funiQ logo

Dunafalva

A megye és a dél-alföldi régió legnyugatibb települése. Az 1996-ban megtartott népszavazáson a település úgy döntött, hogy megválik Baranya megyétől, így ma Bács-Kiskun megyéhez tartozik.

tűzrakó
Tűzrakó

Túraajánlatok

Látnivalók

Lugio

A Duna-parton római rom látható. A túlparton található erődöt feltehetőleg a Daciába induló út védelmére hozták létre. Ezt a tábort használták az őrjáratot biztosító lovas csapatok, ezenkívül fontos szerepet tölthetett be a barbár törzsek betörésének megfékezésében is, valamint kikötési célokra is használták.

Római korból fennmaradt ellenerőd romjai
Római korból fennmaradt ellenerőd romjai Fotó: funiQ
Lugio hajó
Lugio hajó

Dunafalva Népház

Szórakoztatásra, művelődésre, kikapcsolódásra alkalmas hely, ahol a kisebbségek hagyományainak kiállításai is megtekinthetőek.

Népház
Népház Fotó: funiQ

Rendezvények

Lugio Napok - Nemzetközi Limes tábor

A limes (a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonal) egy olyan kulturális útvonal, amely Dunaszekcső és Dunafalva összefogásával valósult meg. Célja olyan régészeti feltárások bemutatása, amelyeknek köszönhetően a lakosság és a turisták komplex programkínálatban tudnak részt venni.

Dunafalvi Hagyományőrző Egyesület

A településen egy olyan egyesület is működik, amelynek célja a hagyományok felelevenítése, a kultúra iránti igény felkeltése. Az egyesület gazdag programsorozattal tárja fel a múlt leleteit, szokásait.

Szolgáltatások

Szálláshelyek

Katica Vendégház

Tel.: +36 70 338 5995, +36 70 338 5996
E-mail: szokeeva@fibermail.hu
Web: www.katicavendeghaza.hu

Fodor Jánosné vendégháza

Cím: 6513 Dunafalva, Park u. 1.
Tel.: +36 20 2041829

Farkasné Farkas Gyöngyi vendégháza

Cím: 6513 Dunafalva Dózsa utca 19.
Tel.: +36 20 592 3644

A Csobbantó-major

Cím: 6513 Dunafalva, Posta u. 37.
Tel.: +36 30 927 6310

Zöldpart Kemping

Tel.: +36 30 428 0262
E-mail: korosi.balazs@index.hu

Mustár és Majoranna tanyasi szálláshely és vendégház

Cím: Dunafalván a Dunától 150 méterre lévő lakott tanya
Tel.: +36 70 334 1685
E-mail: mustar.majoranna@gmail.com

Vendéglátóhelyek

Fodor büfé

Cím: Dunafalva, Teleki u. 9.
Tel.: +36 69 332 020
szállás
Szállás Fotó: funiQ
  • tipikus ház
    Tipikus ház Fotó: funiQ
  • panoráma
    Panoráma Fotó: funiQ
  • kád
    Kád Fotó: funiQ

Története

Dunaszekcső már a római korban lakott volt. Erről legfőképpen az előkerült leletek tesznek tanúbizonyságot. A Duna vize és a mellette fekvő erdőségek biztos megélhetést jelentettek az itt letelepedők számára.  A római katonák meg­je­le­né­se­kor nagy kiterjedésű kelta te­le­pet ta­lál­tak  a Duna mellett húzódó dombokon (a Du­na­szek­cső és Bá­ta kö­zöt­ti te­rü­le­ten).  

A mohácsi vészt követően a sziget jelentősége átmenetileg megnőtt. A földesurak elmenekültek, az ottmaradó jobbágyoknak pedig a mocsár és a nádasok nyújtottak menedéket. A török hódoltság idején sok kár érte a falut; a lakóházak elpusztultak, lakói közül pedig csak azok maradtak életben, akiknek sikerült az óvóhelyekre menekülni.

Ezután szép lassan fejlődésnek indult a község. A gazdasági elkülönülés mellett fontos fordulópontot jelentett a helyi oktatás megszervezése, az első általános iskola létesítése. 

A szekcsői lakosok közül nem mindig és nem mindenki tudta iskoláztatni a gyermekeit, a természet viszontagságai olykor beleszóltak abba, hogy hogyan jussanak el az iskolákba. Gyakran csak a gazdag szülők gyermekei tudtak bejárni, a szegény lakosok gyermekei inkább jó időben, ősszel és tavasszal tudtak iskolába járni. Éppen ezért a szigeten igen magas volt az analfabéták száma. 1907 novemberében népiskola nyílt a szigeten, ahol 1918-1920 között csupán időszakos oktatás folyt. 

Az 1950-es évekig sem villany, sem kiépített úthálózat nem volt a faluban

Ma a települést közel ezren lakják.

utcakép
Utcakép Fotó: funiQ

Dunafalva 1954-ben alakult meg, ekkor vált önálló községgé, Dunaszekcsőnek a Duna bal oldalán fekvő külső részeiből.