funiQ logo

Kismarton (Eisenstadt)

A Soprontól körülbelül 20 kilométerre levő ausztriai Kismarton (Eisenstadt) rengeteg látnivalóval, programmal és kulturális élménnyel várja a látogatókat. A város Burgenland tartomány fővárosa, de fejlődését nagyban meghatározta az a háromszáz év, amíg az Esterházyak birtokában volt. Legalább ennyire köthető a városhoz Joseph Haydn neve, aki negyven évig állt a hercegi család szolgálatában. A zeneszerző kultuszát mutatja az is, hogy rengeteg esemény és helyszín viseli a nevét.

Hauptstraße - a sétálóutca
Hauptstraße - a sétálóutca Fotó: funiQ

A város szívében lévő Esterházy-kastély a tartomány legjelentősebb kulturális műemléke. Azon túl, hogy a kastélyban levő kiállításokat járva bepillantást nyerhetünk a fényűző főúri élet részleteibe, rengeteg programnak, színvonalas kulturális rendezvénynek és ünnepségnek ad otthont. A Haydn Ünnepi Játékok során minden évben nemzetközi együttesek és művészek adják elő a fesztiválnévadó művei mellett a legnagyobb zeneszerzők alkotásait.

Joseph Haydn neve elválaszthatatlan Kismartontól, hiszen több mint negyven éven keresztül volt karmester az Esterházy hercegek szolgálatában. Az emlékét a mai napig számos helyszín őrzi, mint például a kastély előtti sétány vagy a kastély díszterme. Szintén a várossal való szoros kapcsolatáról tanúskodik a központban található Haydn-ház, a zeneszerző múzeummá alakított egykori lakóhelye. A kiállított anyag betekintést ad a zeneszerző munkásságába és életébe.

A kastélytól nem messze van a mesterségesen létrehozott Kálvária-hegy. A lanzendorfi kálvária alapján Felix Niering ferences barát tervezte és építtette 1701 és 1707 között. A kálvária egyedisége, hogy a stációk a hegyre vezető út mentén sötét, beugró, barlangszerűen kialakított kis kápolnákban vannak. A zarándokok népszerű helye a Kálvária keleti oldalán található kegykápolna a csodatévő kegyképpel.

Az épületegyüttes túloldalán a Hegyi-templom, más néven Haydn-templom áll, ami szintén népszerű a turisták körében, hiszen a templom mauzóleumában van Haydn sírja. Többek között itt is található egy úgynevezett Haydn-orgona, amin feltehetően maga a zeneszerző is játszott. Haydn több miséjét itt mutatták be először.

Kismartonban járva ellátogathatunk több vallási helyszínre, például a Szent Márton dómba, az Irgalmasok Kórházához tartozó Szent Antal-templomba, a helyi ferences templom és kolostorba, ahol a gazdagon díszített reneszánsz oltárok mellett az Egyházmegyei Múzeum kiállításait is megtekinthetjük.

Ferences templom és Szent Mihály kolostor
Ferences templom és Szent Mihály kolostor Fotó: funiQ
  • Ferences templom és Szent Mihály kolostor
    Ferences templom és Szent Mihály kolostor Fotó: funiQ
  • Ferences templom és Szent Mihály kolostor
    Ferences templom és Szent Mihály kolostor Fotó: funiQ
  • Ferences templom és Szent Mihály kolostor - épület részlet
    Ferences templom és Szent Mihály kolostor - épület részlet Fotó: funiQ
  • Mária és a gyermek Jézus szobra a Ferences templom és Szent Mihály kolostor előtt
    Mária és a gyermek Jézus szobra a Ferences templom és Szent Mihály kolostor előtt Fotó: funiQ

Ha még ez sem elég, akkor megnézhetjük a Burgenlandi Tartományi Múzeumot, az Osztrák Zsidó Múzeumot, a Tartományi Tűzoltó Múzeumot vagy akár betekinthetünk a kastély 330 éves pincéjében lévő, legnagyobb osztrák bormúzeumba.

Szent Márton katedrális
Szent Márton katedrális Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Látnivalók

Esterházy-kastély A XVII. században épült kastély volt az Esterházy család központi rezidenciája. A részletgazdagon díszített termek, a közel 50 hektáros angolpark a család gazdagságát reprezentálták. A kastély ma múzeumként és rendezvényközpontként funkcionál.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély Fotó: funiQ

Haydn-ház Joseph Haydn, aki 40 éven keresztül a kismartoni Esterházy-udvar szolgálatában állt, bő egy évtizedig a város lakosa is volt. Egykori háza ma múzeumként működik. A kiállítások során megismerhetjük a művész életét, munkásságát és megnézhetjük a felújított, de eredeti bútorokkal berendezett házát.

Kálvária-hegy A kismartoni Kálvária-hegy a rajta levő kegykápolnával és a Haydn-templommal sok turistának és zarándoknak lehet érdekes látnivaló, főleg, hogy a híres zeneszerzőt, Joseph Haydnt itt helyezték végső nyugalomba.

Története

Kismarton (Eisenstadt) első ismert írásos említése 1264-ből egy latin oklevélből származik. „Capella sancti Martini de minore Mortin” néven nevezik, aminek jelentése: Szent Márton kápolnája „Kis Mártonban”. Valószínűleg ekkor még csak néhány házból és egy kápolnából álló falucska lehetett. A XIII. század végétől különböző családok birtokában volt a település. Az elnevezése is folyamatosan változott az évek folyamán, 1296-ban Mortunzzabounak, 1300-ban pedig Zabemortunaminak nevezték.

1371-ben megindult a település fejlődése, hiszen várat és városfalat is építettek köré. Az évek folyamán a városnak számos megpróbáltatással kellett szembenéznie: a török támadása, az ellenreformáció hulláma és a korban gyakori tűzvészek sem kímélték.

A XVII. században a település az Esterházy család központjává vált. A további nehézségek ellenére (pestis, tűzvész) a város fejlődésnek indult. Elkezdődtek az építkezések, újjáépült a városközpont, megépült az Esterházy-kastély, a virágzó polgári kultúrát tükröző többemeletes épületek száma is gyarapodott. Ez a nagy mértékű fejlődés hozzájárult ahhoz, hogy Eisenstadt ma is a turisták kedvelt helye.