funiQ logo

Karapancsa-túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Mohács, Széchenyi tér – Újmohács – Riha-tó - Homorúd - Karapancsa - Hercegszántó - Dávod - Dunafalva - ÚjmohácsMohács, Széchenyi tér

Egész napos, hosszabb körtúra a változatos – természeti, kulturális és felüdülési- élményeket kedvelőknek. A túra során felfedezhetsz természetvédelmi területeket, kastélyt, kiváló strandokat, és az EuroVelo 6 és 13-as útvonalakat, több helyen strandolásra is van lehetőség.

Mohács Az ország egyik legdélibb városának neve egybeforrt legfőbb látványosságával, a busójárással. A több száz éves népszokás a Mohács környékén élő délszlávok, azaz a sokácok farsangi, télbúcsúztató népszokása. A busójárás felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára is.

A túra a Széchenyi térről indul. Mohácsot komp köti össze a következő állomással, a jóval kisebb Mohácsi-szigetben fekvő Újmoháccsal. A Szabadság utcán a Duna felé indulva, majd a Szent János utcánál balra fordulva érsz el a kompkikötőig. A komp félóránként közlekedik.

Újmohács Mohács külterülete a Duna másik oldalán, itt él a város lakosságának mintegy 5%-a. Az egykori tanyavilág szinte teljesen elpusztult az 1956-os jeges árvízben, ez után alakult ki a település mostani falusias arculata. Látnivalói az árvíz emlékműve illetve az egykori Margitta malom épülete.

A kompkikötőtől egyenesen, a Szeged felé vezető úton haladj az Eurovelo 13-as kijelölt szakaszán egészen a Riha-tóig, itt térj le jobbra. A tavat egy kis hídon szeld át. A tó kanyarulatában van Homorúd Riha nevű külterülete, itt mindössze egy kis út menti keresztet, haranglábat és egy emléktáblát láthatsz. 

A tavat magát csak igen nehezen, hepehupás földutakon tudod megközelíteni. Haladj tovább az úton és hamarosan elérkezel Homorúdra.

Homorúd A fiatal település a Mohácsi-sziget elszórt tanyáiból alakult ki 1952-ben. Az 1956-os árvíz után újjáépítették, ez látszódik a szabályosan elhelyezkedő utcákon is. Egyik megmaradt régi tanyaépülete ma tájház.

Egy hosszabb tekerés után érkezel el a Hercegszántóhoz tartozó Budzsákhoz. Ha itt jobbra rákanyarodsz a hídra, a Karapancs főcsatorna mentén kicsit visszafelé haladva felfedezheted a túra egyik legérdekesebb látványosságát, a Karapancsa majort.

Karapancsa A XIX. századi majorság látnivalói a 1896-ban épült Kiskastély és a neobarokk vadászkastély. Megtekinthető itt egy vadászat- és helytörténeti kiállítás, illetve meg is szállhatunk a kastélyban. A környék élővilágát egy tanösvény végigjárásával ismerhetjük meg.

A majortól vissza kell térned a budzsáki kishídnál levő elágazáshoz, majd fordulj jobbra és tekerj tovább Hercegszántó felé.

Hercegszántó A település határában áll a világ második legnagyobb Mária szobra. A helyi legenda szerint a hercegszántói kút vizében megjelent Szent Anna arcmása kezében a kisded Máriával, s miután több gyógyulásról számoltak be, 1838-ban a Mária szobor későbbi helyét felszentelték.

Hercegszántó központját elhagyva fordulj jobbra a Vörös Hadsereg utcába. A következő településre, Dávodra ezen a főutat elkerülő, kevésbé forgalmas úton jutsz el. A település központi része után a bringaúton tekerj tovább a püspökpusztai külterületre, ahol egy platánfasor övezte templomot, strandfürdőt, sportpályákat találsz. 

Dávod Természetvédelmi területen, impozáns környezetben fekszik, a Mohácsi-szigeten. A település egyik fő vonzereje a Gyógy- és Strandfürdő, amelynek vize bizonyítottan gyógyhatású: reumás, ízületi, és egyes légzőszervi betegségeket is képes gyógyítani.

Vállalkozó kedvű bringások betekerhetnek a természetvédelmi területen fekvő Földvári-tóhoz, de ehhez mindenképp földutakat bíró kerékpár szükséges.

Püspökpusztáról Dunafalvára szép, természetvédelmi tájak mentén tekerhetsz tovább. A köves földúton haladj tovább, majd annak végénél északi irányba, jobbra fordulva kiérsz az országútra. Itt balra fordulj és haladj tovább Szabadságpusztáig. Itt főútról az útmenti keresztnél fordulj be a településre vezető útra. Egy hosszabb szakaszt követően megérkezel Dunafalvára.

Dunafalva 1954-ben vált önálló községgé. 1996-ig Baranya megye, a későbbiekben pedig már Bács-Kiskun megye része lett. A településen hagyományőrző egyesület működik, amelynek célja a hagyományok felelevenítése, illetve a kultúra iránti igény felkeltése.

A főútról (Kossuth Lajos utca) a Teleki utcára fordulj jobbra ezen keresztül jutsz el a Duna partján vezető EuroVelo 6 kerékpárútig. Ha szeretnél a Duna partján pihenni, érdemes kis kitérőt tenned északi irányba a szabadstrandra.

Mohács felé Duna mentén kiépített töltésen vezetett EuroVelo 6 kerékpárúton haladj tovább dél felé. Itt már hibátlan minőségű aszfalton tekersz tovább Újmohácsig. Útközben egyik oldalról ártéri fák, a másikról pedig foghíjasan elhelyezkedő tanyák kísérik utadat. Érdemes kiélvezni a csendes kerékpárút és a békés táj adta hangulatot.

A Szeged felé vezető főúthoz érve fordulj jobb az újmohácsi kompkikötő felé. Érdemes egy kis kitérőt tenni, a kikötő előtt a Duna mellett vezető kis kanyargós földúton letérhetsz az újmohácsi strandra.

A komppal átkelve a Szent János utca, Szabadság utca útvonalon érsz vissza a túra kiinduló állomására, a Széchenyi térre.