funiQ logo

Tókerülő nagy kör a Fertő tó körül (115 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 115 km
Össz. emelkedő:  390 m
Össz. lejtő: -390 m
Magasság max.: 175 m
Magasság min.: 111 m

FertőrákosMörbisch am SeeRustSeehofPurbachWinden am SeeJoisNeusiedl am SeePodersdorf am SeeIllmitzApetlon – Fertőújlak – FertődHegykőBalfFertőrákos

vízi élet a Fertő tavon, háttérben a vitorlásiskola épületével
Vízi élet a Fertő tavon Rusztnál, háttérben a vitorlásiskola épületével Fotó: funiQ

A klasszikus tókerülő kör (115 km) teljesítése egy nap alatt kitűnő sportteljesítmény, de átlagos kondíciójú kerékpárosoknak érdemes 2 napban tervezniük. Amennyiben strandolni is szeretnénk, a látnivalókat is alaposabban fedeznénk fel, 3-4 nap kényelmes bringázással számoljunk.

A túra jellege: Hosszú, többnapos útvonal, nagyobbrészt teljesen sík vidéken, kitűnően jelzett, többnyire szeparált, szilárd burkolatú kerékpárutakon, csekély forgalmú helyi közlekedésű mellékutakon, néhol jól járható kőzúzalékos úton. A magyar szakaszon Fertőd és Hegykő, ill. Balf–Fertőrákos között kisebb-nagyobb emelkedők, lejtők tarkítják az utat.

Esterházy-kastély hátsó oldala
A fertődi Esterházy-kastély hátsó oldala Fotó: funiQ

Túránk a Sopronból is jól megközelíthető Fertőrákosról indul, a Kőfejtő mellől.

kilátás a kőfejtőre és a Fertő tóra a tanösvényről
Kilátás a kőfejtőre és a Fertő tóra a tanösvényről Fotó: funiQ

Túraleírás

A kétnaposra tervezett túra legideálisabb kiindulópontja Fertőd, az óramutató járásával megegyező irányba indulva. Fertődi indulással az éjszakát Purbachban vagy környékén érdemes eltölteni. Így az első nap, még pihenten letudjuk az útvonal emelkedőit, a második nap sík vidéken tekerhetünk.

Az általunk javasolt útvonal nagy része megegyezik a hivatalos B10 jelű Fertő kerülő útvonallal, mely Ausztriában végig kitűnően kitáblázott, ill. felfestett. A határátkelések miatt legyenek nálunk hivatalos iratok!

Első nap

A fertődi kastélytól Fertőszéplak (2.5 km) irányába kezdjük túránkat, áthaladunk egy vasúti kereszteződésen, a faluba érve, elmegyünk a gyönyörű Falumúzeum (skanzen) mellett, majd a dombtetőn álló Mindenszentekről elnevezett templomot balra kerülve jutunk ki a településről.

Innentől utunk változatos, de jó minőségű, fel-le hullámozva vezet át a következő falvakon, és a köztük lévő kiépített kerékpárutakon a Sopronhoz tartozó Balf-ig: (12 km) (Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőboz).

Hegykőn az úton lévő tábla balra jelzi a helyi gyógyvízre épült 8 medencés termálfürdőt. Fertőhomokon meglátogathatjuk a nemrég újra megnyitott tájházat. Hidegség a következő falu, ahol a középkori Szent András templom, és egy ivóvízzel, padokkal kiépített kerékpáros pihenő vár minket (Fertő utca 27). (Ha zárva lenne, a műemlék templom kulcsát a +36 20 325 4237-es telefonszámon kérhetjük el. )

Fertőbozon, az 1802-ben épült Gloriette kilátóból gyönyörködhetünk a vidék szépségében. (Fertőbozról tehetünk egy néhány kilométeres kitérőt balra, a jelzett úton, a Nagycenki Széchenyi kastélyhoz és a Mauzóleumhoz, majd vissza.) A falvakban általában a kerékpárút vagy a járdára, vagy a kis forgalmú országútra tereli a bicikliseket.

az 1802-ben épült Gloriett kilátó Fertőbozon
Az 1802-ben épült Gloriett kilátó Fertőbozon Fotó: funiQ

Balfon figyeljük az aszfalton lévő jeleket is, valamint a Meggyes/Mörbisch táblát, itt jobbra kanyarodva haladunk tovább a Bozi utca, Fő utca, Fertő utca, kissé kacskaringózóan kijelölt kerékpáros útra. (Ha balra teszünk kitérőt, megnézhetjük a híres balfi ivókutat, illetve a termálfürdőt, melynek forrásvízét a római időktől használják.)

