funiQ logo

Keszthely múzeumai

Balatoni Múzeum A múzeumban megtekinthető állandó és időszaki kiállítások a Balaton történetével, állat- és növényvilágával, hajózásával, környező váraival ismertetik meg a látogatót. Az 1920-as években épült, neobarokk stílusú épületben lévő múzeum több neves díjat is magáénak mondhat.

Balatoni Múzeum
Balatoni Múzeum Fotó: funiQ

Festetics-kastély A XVIII. században épült kastély ma többféle kiállításnak is otthont ad, amelyek segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a XVIII-XIX. század főurainak életvitelébe. Az itt található Helikon könyvtár hazánk egyetlen épen megmaradt magánkönyvtára.

Történelmi Panoptikum A Sétálóutca alatt húzódó pincerendszerben közel 50 magyar király, hadvezér, író, költő emberméretű viaszszobra van kiállítva.

Horrorárium és Kínzó múzeum A nagyjából 200 éves épületben található múzeum a Középkortól az Újkorig elterjedt kínzási és kivégzési módszerekkel ismerteti meg a látogatót viaszbábok és képillusztrációk segítségével.

Népviseletes Babamúzeum Közép-Európa legnagyobb babamúzeumában közel 500 kiállított baba segítségével ismerhetjük meg az egykori Nagy-Magyarország különféle népviseleteit. Ugyanitt megcsodálhatjuk az akkori emberek népi építészetét bemutató miniatűr épületekből álló kiállítást is.

Nosztalgia Látványtár és Giccsmúzeum A múzeumban olyan, az 1800-as évektől kezdve használt és kiállított tárgyakat tekinthetünk meg, amelyeknek talán még a létezéséről sem tudtunk. A kiállítás egyik hátsó termében Giccs múzeumot, míg 2014-ben avatott részén egy Dr. Liposits Elemér emlékszobát találunk, tele orvosi felszerelésekkel.

Vidor Játékmúzeum Emlékszünk még gyerekkorunk plüss állataira, vagy az építőkockákra, amikből tornyot építettünk, majd leromboltuk azt? A homokban lökdösött, majd eltűnt Matchbox autónkra? A keszthelyi játékmúzeumban viszontláthatjuk régi kedvenc játékainkat, és megmutathatjuk azokat gyerekeinknek.

Tüskevár Panoptikum (Matulárium) A Vidor Játékmúzeum épületében 2014-ben átadott panoptikum megeleveníti Fekete István Tüskevár és Téli berek regényeinek szereplőit. A Fekete István emlékszoba pedig néhány személyes tárgy segítségével visz közelebb az íróhoz.

Kályhák Háza A Festetics-kastély szomszédságában lévő Kályhák Háza 3 részből áll. Az elsőben tekinthetjük meg azt a több, mint 70 kályha, kemence makettet, amelyet Szalay Imre népi iparművész készített. A második területen tárgyakon lévő kerámiákat tekinthetünk meg, míg végül elérünk magába a fazekasműhelybe.

Reneszánsz Erotikus Panoptikum A múzeumban a reneszánsz és felvilágosodás korában született erotikus irodalmi alkotások, valamint a Káma Szútra néhány pajzán jelenetét bemutató szilikonbabákat tekinthetjük meg. A kiállításon helyet kapott néhány, a jelenkorból való szexuális botrányt felelevenítő bábu kompozíció is.

Csigaparlament Az 1975 és 1989 között készült, a világon egyedülállónak számító Csigaparlamentet Miskei Ilona készítette 4,5 millió csigaház felhasználásával. Az alkotás a Parlament 1:33 méretarányú kicsinyített mása.

Rádió és Televízió Múzeum A közel 600 darabból álló kiállítás az 1920-as évek végétől mutat be különféle rádiókat, televíziókat, gramofonokat, lemezjátszókat. A közel 200 éves épület földszintjén főként Orion és Videoton márkájú készülékeket találunk.

Egyéb látnivalók: Magyar Mezőgazdasági Múzeum - Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Cadillac múzeum, Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma, Bacchus Bormúzeum, Vadászati kiállítás, Történelmi Modellvasút-kiállítás, Szendrey Júlia emlékszoba.