funiQ logo

Téli Mátra M

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 25 km
Össz. emelkedő:  1 050 m
Össz. lejtő: -1 050 m
Magasság max.: 1016 m
Magasság min.: 312 m

A Téli Mátra M Teljesítménytúra útvonala a Központi-Mátrában vezet, 95%-ban erdei utakon. A nem túl hosszú távot nagy szintemelkedés és évről évre változó téli terepviszonyok nehezítik. Jó része völgyút. Vonalvezetése a gyöngyösi Mátra legismertebb, szép részeit érinti.

Részletek:

Időpont: 2018. január 27. (szombat)
Rajt és cél: 8:00 - 10:00, Mátra Szakképző Iskola Mátrafüred, Erdész u. 11.
Szintidő: 7:00
Nevezési díj: 2200 Ft

A megadott idő után is lehet rajtolni, de az állomások pontosan zárnak! Vörösmarty-th.: 13:15-kor, Pisztrángos-tó: 14:15-kor, Kékes: 15:15-kor, Gyökeres-forrás: 16:15-kor.

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túrabakancs, Mátra térkép, túrabot (síbot). Teát csak a magatokkal vitt pohárba, kulacsba tölthettek!

Nevezés: csak a rajtnál, 8:00-10:00-ig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. Regisztrálni január 1-jétől, legkésőbb a túrát megelőző napon 20:00-ig lehet.

Általános információk a túrákról: Téli Mátra Teljesítménytúra.

A Téli Mátra hivatalos weboldala: www.matraberc.hu

Útvonal leírás

A Mátra Szakképző Iskolától nyugati irányban indulunk el a Z+ jelzést követve. A konferenciateremnél (1,1 km) elérjük a Z– jelzést, amit Lajosházáig követünk. Eleinte nyugati irányba haladunk, majd a dózer úton (3,2 km) északnak fordulunk, amin elérjük a Cserkő-bányát (3,4 km). Óvatosan haladjunk, mert a turistaút a kőbánya felső peremén vezet! Az erdőbe érve keresztezzük a Kis-Hidas-folyást, majd elhagyjuk az Ilona-kutat (5,4 km). Egy kilométer után éles balkanyarral Lajosházára ereszkedünk le. Itt ellenőrző állomás (6,4 km) vár és alma.

Lajosházáról északkeleti irányban indulunk tovább a Z+ jelzés mentén a Nagy-völgyben. Itt érdemes óvatosnak lenni, mert a patakon gyakran csúszós köveken, gerendákon kell átkelni. Az Erős-oldalban jobb felé kiágazik a zöld háromszög jelzés (8,3 km), de mi tovább megyünk a Z+ mentén, a patak mellett, melyet többször is keresztez a turistaút, majd elérjük a Csór-réti erdészeti utat (9,4 km). Tovább megyünk fölfelé, északkeleti irányba a Z+ jelzésen, és nemsokára elérjük a Hatökör ura nevű kereszteződést (9,9 km). Tovább követjük a Z+ jelzést a Vörösmarty Fogadóig (11,0 km), ami egyben minden távnak ellenőrző állomása , itt tea ad meleget. Ez után következik a túra "legkeményebb" része.

Az erőt vesztett túrázók itt még áttérhetnek az S túrára, amelynek szintideje 5 óra. Ebben az esetben innen a cél még 7,8 km, kb. 110 perc, végig a P– jelzésen lefelé. Ekkor az országút túloldalán, dél felé kell indulni, a P– jelzésen.

Ha az "M-esen" megyünk tovább, akkor a Vörösmarty Fogadótól előbb 50 métert északnak megyünk, majd a P+ jelzést követve kelet felé vesszük az utunkat, ami a Kőris-mocsarat (12,9 km) érintve a Pisztrángos-tónál (14,2 km) lévő ellenőrző állomásra visz. A forrásvíz mellé zsíroskenyér is jár.

A K+ jelzésen haladva keresztezzük a S+ jelzést, majd a meredek, fárasztó oldalon felérünk a Sötét-lápa nyergébe (15,7 km). Innen Nyugat felé megyünk fölfelé a K– jelzésen Kékesre, ahol a csúcson lévő Sas-síházban ellenőrző állomás vár nápolyival és teával (17,0 km).

A csúcskőnél a déli sípálya tetejét keresztezzük, és a betonúton megyünk lefelé. A parkoló alsó sarkában a K+ jelzésen jobbra, nyugatnak folytatjuk az utunkat. Még kétszer érintjük a műutat, majd a bükkerdőben, a Nagy-nyaknál (18,3 km) jobb kéz felé ágazva a P+ jelzésen haladunk lefelé. A szanatórium hátsó kerítésénél, a Mátraháza felől érkező P– jelzésbe csatlakozunk (20,0 km), amin balra, dél felé fordulunk, és a patak mentén lefelé megyünk tovább.

Figyelem! A P– jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, igen veszélyes! Érdemes óvatosan haladni, a nyomból kilépve a szűz hóban menni, túrabotot használni. Semmiképpen ne csúszkáljatok!

A P– jelzésen, a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (21,3 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást jócskán átfagyott, ám mégis vidám pontőrökkel. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (23,2 km), ahonnan a P– jelzés egykettőre Mátrafüredre visz.

A célt (25,2 km) a Gyöngyösre vezető útról Abasár felé, balra letérve, majd az abasári útról a sínek után jobbra fordulva érjük el.

Egyéb távok