Innentől két lehetőségünk van: vagy a kijelölt, 8 km-es kerékpárúton próbálunk visszajutni Fertőrákosra, vagy pedig az attól jobbra haladó országutat választjuk. A kijelölt kerékpárút felvisz a szőlődombok közé, a helyenként 8-11%-os lejtőkre és emelkedőkre, ahol előszeretettel motoroznak a környékbeliek, így lehet, hogy több kipufogógázban lesz részünk, mintha az országutat választanánk. Talán a szép kilátás kárpótol. Az utolsó kilométert murvás földúton kell megtenni. (Az országúton haladva, a kilátást kihagyjuk ugyan, de talán jobban tartalékolhatjuk erőnket a fertőrákosi emelkedőre.)

Fertőrákosra beérve egy körülbelül 2 km hosszú emelkedő vár ránk a falu főutcáján, útközben betérhetünk a Kristálymúzeumba, megnézhetjük a középkori pellengért, a püspöki palotát vagy felfrissülhetünk a számos étterem egyikében. A nemrég felújított és 2015-ben újranyitott fertőrákosi kőfejtő kihagyhatatlan látnivaló! A tó egyetlen magyarországi strandfürdője is itt található, melyet a falu déli végéből induló, nádason átvezető bekötőúton érhetünk el.

Fertőrákosi kőfejtő
Fertőrákosi kőfejtő Fotó: funiQ

A Sopront Fertőrákossal összekötő út kanyarulatában a kőfejtő előtt ágazik el a Fertőmeggyesre vezető aszfaltos út. Innen indulunk az osztrák határ felé az enyhén lejtő, jó minőségű aszfaltos úton. Útközben pazar kilátást élvezhetünk a Fertő tó nádtengerére, és erdők, szőlőskertek között 2,5 km-t kerekezve érünk a csak gyalogosoknak és kerékpárosoknak fenntartott kis határátkelőhöz.

Közvetlenül a határ előtt még a magyar oldalon, bal oldalt lévő kis, elég jellegtelen épület alatt rejtőzik a Mithras-szentély, melyet a környéken szolgáló római katonák építtettek Mithras, a napisten tiszteletére. A sziklába vájt szentélyben közel kétezer éves festett domborművet láthatunk.

Enyhe lejtőn gurulunk be Mörbisch-be (Fertőmeggyes), már a falu határában a szépen gondozott szőlőültetvények is mutatják, hogy híres bortermő vidéken járunk. A B10-es kerékpárút jelzései egyenesen a falu főutcájába kalauzolnak. A bájos kis Mörbisch fő jellemzője a főutcából nyíló kis közök, a „Hofgassé-k”, igazi különlegességnek számítanak ezek a főutca mindkét oldalából nyíló keskeny kis udvarok, közök. Egymástól nincs messze a falu két, egymásra kívülről nagyon hasonlító, vakítóan fehérre festett temploma, az első a kisebb, de régibb katolikus, a második az evangélikus felekezeté.

utcarészlet
Mörbischi utcarészlet Fotó: funiQ

A második templom után egy kereszteződéshez érünk, a B10-est jobbra és balra is jelölik a táblák, menjünk itt balra felfelé. Az enyhe emelkedőn az első keresztutcánál jobbra vezetnek a jelzések, rövidesen kiérünk a falu házai közül, utunk innen egész Rusztig a tó körül nyújtózó szőlősdombok között vezet enyhén hullámozva. A kerékpárutat a szőlők között húzódó gazdasági utakból alakították ki, csekély forgalomra számítsunk, főleg mezőgazdasági járművek használják az egyébként kitűnő minőségű aszfaltot. Útközben egy pihenőnél ivókútból frissülhetünk fel.

Az útról végig kitűnő kilátás nyílik a Fertő tóra, a Lajta-hegység lábaira felkúszó szőlőkre. 5 km után érünk be Rust házai közé, az úton egyenesen maradva, a temetőnél kiérünk a nagyobb forgalmú 52-es útra, itt a temetőnél jobbra fordulva gurulunk be a városka központjába. A bájos Ruszt (Rust), a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa a Fertő egyértelműen legszebb települése, számtalan műemlék épülettel, bájos óvárossal, rengeteg hangulatos vendéglátóhellyel várja a látogatókat.

Városháza
Városháza Fotó: funiQ

A B10 útvonal a temető után egyenesen, a városka szélén (Baumgartengasse) vezet ki a házak közül Oggau irányába. A városközpontból a Feldgassén át érhetünk leggyorsabban vissza a B10 útra. Oggau felé, szőlők közt folytatjuk túránkat, hullámzó úton, néhol szép kilátást élvezve a tóra jutunk el a település szélére. Jobbra fordulva legurulunk a főutcán, jobbra mellőzzük a szép katolikus templomot, majd a B10 tábláit, felfestéseit követve a kemping irányába hagyjuk el a falut.

