funiQ logo

Horrorárium és Kínzó múzeum, Keszthely

A Casablanca bárral egy épületben található múzeum a Távol-Kelettől Amerikáig, a Középkortól az Újkorig terjedő időszakban leggyakrabban alkalmazott kínzási és kivégzési módszereit mutatja be életnagyságú szilikonbábok és képes illusztrációk segítségével. 

Túri Török Tibornak, a Horrorárium létrehozójának segítségére voltak a Képzőművészeti Egyetem hallgatói, akik megalkották a szobrokat. A metszetek, korabeli leírások alapján készült bábuk által bemutatott jelenetek hűen ábrázolják a németalföldi, francia vagy akár japán kínzási módszereket. Az egyik szoborban például Drakula grófra, egy másikban a vérfürdőben pihenő Báthory Erzsébetre ismerhetünk.

A közel 200 éves malomépületben helyet kapó múzeumban több kínzóeszköz is megtekinthető, például a vasszűz, a hüvelykszorító, Júdás lajtorjája vagy éppen a szöges fotel.

A kerékbetörést, karóba húzást, vagy épp kínpadon való nyújtást bemutató jelentek, a viszonylag sötét terem valamint a horrorfilmekben hallhatóhoz hasonló háttérzene miatt a kiállítás megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott.

A múzeum hivatalos weboldala: babamuzeum-keszthely.hu/horrorarium-kinzomuzeum