funiQ logo

Béda-boki körtúra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 40 km
Össz. emelkedő:  50 m
Össz. lejtő: -50 m
Magasság max.: 97 m
Magasság min.: 80 m

Mohács, Széchenyi tér – Duna-töltés – Külső-Béda – Kölked-ErdőfűKölked - Mohács, Széchenyi tér

Egész napos, hosszabb körtúra a változatos természeti élményeket kedvelőknek. A túra során kiváló minőségű kerékpárutakon és kisforgalmú közutakon bringázva fedezheted fel a dunai holtágak egyedülálló élővilágát, ismerheted meg a gólyák életének és vándorlásának részleteit. Az útvonalon nem lesz lehetőséged élelmiszert, vagy innivalót vásárolni!

Mohács Az ország egyik legdélibb városának neve egybeforrt legfőbb látványosságával, a busójárással. A több száz éves népszokás a Mohács környékén élő délszlávok, azaz a sokácok farsangi, télbúcsúztató népszokása. A busójárás felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára is.

A túra a Széchenyi térről indul. A Szabadság utcán a Duna felé indulva, majd a Szent János utcánál jobbra fordulva érsz ki a Duna menti töltésen vezető kerékpárútra. kb. 6 km múlva a töltés kettéágazik, a baloldali ágon haladj tovább Béda irányába. Gyönyörű természetvédelmi területen vezet keresztül a kerékpárút. Elhaladsz a Külső-Béda holtág mellett, majd eléred a bédai Gátőr-házat. Itt már a Duna mellett halad a töltés, majd rövidesen attól is eltér és a magyar-horvát határ mellett halad tovább. Az aszfaltozott kerékpárút a töltésen vezet tovább a sorompóval egyelőre lezárt horvátországi átkelő felé. Kb. 5 km-re a gátőrháztól az útjelző oszlopnál fordulj jobbra stabilizált földútra a Boki-Duna irányába. Ezen az úton érsz be Kölked-Erdőfűre (Erdőfűpusztára).

Erdőfű (Kölked) Kölked külterületén található ez az egykori uradalmi puszta. A bédai területen legeltették a parasztok az állatokat, így szép lassan szálláshelyek is kialakultak itt, amelyekből néhányat mára szépen felújítottak.

Erdőfűpusztát elhagyva a bédai erdőn keresztül ér az út Kölked szélére. Érdemes kis kitérőt tenni a Széchenyi utcában található Fehér gólya Múzeumba. 

Kölked A falu, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik centruma, évszázadok óta együtt él az itt fészkelő fehér gólyákkal, így külön múzeumot is nyitottak, amely bemutatja ezt a népszerű madárfajtát. A faluban járva érdemes megtekinteni a református templomot, amelyet 1818-ban fejeztek be.

Kölkedet nyugat felé elhagyva érsz ki az eszéki országút mellett futó kerékpárútra. Itt jobbra fordulj és északi irányba haladva érsz be Mohácsra. A központ felé vezető Dózsa György utcánál fordulj jobbra és az út menti kerékpárúton érsz vissza a túra kiinduló állomására, a Széchenyi térre.