funiQ logo

Kölked

Kölked jellegzetes halászfalu máig megőrzött faluképpel és a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik centruma. Bejelentkezés alapján, évszaktól függően megtekinthetők a környéken ritka madarak, állatok, rovarok, növények, igazi "ínyencségeket" kínálva a természetkedvelők számára. A sík terep ideális kirándulóhely is.

A falu mellett található az a horgászparadicsom, mely a Duna holtágaiból jött létre. Az öt részre tagolt horgászvíz összesen 20 kilométernyi területű, csendes, hamisítatlan vízi világ.

Látnivalók

Fehér Gólya Múzeum

Kölked évszázadok óta együtt él az itt fészkelő fehér gólyákkal, így nem véletlen, hogy itt nyitották meg a múzeumot. A kiállítás során megismerkedhetünk a madarak életmódjával és vándorlási szokásaival, költési időben pedig meg is figyelhetjük élőben a gólyákat.

Református templom

A felekezet temploma 1812 és 1818 között épült fel. A munkálatokat villámcsapások nehezítették, ami miatt többször kellett felépíteni a tornyot.

Erdőfű

Kölked külterületén található ez az egykori uradalmi puszta. A bédai területen legeltették a parasztok az állatokat, így szép lassan szálláshelyek is kialakultak itt, amelyekből néhányat mára szépen felújítottak.

Túraajánlatok

Kölked környéki kerékpártúrák:

Története

A falu területe már a római korban is lakott volt, erről tanúskodnak az itt talált régi pénzérmék, cseréptöredékek. Kölked a középkorban jobbágyi falu volt, a helyiek földművelésből és halászatból éltek. Szerencsés módon a török hadak nem pusztították el Kölkedet, mivel lakosságának sikerült időben menedéket találnia a közeli mocsarakban. Bár ekkor megvédte a lakosságot, a mocsárvilág később nehezítette a falu fejlődését. A XIX. századi Duna-szabályozásnak köszönhetően nagyobb földterületeket sikerült felszabadítani a mocsárból.