funiQ logo

Storno-ház, Sopron

A Fő tér egyik legszebb épülete a palotaszerű barokk sarokház. A XV. században az épület a Haberleiter család tulajdonában volt, őket pedig az a megtiszteltetés érte, hogy 1482-83 telén vendégül láthatták a Bécset ostromló Mátyás királyt.

A Storno-ház 1720 körül nyerte el mai formáját, ekkor a Festetics család kezében volt az épület.

Storno-ház
Storno-ház Fotó: funiQ

A ház névadója, id. Storno Ferenc 1872-ben költözött be a sarki palotába, ahol Liszt Ferenc két alkalommal, 1840-ben és 1881-ben is adott hangversenyt. Id. Storno Ferenc neve festőként és restaurátorként maradt fenn a történelemben. Sopron számos épületén is végzett restaurálási munkákat, többek között a tér túloldalán álló Kecske-templomon és a belvárostól északra lévő Szent Mihály főangyal-templomon is.

A XV. században a Storno-ház földszintjén működött Sopron első patikája, a Fekete Elefánt gyógyszertár, amelynek anyagát ma a tér túloldalán lévő Angyal Patika Múzeumban tekinthetjük meg.

a Tűztorony közrefogva a Storno-házzal és a Városházával
A Tűztorony közrefogva a Storno-házzal és a Városházával Fotó: funiQ

Az épület ma a Soproni Múzeum központja, ahol bejárhatjuk a helytörténeti gyűjteményt és a Storno család munkásságát bemutató tárlatot. A Storno-gyűjtemény a kéményseprőből restaurátorrá vált Storno Ferenc és családja gyűjteményét mutatja be azokban a szobákban, amelyekben a család 1875 és 1984 között lakott. A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett helyiségek képet adnak a XIX. század végének lakáskultúrájáról.

A Storno-ház jellegzetessége a kétemeletes, gazdagon díszített, kerek, zárt sarokerkély, a kosáríves kapu a Festeticsek címerével és a remekmívű pelikános kopogtató.