A kemping előtt balra fordul utunk, mezőgazdasági jellegű területen, helyi, gazdasági mellékutakon a felfestéseket követve több nagy kanyarral érünk ki az országút mellé, Donnerskirchen irányába megyünk tovább, a körforgalomnál a nagy forgalmú műút jobb oldalán, szeparált kerékpárúton haladunk, jobbra kanyarodunk, aztán balra a sínekkel párhuzamosan érünk Donnerskirchen vasútállomásához. Tovább jó minőségű kerékpárúton, szántóföldek, majd szőlőtáblák közt kerekezünk be Purbachba.

Purbach bájos kis központjának főbb látnivalói a több helyen is megmaradt városfal néhány középkori kapuval, a plébániatemplom, a híres purbachi török és a bájos borpince negyed. Érdemes itt szállást keresnünk, nagyjából félúton vagyunk a tókerüléssel.

DSC_0806.JPG
Purbach Fotó: funiQ

Második nap

A B10 út délről kerüli meg a városkát, az Angergasse után Breitenbrunn irányába kövessük a jelzéseket. A Breitenbrunnig vezető szakaszt katonás rendben sorakozó szőlők kísérik bal oldalunkon. A település strandjára vezetőút mellett érdekes kerékpáros alkotás mellett pihenhetünk, majd a vasúti megállót érintve szőlők közt kerekezünk tovább, beérve Winden am See faluba, melynek fő látnivalója a kerékpárút melletti pasztellsárgára festett, impozáns katolikus templom.

Szent Flórián-templom
Szent Flórián-templom Fotó: funiQ

A faluból kiérve a B10 út tábláit, felfestéseit követve, a sínekkel párhuzamosan, a közeli dombokra felfutó szőlősorok mellett kerüljük az itt már nem is látható Fertő tavat, majd végigtekerünk Jois (Nyulas) rendezett főutcáján. Elhagyjuk a virágos Fő teret, kiérünk a faluból, és a vasúti sínek alatt átbújva, szőlők közt, a népszerű Neusiedler Csardát érintve kerekezünk be a tó osztrák névadó településére, Neusiedl-be (Nezsider).

A városkát délről kerüljük meg a B10-esen, egy szép kis csatorna mellett kulturált, ivókúttal felszerelt pihenő vár ránk, majd keresztezzük a kikötőhöz és a strandhoz vezető utat. Nádas mellett, jó minőségű, elkülönített bicikliúton kerekezünk be Weiden am See-be, melyet a vasúti megálló mellett érintünk csak. Jobbra térve a strandhoz jutunk, a parttal párhuzamosan futó B10 egyenesen folytatódik tovább Podersdorf felé. A szilárd burkolatú út rövidesen kőzúzalékos, de jó minőségű kerékpárútra vált. Igazi sztyeppe jellegű tájon vágunk át, a Zitzmannsdorf-i pusztaságon, mely a Nemzeti Park fokozottan védett területe, nevét a török korban elpusztult faluról kapta. Az út menti kilátóból nézhetünk körbe a pusztákon, jó a kilátás az itt legszélesebb Fertő tóra is.

Hamarosan aszfaltos útra térünk, és a gondozott, közvetlenül a tóra nyíló strandfürdő mellett kerekezünk be Podersdorf-ba. Amennyiben 3 naposra tervezzük a túrát, a második éjszakát itt töltsük el, Podersdorf a legnépszerűbb Fertő tavi üdülőközpont, köszönhetően annak, hogy egyedül itt nincs kiterjedt nádas a parton, a strand és a kikötő is a nyílt vízfelületre nyílik. Érdemes kimenni a móló végén magasló, piros-fehérre festett, északi-tengeri hangulatot idéző világítótoronyhoz.

világítótorony
Világítótorony Fotó: funiQ

A kikötőhöz közeli körforgalomnál a parttal párhuzamos úton elmegyünk a közkedvelt kemping mellett, majd lassan elfogynak a takaros kis üdülőházak és a jó minőségű aszfaltút balra kanyarodik, de mi maradjunk az egyenesen tartó kőzúzalékos úton, mely szerencsére hamar ismét szilárd burkolatúra vált. Itt már a B10 tókerülő és a B20 (Lackenradweg) kerékpáros úton vagyunk, melyeket felfestésekkel és táblákkal is kitűnően jeleznek.

