funiQ logo

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

A Mohácstól nem messze fekvő Kölked és ártéri környezete már régóta kedvelt fészkelő- és táplálkozó helye a fehér gólyáknak.

Szinte magától értetődő volt, hogy itt hozzák létre a gólyákról szóló különleges és egyedülálló múzeumot, ahol a látogatók mindent megtudhatnak a gólyák életmódjáról, vándorlási szokásaikról, a gólyagyűrűzés módszereiről, és ahol interaktív térképen figyelhetjük meg vándorlási útvonalaikat.

Költési időszakban a környező villanyoszlopok fészkeiben élőben is megfigyelhetjük a gyönyörű madarakat. 

gólya kirepül a póznán lévő fészekből

A Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Béda-Karapancsa területén nem csak fehér gólya, hanem sok más gólyaalakú madár él. Gémek százai fészkelnek a helyi nádasokban, és rendszeresen jönnek ki a szemünk elé táplálkozni. A Fehér Gólya múzeum látogatóinak lehetőségük van kerékpáros túra során belesni a gázló madarak izgalmas életébe. A túra alatt sok más madárral is találkozhatunk, melyeket távcső és határozókönyv segítségével, valamint a madarak hangjai alapján meghatározhatunk.

gólyatöcs
Gólyatöcs Fotó: Ivanics Imre

A múzeumban számos gyermek- és családi programot rendeznek, múzeumpedagógiai programjai pedig élményszerűen, interaktívan segítik a természeti értékek megismerését.

A 2002 óta működő Fehér Gólya Múzeum Európában is egyedülálló, hozzá hasonló tematikus múzeum állítólag csak a lengyelországi Klopot településen van.

Nyitva tartás:

szeptember 1 - április 30.: keddtől szombatig 10.00-16.00 május 1 - augusztus 31.: keddtől vasárnapig 9.00-17.00

Belépő:

felnőtt: 500 Ft/fő gyermek 18 éves korig: 400 Ft/fő nyugdíjas: 400 Ft/fő óvodás: 250 Ft/fő

Csoportkedvezmény 20 fő felett: 350 Ft/fő

A belépőjegy tartalmazza a szakvezetést.

A múzeum hivatalos honlapja: www.fehergolyamuzeum.hu