funiQ logo

Téli Mátra L

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 34 km
Össz. emelkedő:  1 300 m
Össz. lejtő: -1 300 m
Magasság max.: 958 m
Magasság min.: 312 m

A Téli Mátra L Teljesítménytúra útvonala a Központi-Mátrában vezet, 95%-ban erdei utakon. A nem túl hosszú távot viszonylag nagy szintemelkedés és évről évre változó téli terepviszonyok nehezítik. Részben völgyi túra, részben gerincút, tiszta időben pompás kilátásokkal. Vonalvezetése a gyöngyösi Mátra és a Felső-Mátra legszebb részeit érinti.

Részletek:

Időpont: 2018. január 27. (szombat)
Rajt és cél: 7:30 - 9:00, Mátra Szakképző Iskola Mátrafüred, Erdész u. 11.
Szintidő: 9:00
Nevezési díj: 2200 Ft

A megadott idő után is lehet rajtolni, de az állomások pontosan zárnak! Mátraszentimre: 13:00-kor, Galyatető: 14:15-kor, Vörösmarty-th.: 15:45-kor, Gyökeres-forrás: 16:45-kor.

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túrabakancs, Mátra térkép, túrabot (síbot). Teát csak a magatokkal vitt pohárba, kulacsba tölthettek!

Nevezés: csak a rajtnál, 7:00-9:00-ig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. Regisztrálni január 1-jétől, legkésőbb a túrát megelőző napon 20:00-ig lehet.

Általános információk a túrákról: Téli Mátra Teljesítménytúra.

A Téli Mátra hivatalos weboldala: www.matraberc.hu

Útvonal leírás

A Mátra Szakképző Iskolától nyugati irányban indulunk el a Z+ jelzést követve. A konferenciateremnél (1,1 km) elérjük a Z– jelzést, amit Lajosházáig követünk. Eleinte nyugati irányba haladunk, majd a dózer úton (3,2 km) északnak fordulunk, amin elérjük a Cserkő-bányát (3,4 km). Óvatosan haladjunk, mert a turistaút a kőbánya felső peremén vezet! Az erdőbe érve keresztezzük a Kis-Hidas-folyást, majd elhagyjuk az Ilona-kutat (5,4 km). Egy kilométer után éles balkanyarral Lajosházára ereszkedünk le. Itt ellenőrző állomás (6,4 km) vár és alma.

Lajosházán a vadászházat dél felől kerüljük, és átkelünk egy újabb hídon. Meredek oldalban kapaszkodunk fölfelé a Sárga négyzet jelzés mentén, amíg el nem érjük Üstök-főnél a S– jelzést (7,5 km). Ezen jobb felé, északnak fordulunk. Hamar a dózer útra érünk (8,5 km) és innen az út mellett húzódó kerítés mentén haladunk észak felé. 250 méter után a sárga sáv jelzés jobbra tér a Csukás-völgy felé, de mi tovább megyünk a kerítés mellett, immár a P+ jelzésen. 4,5 km-t megyünk fölfelé a P+-on, míg föl nem érünk a 24-es országútra (13,0 km). Azt keresztezve a P–-ot követjük. 750 méter után jobbra fordulva, nemsokára Mátraszentimrére érünk. A focipálya után, a park bal oldalán, a szalagozást követve az úton észak felé indulunk, de 150 méter után jobbra fordulunk, és tovább követve a szalagozást egy keskeny utcán, 200 méter után érkezünk a polgármesteri hivatalhoz, ahol a mátraszentimrei önkormányzat jóvoltából üzemelő ellenőrző állomást (14,5 km) találjuk. Itt harapnivalót és teát is kapunk.

A háztól kelet felé indulunk, 150 métert követjük még a szalagozást, majd a buszfordulónál balra fordulunk. Innen a P– jelzést követjük, és a Darázs-hegyre kapaszkodunk fel. Arról leereszkedve a Bőgős-rétnél (15,4 km) érjük keresztezzük a műutat. A piszkés-tetői csillagvizsgáló (16,2 km) kerítésénél a K– jelzésen jobb felé térve nem sokára Galyatetőre érünk. A kilátótól lépcsők mentén a boltsorhoz ereszkedünk, ahol a Kilátó Vendégháznál (18,9 km) van a következő ellenőrző állomás.

A parkoló után 200 méterrel délnek fordulunk a K+ jelzésre, és nemsokára újra keresztezzük a 24-es főutat (20,0 km). Ezután egy erdőirtás után érünk a Nyírjesi-erdészházhoz (22,9 km). Az erdészeti úton kelet felé megyünk tovább, követve a K+ jelzést. Az erdészeti út éles jobb kanyarjában (23,5 km) mi egy ösvényen bal felé, fölfelé térünk a K+ jelzés mentén, s nem sokára ismét keresztezzük a galyatetői országutat (23,8 km). A Csór-hegy oldalában, a K+ jelzésen haladva érjük el az ellenőrző állomást (24,5 km), majd onnan leereszkedve, nem sokkal később a Mátra-nyerget (az országút parád-galyatetői elágazását). (25,1 km). Átkelve az országúton déli irányba fordulunk, és a K– jelzésen érjük el a Vörösmarty Fogadót, ami egyben minden távnak ellenőrző állomása (26,2 km), itt tea ad meleget.

Innen az országút túloldalán, dél felé kell indulni, a P– jelzésen. Előbb a Nagy-Hidas-patakon kell átkelni (27,2 km), majd felkapaszkodunk Mátraházára (28,1 km). A P– jelzésen folytatjuk az utunkat dél felé, majd az országúton átkelve, kelet felől megkerüljük az edzőtábort és lefelé haladunk, továbbra is a P–on. A szanatórium hátsó kerítése (28,7 km) mellett meredek, suvadásos patakmederhez érünk.

Figyelem! A P– jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, veszélyes! Óvatosan kell haladni! Nem szabad csúszkálni! Ajánlott a túrabot használata!

A P– jelzésen, a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (30,1 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást jócskán átfagyott, ám mégis vidám pontőrökkel. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (31,9 km), ahonnan a P– jelzés egykettőre Mátrafüredre visz.

A célt (34,0 km) a Gyöngyösre vezető útról Abasár felé, balra letérve, majd az abasári útról a sínek után jobbra fordulva érjük el.

Egyéb távok