funiQ logo

Reneszánsz Erotikus Panoptikum, Keszthely

Keszthely sétálóutcájáról nyílik ez a különleges kiállítás, amely XVIII-XIX. századi erotikus irodalmi alkotások buja jelenetei közül jelenít meg néhányat háromdimenziós formában. 

A Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatóinak segítségével készítették el azt a kéttucatnyi babát, amelyek a pajzán jelenetek szereplői. Az itt látható alkotások szilikonból készültek, amelyek valóságosabbak, mint a korábbról ismert viaszfigurák. A bábok készítésekor a modellt – aki ez esetben az egyetem hallgatója volt – gipsz ágyba fektették, amibe annak megkötése után a szilikont öntötték, amely így a modell tökéletes hasonmása lett. A kiállítás megvalósításához 3 évre volt szükség. 

A múzeumban látható merészen naturalista jelenetek alapjául szolgáló illusztrációk a pincehelyiség falán kaptak helyet. 

A reneszánsz és a felvilágosodás korából való irodalmi képek megjelenítése azonban nem minden, hiszen a Reneszánsz Erotikus Panoptikum egy másik részében az indiai erotikus kultúrával ismerkedhetnek meg a látogatók. Szilikonbábok állnak itt is, amik a Káma Szútra néhány pikáns képét varázsolják elénk. Emellett a világhírű Khajuraho templomok erotikus homlokzatának néhány darabját is megtekinthetjük itt. Művészettörténeti érdekesség, hogy az egyik falrészletet Zichy Mihály néhány erotikus rajza díszíti. 

A De Sade márki világával is foglalkozó múzeumban nem csak a reneszánsz korok nagyjait találjuk arcpirító pozícióban, hanem a jelenkor néhány szexuális botrányának szereplőit is.

A Reneszánsz Erotikus Panoptikumot csak 16 éven felüliek látogathatják.

A panoptikum hivatalos weboldala: www.babamuzeum-keszthely.hu/erotikus-panoptikum