Hamarosan érintünk egy kis kilátótornyot, majd pár perc múlva egy magas, ötszintes, fából épült kilátótorony tetejéről pásztázhatjuk az innen nem messze hullámzó Fertő tavat, a környék szikes pusztáit, a mocsaras, lápos vidéken élő megannyi vízimadarat. A tó túloldalán szépen látszik a Lajta-hegység is. A torony mellett egy náddal fedett, érdekes alakú kerékpáros pihenő épült. Tovább indulva a népszerű kerékpáros vendéglő, a Zur Hölle csábít pihenőre, majd egy elágazáshoz érünk, balra a szilárd burkolatú út, a B10 jelű Illmitz felé tartó úton rövidíthetünk, útba ejtve az osztrák Nemzeti Park központját és fő bemutató helyét.

a Nemzeti Park Információs Központ a kilátóból nézve
A Nemzeti Park Információs Központ a kilátóból nézve Fotó: funiQ

A B20 jelű úton maradva, mely egyenesen egy jó minőségű, kőzúzalékos útban folytatódik, utunk bal oldalán az Oberstinkersee (Felső-büdös-tó) nyílt víztükrére látunk rá, ahol újabb madármegfigyelő torony segít az élővilág alaposabb tanulmányozásában. 2 km kerekezés után újból jó minőségű aszfaltútra érünk, balra az Unterstinkersee (Alsó-büdös-tó) szikes vize, itt egy újabb kilátótoronyba mehetünk fel, majd szőlők közt elágazáshoz érünk. Itt ketté válik a B20, balra rövidíthetjük túránkat, közvetlenül Illmitz irányába, érintve a Nemzeti Park központi bemutatóhelyét a falu északi határában.

Az egyenesen tartó ágon 2 km után elérjük a sokszor teljesen kiszáradó, fehéren izzó Zicklackét. Mellőzünk egy újabb kilátótornyot, és pár perc alatt elérjük a kis forgalmú út végét. Az illmitzi kikötőbe vezető országút sarkán épült Ausztria első, kerekesszékkel is használható kilátótornya, ahonnan remek kilátás nyílik a száraz időben fehéren világító „tavacskára”, mely időnként lila virágtengerként tündököl a délibábos pusztában.

Balra fordulunk, a szikes tó déli partján egy gémeskutat elhagyva pár perc alatt begurulunk Illmitz házai közé, a Seegasse egyenesen a falu csinos kis főterére vezet, ahol a Szt. Bertalan ivókút pavilonja áll. Apetlon (Mosonbánfalva) felé az Apetlonerstrasse vezet ki minket a faluból.

Az országút melletti kerékpárúton 2,5 km tekerés után érünk Apetlonba. A B10 a falu főútjára vezet, majd a templom mellett elhaladva, kiérve a faluból, ismét szeparált bicikliútra jutunk (B10). Innen már csak 4 km a határ, előtte a Herbert pihenőben frissülhetünk fel.

A határnál (nincs ellenőrzés) az elágazáshoz érkezve forduljunk jobbra, válasszuk a Sarród felé vezető kiváló állapotú, új kerékpárutat.

Fertőújlak a következő település ( 3.5 km) ahová érkezünk, (itt található a Csapody István Látogató- és Kerékpáros Központ) majd balra fordulva Sarród felé kerekezve elérjük a nemzeti park területét. Pár száz méterre egy fából épült kilátótoronyból vehetjük szemügyre a mocsaras lápvidék gazdag madárvilágát. A kis forgalmú aszfaltúton, egy km után keresztezzük a Hansági-főcsatornát, innen indul a Sziki Őszirózsa tanösvény, melyen, a párhuzamosan a csatorna töltésén futó földúton tehetünk egy kis kitérőt a madárlesig.

Következő állomásunk, a Fertő-Hanság Nemzeti Park másik fontos bemutató majorsága, Lászlómajor, az Esterházyak egykori gazdasági központja. Tovább haladva, az országúton, a vasúti átkelő után balra találjuk a Makovecz Imre stílusában épített Kócsagvárat, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központját és fő bemutatóhelyét, mely Magyarország egyik legnagyobb náddal fedett épülete.

Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye
Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye Fotó: Pellinger Attila

Jól kiépített kerékpáros pihenőt is találunk itt, és egy rövid tanösvényen is megismerkedhetünk a környék buja növényvilágával. Innen már csak pár méter Sarród, a templom előtt élesen jobbra kanyarodva végiggurulunk a falu hangulatos főutcáján, majd egy bal kanyar után a faluval egybeépült Fertődre érünk. Az országúton balra kanyarodva jutunk vissza kiindulási pontunkhoz, a fertődi kastélyhoz.

Fertőd Fertőd a XVII. század második felében került az Esterházy család birtokába, akiknek ma a város legismertebb látnivalóját, a lenyűgöző Esterházy-kastélyt is köszönheti. A család zenekarának vezetőjeként élt itt két évtizedig Joseph Haydn osztrák zeneszerző is.

a kastély díszkertje, közepén szökőkúttal a lépcsősor tetejéről nézve
A kastély díszkertje, közepén szökőkúttal a lépcsősor tetejéről nézve Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Fertő tó aktív térkép kerékpártúrái A Cartographia 2016-os Fertő tó aktív térképén ajánlott tíz kerékpáros túra részletes leírása képekkel.