funiQ logo

Móricz Zsigmond dombormű

1952-ben avatták fel a Medgyessy Ferenc kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész alkotta domborművet, ami Móricz Zsigmondnak állít emléket. Az író nevét viselő körtér egyik saroképületén, a Móricz Zsigmond körtér 18. falán látható az emléktábla.

Móricz Zsigmond dombormű
Móricz Zsigmond dombormű Fotó: funiQ

A nagyjából 50x100 cm méretű dombormű ruskiczai márvány keretben, balra néző fejjel ábrázolja Móricz Zsigmondot. A domborművön a következő felirat szerepel:

„MÓRICZ ZSIGMOND
1879-1942
A magyar realista regényírás nagy alakja
A magyar parasztság valóságos életének első ábrázolója”

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.

Albertfalva csodái: a Duna-part és a kertváros felfedezetlen utcái Ez a kerékpáros útvonal amellett, hogy felfedezi az albertfalvai Duna-partot, olyan kevésbé ismert helyeket is útba ejt, mint a Kék-tó vagy az albertfalvai Arany Dániel téri park. Főleg lombos fák szegélyezte kerékpárutakon vagy csendes utcákon halad, így kellemes biciklizésre ad lehetőséget.

Építészeti kalandozások Újbudán Ez az útvonal a XI. kerület építészeti érdekességeit fedezi fel. Az elsősorban a XX. századból származó építészeti emlékek közül különösen érdekesek azok, amelyek egykori ipari vagy közlekedési funkciójuk elvesztése után megmaradtak, de új szerepet kaptak.

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.