-ig tartó felújítás során az átépítések nyomait megőrizve a XVII. századi homlokzatot alakították ki ismét, az épület belső részeit pedig múzeumi célú felhasználásra újították fel.

1921-ben az Esterházy palotában számolták össze a Sopron és a környező 8 község hovatartozásáról szóló népszavazás szavazatait és az eredményt is itt hirdették ki. A választást a közeli evangélikus templom harangozója is hallotta, aki örömében megkondította a nagyharangot, amelyet azóta a helyiek Hűségharangként emlegetnek.

A kaputól balra, az emeleti ablakok között egy kis fülkében a kismartoni Madonna-kép kőből faragott szobor-mása áll. A szobor érdekessége, hogy míg a Madonnát általában a jobb karjában tartó Kisdeddel szokták ábrázolni, addig ezen az alkotáson bal karjában tartja.

A palota bejáratának jobb oldalán emléktábla kapott helyet, amely Joseph Haydn emlékét őrzi, aki Esterházy "Fényes" Miklós zenei igazgatójaként több kamarazenei koncertet is adott a palotában.

Az egykori Esterházy palotában működik ma az Erdészeti múzeum. Az 1993 óta látogatható gyűjteményt járva több állandó és időszaki kiállítást is megtekinthetünk. A folyamatosan látogatható kiállítások között szerepel egy vadászati bemutató, díjnyertes trófeákkal és egyedi népművészeti emlékekkel; a környező erdőket és azok rejtőzködő élővilágát bemutató interaktív kiállítás; az egykori selmecbányai Bányászati Tanintézet diákhagyományait, egyenruháit, tárgyi emlékeit bemutató Alma Mater emlékszoba; emellett itt őrzik az erdészethez és a földméréshez és térképészethez kapcsolódó felszereléseket, eszközöket, régi fa használati tárgyakat is.

Az Esterházy palota díszterme és a korabeli állapotokat tükröző belső udvara ma zenei koncerteknek és különféle művészeti rendezvényeknek ad otthont.

Nyitva tartás

  • Hétfőtől péntekig: 14:00-17:00
  • Szombaton és vasárnap: 10:00-17:00

Elérhetőség

Cím: Sopron, Templom u. 4.
Tel.: +36 99 338-870
E-mail: erdmuz@gmail.com
Web: www.erdmuz.emk.nyme.hu, www.facebook.com/Esterhazy-Palota-Erdeszeti-Muzeum