funiQ logo

Gregersen házsor, Móricz Zsigmond körtér

A XX. század elején a norvég Gregersen családnév sokak számára ismerősen csengett Budapesten. Otthonából egy véletlen folytán még az 1800-as évek közepén érkezett meg hazánkba Gregersen Guilbrand, aki 1848-ban önként részt vett a magyarok oldalán a szabadságharcban.

Már itt megmutatkozott kivételes tehetsége a híd- és vasútépítés terén, így aztán nem meglepő, hogy az 1850-es évektől kezdve egyre több vasúti építkezés kötődött a nevéhez, és az általa vitt céghez. A fővárosban is számos épületet köszönhetünk az ácsmunkákkal is foglalkozó Gregersen-cégnek: a Parlament vagy a Szépművészeti Múzeum faszerkezeteit is ők készítették. 12 gyermeke közül többen választották szakmájuknak az építőipart, így nem csoda, ha Hugó nevű unokájának érdeklődése is ebbe az irányba fordult.

a körtér déli oldalán húzódik a Gregersen házsor
A körtér déli oldalán húzódik a Gregersen házsor Fotó: funiQ

Gregersen Hugó építészként számos bérházat tervezett, köztük az egyik legjelentősebb a Móricz Zsigmond körtéri tömb, mely kétségtelenül meghatározza a tér városképét. A Móricz Zsigmond körtéren sokáig beépítetlenül állt a házsornak helyet adó terület - furcsa kontrasztban az 1900-as évek elején a tér túloldalára épült, szecessziós városi bérházakkal.

Az 1930-as évek közepén felépült lapostetős házsor egységes homlokzata mögött több különböző épület húzódik, közöttük van Gregersené is, aki a konkrét tervezés mellett a koncepció megálmodója is volt. Elképzelése szerint a letisztult formavilágú, modernista stílusban épült, hatemeletes házak finom ívben fordulva keretezik a teret, földszinti helyiségeikben pedig eredetileg is üzleteket alakítottak ki.

vendéglátóhely a Gombában, a háttérben húzódik a Gregersen házsor
Vendéglátóhely a Gombában, a háttérben húzódik a Gregersen házsor Fotó: funiQ

Működött itt fényképészet, cipészműhely, gyerekholmit árusító bolt, virágos, villamossági szaküzlet és még sok minden más, illetve 1934-től kezdve a homlokzaton fényes neonreklám hirdette a tömbben működő modern Simplon (későbbi Bartók) mozit is, amely megnyitásától kezdve sokáig a főváros egyik legkorszerűbb filmszínházának számított.

Túraajánlatok

Albertfalva csodái: a Duna-part és a kertváros felfedezetlen utcái Ez a kerékpáros útvonal amellett, hogy felfedezi az albertfalvai Duna-partot, olyan kevésbé ismert helyeket is útba ejt, mint a Kék-tó vagy az albertfalvai Arany Dániel téri park. Főleg lombos fák szegélyezte kerékpárutakon vagy csendes utcákon halad, így kellemes biciklizésre ad lehetőséget.

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.